Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Popiežius Benediktas XVI pirmadienį paskelbė, kad vasario 28 dieną atsistatydins, nes dėl savo amžiaus nebegali eiti šių pareigų, pranešė Vatikanas ir pridūrė, kad naujas popiežius turėtų būti išrinktas iki Velykų.

Šis precedento per dabartinę Katalikų Bažnyčios istoriją neturintis įvykis reiškia, kad Benediktas XVI taps pirmuoju per beveik 600 metų atsistatydinusiu popiežiumi.

Praėjusį kartą popiežius atsistatydino 1415 metais – tuometinis pontifikas Grigalius XII pasitraukė pagal susitarimą Vakarų schizmai dėl konkuruojančių pretendentų į popiežius užbaigti.

“Popiežius pranešė, kad jis savo tarnybą paliks 20 val. vakare (21 val. Lietuvos laiku), vasario 28 dieną”, – pranešė jo atstovas spaudai Federico Lombardi (Federikas Lombardis).

85 metų pontifikas apie savo sprendimą dėl amžiaus ir silpstančių jėgų pasitraukti iš tarnybos paskelbė lotynų kalba, per pirmadienį ryte įvykusią Vatikano kardinolų konsistoriją.

Jis pabrėžė, kad popiežiaus – daugiau kaip milijardo pasaulio katalikų lyderio – pareigoms eiti reikia “ir kūno, ir proto stiprybės”.

“Daug kartų perkratęs savo sąžinę Dievo akivaizdoje, įsitikinau, jog mano jėgos, dėl senyvo amžiaus, nebėra tinkamos deramai vykdyti šv. Petro tarnystės”, – per kardinolų susitikimą sakė popiežius.

“Šiuolaikiniame pasaulyje, sparčiai kintančiame ir blaškomame tikėjimo gyvenimui svarbių klausimų, siekiant vairuoti šv.Petro laivą ir skelbti Evangeliją, būtina ne tik dvasios, bet ir kūno stiprybė, stiprybė, kuri pastaraisiais mėnesiais manyje tiek nusilpo, kad turėjau pripažinti nesąs pajėgus gerai vykdyti man patikėtos tarnystės”, – sakė jis.

“Dėl šios priežasties ir gerai suprasdamas šio sprendimo rimtumą, būdamas visiškai laisvas, skelbiu, kad atsisakau Romos vyskupo, šv.Petro įpėdinio tarnystės, kardinolų man patikėtos 2005 metų balandžio 19 dieną, taip, kad nuo 2013 metų vasario 28 dienos 20 valandos Romos sostas, Šv.Petro sostas bus laisvas ir tie, kam priklauso, turės sušaukti konklavą naujam aukščiausiajam pontifikui išrinkti”, – paskelbė Benediktas XVI.

Popiežius Benediktas XVI laikomas konservatyvių pažiūrų, griežtu Katalikų bažnyčios tradicijų rėmėju. Jis yra atvirai pasisakęs prieš homoseksualumą, tos pačios lyties santuokas, eutanaziją, abortus, klonavimą, prezervatyvus bei moteris kuniges.

2005 metais žiniasklaida teigė, esą 2001 metais tuometinio kardinolo Racingerio vadovaujama Tikėjimo doktrinos kongregacija išsiuntinėjo visiems katalikų vyskupams laišką, kuriame tarp kitų dalykų buvo nurodoma laikyti paslaptyje visus žinomus faktus apie dvasininkų vykdytą seksualinį vaikų išnaudojimą, perduodant šią informaciją tiesiogiai Racingerio biurui bei grasinant ekskomunikacija už tokių faktų atskleidimą, įskaitant jų perdavimą teisėsaugos organams.

Popiežius, kuris pastaraisiais mėnesiais atrodydavo vis labiau pavargęs ir Šv.Petro bazilikoje vis dažniau turėdavo naudotis judančia platforma, 2010 metais interviu knygoje buvo užsiminęs, kad gali atsistatydinti, jeigu jaus, kad nebegali eiti savo pareigų.

“Popiežius užklupo mus truputį netikėtai”, – per skubiai surengtą spaudos konferenciją sakė F.Lombardi.

Vienintelis kitas popiežius, atsistatydinęs dėl to, kad jautėsi nebegalintis eiti savo pareigų, yra Celestinas V, atsiskyrėlis, kuris 1296 metais atsistatydino vos keli mėnesiai po savo išrinkimo. Jis tada pasakė, jog ilgisi paprastesnio gyvenimo ir nėra fiziškai pajėgus eiti pontifiko pareigų.

Pagarbos Benediktui XVI pareiškimai plūsta iš viso pasaulio. Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas sakė, kad vokiečių tautybės popiežius nusipelno pagarbos ir dėkingumo už beveik aštuonerius popiežiškos tarnystės metus.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as (Fransua Holandas) pirmadienį pareiškė, kad popiežiaus sprendimas yra “didžiai gerbtinas”.

Benediktas XVI, kuris anksčiau buvo žinomas kaip Josephas Ratzingeris (Jozefas Racingeris), 2005-ųjų balandį popiežiaus soste pakeitė ilgai valdžiusį ir labai populiarų Joną Paulių II.

Prieš tai jis beveik ketvirtį amžiaus buvo Bažnyčios mokymo įtvirtintojas ir už tą darbą pelnė “Dievo rotveilerio” pravardę.

Savo popiežiavimo metu Benediktas XVI stengėsi atgaivinti katalikų tikėjimą Vakaruose, kur vis labiau įsigali sekuliarizmas, tačiau šį laikotarpį žymi ir kunigų pedofilijos skandalai.

Benediktas XVI gynė krikščioniškas Europos šaknis, o savo konservatyvumą ne kartą pademonstravo akcentuodamas šeimos vertybes bei kategoriškai nepritardamas abortams, eutanazijai ir gėjų santuokoms.

Popiežiui Benediktui XVI paskelbus apie būsimą atsistatydinimą, Vatikanas pirmadienį pranešė, jog naują popiežių tikimasi išrinkti kitą mėnesį.

“Naują popiežių turėtume turėti Velykoms”, – žurnalistams sakė F.Lombardi, kuris pridūrė, kad konklavą galima būtų sušaukti per 15 ar 20 dienų po atsistatydinimo.

Tai įmanoma ir dėlto, kad šiuo atveju laikytis nereikia laikytis tradicinio gedulo laikotarpio, kuris būtų paskelbiamas popiežiui mirus.

Šiuo metu savo progos laukia keli galimi pretendentai į popiežius, bet akivaizdaus favorito nėra – tokia pati situacija buvo susiklosčiusi ir 2005-aisiais, kai mirus popiežiui Jonui Pauliui II galiausiai jo įpėdiniu buvo išrinktas Benediktas XVI.

Popiežiui Benediktui XVI paskelbus apie būsimą atsistatydinimą vasario 28 dieną, Vatikanas pirmadienį pranešė, jog naują popiežių tikimasi išrinkti kitą mėnesį.

“Naują popiežių turėtume turėti Velykoms”, – žurnalistams sakė Vatikano atstovas Federico Lombardi (Federikas Lombardis), kuris pridūrė, kad konklavą galima būtų sušaukti per 15 ar 20 dienų po atsistatydinimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: