Bipolinis sutrikimas yra psichinės sveikatos būklė, kuriai būdinga manija ir depresija. Manija pasireiškia euforijos, dirglumo ar padidėjusios energijos pojūčiais, o depresijos simptomai priverčia jausti liūdesį, silpnumą ar menkavertiškumą. Manoma, kad bipolinis sutrikimas, anksčiau žinomas kaip maniakinė depresija, kamuoja apie 4,4% gyventojų.

Kas yra bipolinis sutrikimas?

Bipolinis sutrikimas yra lėtinė ir sekinanti liga. Nors sutrikimas nėra išgydomas, kaip ir daugelis kitų fizinių bei psichinių problemų, jį galima suvaldyti pasitelkiant vaistus ir terapiją.

Yra trys atskiri bipolinio sutrikimo tipai:

  • I tipas: I tipo bipoliu sutrikimu sergantys žmonės patiria depresijos ir manijos epizodus. Jų manijos epizodai trunka mažiausiai 7 dienas ir yra daug sunkesni. Jiems gali prireikti net hospitalizavimo.

  • II tipas: II tipo bipoliniu sutrikimu sergantieji taip pat patiria maniją ir depresiją, tačiau jų manijos epizodai nėra tokie sunkūs.

  • Ciklotimija yra nuotaikos sutrikimas, tačiau emocijų svyravimai nėra tokie stiprūs, kaip žmonių, sergančių bipoliniu sutrikimu.

Požymiai, kad turite bipolinį sutrikimą

Vidutinis amžius, kada pasireiškia bipolinis sutrikimas yra 25 metai ir jis vienodai paplitęs tarp lyčių. Nors simptomai gali skirtis, pateikiame keletą dažniausiai pasitaikančių bipolinio sutrikimo požymių:

Patiriate intensyvius depresijos periodus, kartu su padidėjusios energijos ir jaudulio laikotarpiais.

Tiek manijos, tiek depresijos epizodai gali trukti nuo kelių valandų iki kelių savaičių. Be to, žmonės, turintys bipolinį sutrikimą, gali patirti nedaug simptomų arba jų visai nejausti.

„Manijos simptomai ne visada būna aiškiai išreikšti ar sunkūs. Žmonės dažnai yra klaidingai diagnozuojami ir praeina daug metų, kol galiausiai išgirsta teisinga diagnozę“, – sako Pavanas Madanas, psichiatras, dirbantis bendruomenės psichiatrijos centre Kalifornijoje.

Kažkas jūsų šeimoje taip pat turi bipolinį sutrikimą

Manoma, kad bipolinis sutrikimas gali būti paveldimas.

„Nors mokslininkai nesiaiškino tikslių genų, atsakingų už bipolinio sutrikimo perdavimą vaikams, genetika laikoma reikšmingu rizikos veiksniu sutrikimui išsivystyti“, – aiškina Madanas.

2012 m. žurnale „Psychiatry & Neuroscience“ nustatyta, kad žmonės, kurių artimiausi giminaičiai serga bipoliniu sutrikimu (tėvai, broliai arba seserys, vaikai), turi 15–35% padidėjusią riziką patiems susirgti šia liga. Tikimybė padidėja iki 75%, jei asmuo turi du artimus giminaičius, sergančius bipoliniu sutrikimu.

Sergate kita psichine liga

Bipolinis sutrikimas taip pat gali būti susijęs su kitomis psichinėmis ligomis. Nacionalinis psichikos sveikatos institutas jį sieja su nerimo ir valgymo sutrikimais, aktyvumo ir dėmesio sutrikimu (ADHD) bei piktnaudžiavimo narkotinėmis medžiagomis sutrikimais.

Kadangi tikslus bipolinio sutrikimo ir kitų psichinės sveikatos sutrikimų ryšys nėra aiškus, sunku pasakyti, kokia tikimybė tokiems žmonėms, turėti bipolinį sutrikimą, ir atvirkščiai. Tačiau tyrimai rodo, kad kai kurios psichinės sveikatos ligos gali atsirasti kartu su bipoliniu sutrikimu. Pasidomėkite bipolinio sutrikimo simptomais, jeigu sergate kuriuo nors iš šių sutrikimų:

  • Piktnaudžiavimas narkotinėmis medžiagomis. 2004 m. žurnale „Bipolar Disorders“ paskelbtame tyrime įvertinti 4310 tūkst. žmonių, gydomų dėl bipolinio sutrikimo „Veterans Administration“ įstaigose. Tyrėjai nustatė, kad 25% šių pacientų turėjo alkoholio vartojimo sutrikimų, 10,4% piktnaudžiavo kokainu, o 4,4% piktnaudžiavo opiatais.

  • Psichozė. Tyrimai rodo, kad kai kurie psichozių tipai – epizodai, kai žmogui sunku atskirti, kas yra tikra, o kas ne, gali būti siejami su bipolinio sutrikimo vystymusi. 2018 m. leidinyje, išspausdintame „American Journal of Psychiatry“, buvo apžvelgti 6788 tūkst. žmonių, patyrę narkotinių medžiagų sukeltą psichozę, kuri, vartojant alkoholį ar narkotikus, sukelia kliedesius ar haliucinacijas. Jie nustatė, kad 32,2 procentams tiriamųjų po psichozės per kelerius metus išsivystė arba bipolinis sutrikimas, arba šizofrenija.

Bipolinio sutrikimo nustatymas

Jei įtariate, kad sergate bipoliniu sutrikimu arba pasireiškia kurie nors simptomai, P. Madanas rekomenduoja kuo greičiau apsilankyti pas pirminės sveikatos priežiūros gydytoją ar psichiatrą.

Be to, jis rekomenduoja kreiptis tiesiai į pirmosios pagalbos skyrių, jei ketinate pakenkti sau ar kitam asmeniui. Taip pat galite paskambinti nemokama telefono linija, pavyzdžiui, Vilties linija, Nemokama emocinės pagalbos linija arba Jaunimo linija.

Gydytojas įvertins jus dėl bipolinio sutrikimo, peržiūrės simptomus ir užduos klausimų apie jūsų asmeninę ir šeimos istoriją. Jie taip pat gali atlikti keletą diagnostinių ir laboratorinių tyrimų, tokių kaip kraujo tyrimas, rentgeno nuotraukos ar magnetinio rezonanso tomografijos tyrimą (MRT). Tai daroma norint atmesti kitus sutrikimus, sukeliančius panašius simptomus.

Kiti sutrikimai sukeliantys panašius simptomus:

  • Ribinis asmenybės sutrikimas (emociškai nestabilūs žmonės). Šio sutrikimo simptomai yra nuotaikos svyravimai ir impulsyvus elgesys, jie pastebimi ir bipolinio sutrikimo atveju.

  • Aktyvumo ir dėmesio sutrikimas (ADHD). Šio sutrikmo simptomai pasireiškia hiperaktyvumo laikotarpiais, kurie gali būti susieti su manija.

Bipolinio sutrikimo gydymas

Bipolinio sutrikimo gydymas kiekvienam asmeniui skirsis, tačiau dažnas pasirinkimas yra vaistai.

„Bipolinis sutrikimas dažnai gydomas medikamentais, vadinamais nuotaikos stabilizatoriais“, – sako P. Madanas. Įprasti nuotaikos stabilizatoriai yra šie:

• Ličio druskos (Lithobid).

• Valproinės rūgšties preparatai (Depakine).

• Natrio divalproeksas (Depakote).

Kai kuriems žmonėms taip pat gali būti naudingi vaistai nuo psichozės, pvz., olanzapinas (Zyprexa) arba risperidonas (Risperdal), skiriami atskirai arba kartu su nuotaikos stabilizatoriumi. Šie vaistai gali padėti gydyti manijos ar depresijos epizodus, susijusius su psichozėmis ar haliucinacijomis.

Terapija taip pat gali būti naudinga gydymo galimybė. Kognityvinė elgesio terapija (KET) gali padėti žmonėms atpažinti neteisingas mintis ar elgesį ir pakeisti juos sveikesnėmis alternatyvomis. 2017 m. žurnale „PLoS One“ buvo įvertinti 19 tyrimų, kuriuose dalyvavo 1384 pacientai, sergantys bipoliniu sutrikimu. Apžvalgoje padaryta išvada, kad KET gali sumažinti atkryčių dažnį, pagerinti depresijos simptomus, sumažinti manijos epizodų sunkumą ir pagerinti kasdienį funkcionavimą bei sąveiką su kitais žmonėmis.

Atsižvelgiant į bipolinio sutrikimo sunkumą, žmonės gali būti gydomi ambulatoriškai arba pagal gyvenamosios vietos psichoterapijos programą. P. Madanas taip pat rekomenduoja bipoliniu sutrikimu sergantiems žmonėms vengti didelio streso ir miego trūkumo, nes tai gali sukelti manijos arba depresijos epizodus.

„Norint užtikrinti nuolatinį stabilumą ir tinkamą priežiūrą, būtina reguliariai tikrintis pas psichikos sveikatos paslaugų teikėją“, – sako P. Madanas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: