Lauryno Ragelskio byla. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Iš Baltarusijos į Lietuvą atvykusiais baltarusiais besirūpinančios organizacijos „Dapamoga“ įkūrėja Nataliya Kolegova teigia, kad prorusiškas aktyvistas Laurynas Ragelskis viename iš savo vaizdo įrašų rodė, kaip su šluota išvaryti iš Lietuvos baltarusių opozicijos atstovus, juos įžeidinėjo.

Vilniaus miesto apylinkės teismui ketvirtadienį toliau nagrinėjant baudžiamąją bylą, kurioje prorusiškas aktyvistas L. Ragelskis kaltinamas kurstymu ir memorialo prie Baltarusijos ambasados išniekinimu, N. Kolega buvo iškviesta liudyti teismo posėdyje.

Ji pasakojo žinanti, kad viešai transliuoti keli vaizdo įrašai, kuriuose L. Ragelskis, liudytojos teigimu, įžeidinėjo baltarusių opozicijos atstovus, protestuojančius prie Baltarusijos ambasados Lietuvoje.

„Egzistuoja du vaizdo įrašai, kurie mus įžeidžia, dėl kurių patyrėme ne tik materialinių nuotolių, bet ir moralinę žalą“, – kalbėjo N. Kolegova.

Liudytojos teigimu, viename iš vaizdo įrašų, kurį ji teigė mačiusi, L. Ragelskis fiksavo, kaip surenka prie Baltarusijos ambasados sustatytus Baltarusijos autoritarinio vadovo Aliaksandro Lukašenkos režimo aukų portretus, žvakes ir visa tai išmeta į šiukšlių dėžę.

„L. Ragelskis išmetė portretus ir žvakes, (…) jis išmetė į šiukšliadėžę portretus didvyrių, kurie žuvo nuo A. Lukašenkos režimo rankų“, – dėstė N. Kolegova.

Ji pažymėjo, kad su kitais Baltarusijos opozicijos atstovais, su kuriais nuolat rengė protesto akcijas prie Baltarusijos ambasados, stengėsi nekreipti dėmesio į L. Ragelskio veiksmus, tačiau, kaip teigė liudytoja, jis kurstė neapykantą prieš baltarusius, tad nutarė kreiptis į policiją.

„Nekreipėme dėmesio į L. Ragelskio įžeidimus, bet kadangi tai buvo provokacija, neapykantos kurstymas nacionaliniu pagrindu, kreipėmės į policiją, tai nurodėme pareiškime. (…) Nepaisant mūsų pareiškimo policijai, L. Ragelskis tęsė įžeidžiančio pobūdžio veiklą“, – aiškino N. Kolegova.

Iš Baltarusijos į Lietuvą atvykusiais baltarusiais besirūpinančios organizacijos „Dapamoga“ įkūrėja ir buvusi vadovė N. Kolegova teigė neabejojanti, kad L. Ragelskis siekė kurstyti neapykantą prieš baltarusius Lietuvoje, prieš Baltarusijos opozicijos atstovus.

„Buvau ir esu visiškai užtikrinta, kad jis vartojo žeminančius, įžeidžiančius žodžius apie baltarusius. (…) Ten, vaizdo įraše, buvo atliekami tam tikri veiksmai, buvo paimta šluota ir buvo demonstruojama, kaip neva reikėtų varyti iš Lietuvos „zmagarus“ kaip šiukšles. (…)

Žodis „zmagar“ reiškia kovotojas, bet A. Lukašenka ir OMON naudoja šį žodį žeminančiame kontekste, naudoja šį žodį, mušant žmones, grūdant juos į kalėjimus“, – teisme pasakojo liudytoja.
N. Kolegova, paklausta apie prie Baltarusijos ambasados rengiamas akcijas, pažymėjo, kad tiek renginiai, tiek ir žuvusiųjų nuo A. Lukašenkos režimo memorialo įrengimas buvo suderintas su Vilniaus miesto savivaldybe.

Liudytoja teigė mananti, kad L. Ragelskis savo veiksmais siekė išprovokuoti Baltarusijos opozicijos atstovų, protestuojančių prie ambasados, neteisėtus veiksmus.
„Jis norėjo išprovokuoti mus neteisėtiems veiksmams, siekdamas parodyti, kad baltarusiai ne be reikalo sodinami į kalėjimus, nes jie pažeidinėja įstatymus. Kartu, manau, jis siekė parodyti, kad baltarusius Lietuvoje reikėtų grąžinti į Baltarusiją ir ten uždaryti į kalėjimus. Tai buvo speciali provokacija. Tai pat, mano manymu, L. Ragelskis siekė sukelti lietuvių neapykantą baltarusiams“, – aiškino N. Kolegova.

ELTA primena, kad L. Ragelskis yra kaltinamas kurstymu, tyčiojimusi iš baltarusių, žydų, viešosios pagarbos vietos išniekinimu. Prokuratūros duomenimis, 2020 m. spalį L. Ragelskis prie Baltarusijos ambasados pastato Mindaugo gatvėje, Vilniuje, filmavo save, tyčiojosi iš protestuojančių žmonių, kalbėjo apie getus, litvakus
.
Kitame „Youtube“ kanale patalpintame vaizdo įraše, anot teisėsaugos, L. Ragelskis įžeidinėjo protestuojančiuosius prieš autoritarinį Baltarusijos prezidentą A. Lukašenką, tyčiojosi iš jų.
Taip pat, prokuratūros duomenimis, viename iš vaizdo įrašų L. Ragelskis fiksavo, kaip esą išniekino viešą pagarbos vietą – į šiukšlių maišą sukrovė prie Baltarusijos ambasados pastatytus nuo Minsko režimo žuvusių aktyvistų portretus, pastatytas žvakes, gėles.

Gytis Pankūnas (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: