Romanas Protasevičius / EPA-ELTA nuotr.

Teroristinio išpuolio pagalba įvykdytas Baltarusijos tinklaraštininko Romano Protasevičiaus suėmimas kelia pasaulyje visuotines nuoskaudos ir pasipiktinimo bangas. Savo „Twitter” paskyroje Romanas Protasevičius ironiškai save vadino „pirmuoju žurnalistu-teroristu istorijoje”. 2020 m. lapkritį Baltarusijos slaptoji tarnyba KGB įtraukė 26 metų opozicijos tinklaraštininką į teroristų sąrašą. Ironija, su kuria Protasevičius į tai reagavo, virto tikrove.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pasiuntė naikintuvą MiG-29, kad priverstų „Ryanair” lėktuvą su jame buvusiu tinklaraštininku nusileisti Minske, prisidengdamas sprogimo grėsme. Tinklaraštininkas buvo suimtas. Nuo tada jo vardą žino visas pasaulis. Reaguodama į tai, Europos Sąjunga nutraukė skrydžius į Baltarusiją ir iš jos.

Baltarusijos žurnalisto Ramano Pratasevičiaus sulaikymas prievarta nutupdant civilinį lėktuvą skridusį į Vilnių Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda įvardino kaip žmogaus pagrobimą. Šalies premjerė Ingrida Šimonytė, Vilniaus oro uoste pasitikusi pagaliau parskridusius užgrobto lėktuvo keleivius, įvardino įvykį kaip „beprecedentį terorizmą Lietuvos ir Europos sąjungos piliečių atžvilgiu”

Protasevičiaus tėvai bandė įskaityti jo veidą, kad sužinotų, kaip jam sekasi. Pirmajame vaizdo įraše iš kalinimo vietos, kurį antradienio vakarą išplatino provalstybinė žiniasklaida, Protasevičius akivaizdžiai grimuotas, ant jo kaktos matyti tamsios dėmės. Tinklaraštininkas patikino, kad su juo bus gerai elgiamasi ir jis duos parodymus baudžiamojoje byloje dėl masinių neramumų. Jo tėvas Dmitrijus Protasevičius interneto žurnalistams sakė, kad jo sūnus galėjo būti kankinamas, jam galėjo būti sulaužyta nosis.

Pastarieji įvykiai Protasevičiui yra jau dešimtmetį trunkančios opozicinės veiklos kulminacija. Pirmą kartą jo pavardė pasirodė šalies naujienų pranešimuose, kai 2011 m. Minske jis buvo suimtas kaip 16-metis moksleivis – pečius siekiančiais plaukais ir išdidžiai pakelta galva – per tuo metu dar nesiliaujančius protestus prieš Lukašenką ir, nepaisant gerų pažymių, pašalintas iš mokyklos. 2011 m. jis taip pat buvo suimtas kaip įtariamas opozicinio socialinio tinklo operatorius. Buvo pranešimų, kad dėl nesutarimų jis paliko tėvų namus. Jo tėvas buvo karininkas ir dėstė karo akademijoje. Tačiau vėliau tėvas paneigė, kad buvo susipykęs su sūnumi.

Protestas prie Baltarusijos ambasados. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Protasevičius dalyvavo opozicinės jaunimo organizacijos „Jaunasis frontas” veikloje, Minsko universitete studijavo žurnalistiką. Tačiau, kaip teigiama, jis buvo išregistruotas dėl formalių priežasčių. Jis pats mano, kad lemiamą reikšmę turėjo politiniai motyvai. 2017 m. jis gavo Havelo stipendiją Prahoje įsikūrusioje JAV užsienio transliuotojo „Laisvosios Europos radijas / Laisvės radijas” Baltarusijos tarnyboje. Jis dirbo laisvai samdomu žurnalistu įvairiose žiniasklaidos sferose, įskaitant pagrindinį interneto portalą Tut.by, kurį neseniai užblokavo vyriausybė. Kaip fotožurnalistas jis taip pat rengė reportažus apie karą Rytų Ukrainoje.

Protassevičius dirbo reporteriu ir fotografu Lenkijos ir Baltarusijos radijo stotyje „Euroradio”. Susirūpinęs dėl savo gyvybės, 2019 m. pabaigoje Protasevičius persikėlė į Lenkiją ir tapo opozicinių „Telegram” kanalų „Nexta” (baltarusiškai „kažkas”) ir „Nexta Live” vyriausiuoju redaktoriumi. Būtent tai nulėmė jo dabartinį likimą.

Vaizdo įrašai akimirksniu

Šiuo metu Baltarusijoje yra iškeltos kelios bylos prieš Protasevičių, jam gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Pagrindinė priežastis tikriausiai yra jo veikla „Nexta” po 2020 m. rugpjūčio mėn. prezidento rinkimų, kai prezidentas Lukašenka vėl pasiskelbė nugalėtoju.

Du kanalai „Nexta” ir „Nexta Live” tapo pagrindiniu informacijos apie protestus šaltiniu, nes žaibiškai platino mėgėjiškas nuotraukas ir vaizdo įrašus. „Žmonės suprato, kad informacija mums gali būti siunčiama saugiai”, – prieš prezidento rinkimus interviu DW sakė Protasevičius.

Nexta” įkūrė tinklaraštininkas ir „YouTuberis” Stepanas Putylo, kuris kanalams vadovauja iš Lenkijos ir kartu su kitais opozicijos aktyvistais 2020 m. gruodį buvo apdovanotas ES Parlamento Sacharovo premija. Tačiau kai kuriais atvejais per šį kanalą buvo paskleista melaginga informacija, pavyzdžiui, apie tariamą Rusijos specialiųjų pajėgų panaudojimą prieš demonstrantus Minske.

Putylo taip pat įtrauktas į KGB teroristų sąrašą. „Nexta” nėra vien žurnalistinis produktas. Tai labiau panašu į skaitmeninį demonstrantų ruporą. Youtuberis Putylo nemato jokių problemų. Interviu jis mini „hibridinį formatą”, kuriame ribos tarp žurnalistikos ir aktyvizmo išsitrina. Protestų įkarštyje „Nexta” abonentų skaičius per kelias dienas išaugo nuo maždaug 300 000 iki 1,8 mln. vartotojų. Šiuo metu jų yra apie 1,2 mln.

Persikėlimas iš Varšuvos į Vilnių

Protasevičiaus ir Putylo keliai išsiskyrė 2020 m. rugsėjo pabaigoje. Tinklaraštininkas persikėlė iš Varšuvos į Vilnių, kur tremtyje taip pat gyvena buvusi kandidatė į prezidentus ir opozicijos lyderė Svetlana Tichanovskaja. Remiantis žiniasklaidos pranešimais, jis įsitraukė į jos komandą ir buvo kito opozicinio „Telegram” kanalo vyriausiasis redaktorius.

N. Protaševičiaus motina Natalija savo sūnų apibūdina kaip „kovotoją” ir „stiprią asmenybę”. Ji sako, kad sūnaus dalyvavimas opozicijoje privertė šeimą 2020 m. rugpjūtį persikelti į Lenkiją. Motina teigė, kad buvo grasinimų ir sekimo atvejų. 2021 m. gegužės pradžioje, likus dviem savaitėms iki suėmimo, Protaševičius socialiniame tinkle „Twitter” pranešė, kad prezidentas A. Lukašenka atėmė iš jo dabar jau į pensiją išėjusio tėvo karinį laipsnį. Žvelgiant iš laiko perspektyvos, tai atrodo kaip paskutinis įspėjimas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: