Emanuelis Macronas / EPA-ELTA nuotr.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas savo Irano kolegai pasakė, kad 2015 m. pasaulio galybių ir Teherano branduolinis susitarimas gali būti atnaujintas, tačiau vykstančios derybos turi būti paspartintos, o Iranas privalo laikytis visų savo įsipareigojimų pagal susitarimą.

Paskambinęs Irano prezidentui Ebrahimui Raisi, E. Macronas „pakartojo savo įsitikinimą, kad diplomatinis sprendimas yra įmanomas ir būtinas, ir pabrėžė, kad bet kokiam susitarimui pasiekti reikės aiškių ir pakankamų visų šalių įsipareigojimų“, – pranešė E. Macrono biuras.

Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos, bendrai vadinamų E3, diplomatai kartu su Rusija ir Kinija nuo praėjusio pavasario susitikinėja Austrijos sostinėje, bandydami priartinti Iraną ir Jungtines Valstijas prie susitarimo, kad būtų atkurtas susitarimas, kuris įstrigo, kai Vašingtonas 2018 m. iš jo pasitraukė ir atnaujino Teheranui taikomas baudžiamąsias sankcijas.

Tikimasi, kad derybos dėl grįžimo prie susitarimo, pagal kurį Iranas sutiko apriboti savo prieštaringai vertinamą branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą, bus atnaujintos kitą savaitę.

Irano prezidentas Ebrahimas Raisis / EPA-ELTA nuotr.

Iranas atmetė bet kokius Vakarų galybių nustatytus terminus, nuogąstaudamas, kad laikas susitarimui pasiekti senka.

„Praėjus keliems mėnesiams po derybų atnaujinimo Vienoje, [E. Macronas] primygtinai pabrėžė, kad reikia paspartinti derybas, siekiant greitai pasiekti apčiuopiamos pažangos šioje srityje“, – sakė Prancūzijos prezidento biuras.

Šie komentarai pakartojo Europos Sąjungos derybas koordinuojančio Enrique Mora šią savaitę išsakytus komentarus.

„Politinių sprendimų reikia dabar“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė E. Mora.

Tą pačią dieną E3 pareiškime teigė, kad visos šalys žino, jog derybos pasiekė „baigiamąjį etapą“.

Pagrindiniai derybų klausimai tebėra sankcijų Teheranui panaikinimo greitis ir mastas, įskaitant Irano reikalavimą gauti JAV garantiją, kad jis daugiau nepažeis susitarimo.

Derybos taip pat vyksta lėtai dėl techninių detalių, susijusių su tuo, kaip ir kada atnaujinti Irano atominių darbų apribojimus, kurie gerokai pasistūmėjo į priekį po to, kai Jungtinės Valstijos pasitraukė iš susitarimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: