Andrius Romanovskis. Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pritarė Užsienio reikalų ministerijos (URM) inicijuotam įstatymo paketui, numatančiam nacionalinių sankcijų įtvirtinimą ir baudų skyrimą už tokių ribojamųjų priemonių pažeidimus Lietuvos įmonėms.

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis tokiems papildomiems apribojimams prekybai su Rusija, bei Baltarusija ir baudoms verslams, kurie tai vykdo, pritaria. Pasak jo, tokie draudimai reikalingi ne vien tik norint užtikrinti nacionalinius interesus, bet taip pat ir sąžiningą ir konkurencingą verslo veiklą.

„Tai yra mūsų ne tik patriotinis interesas, bet ir ekonominis interesas, kad visi verslai veikų vienodomis sąlygomis. Supraskime, kad jeigu didžioji dalis verslo laikosi sankcijų, bet kažkuri dalis nusprendžia nesilaikyti, tai jie tai gali panaudoti konkurencinėje kovoje. Ir jie tai gali daryti pateikdami į rinką sankcionuotas, pigesnes prekes, kažkaip apgavus apribojimus. Ir mes gauname nesąžiningą konkurenciją“, – „Žinių radijui“ teigė A. Romanovskis.

LVK prezidentas nemano, kad tokie papildomi apribojimai gali neigiamai atsiliepti Lietuvos verslui. Jo teigimu, šalies verslas jau senai turėtų būti nutraukęs visus ryšius su šiais režimais.

„Aišku, yra vienas ar kitas verslas kuris dar yra susijęs ar dar bando kažkaip veikti, bet fundamentaliai agresijos prieš Ukrainą metu, kai prasidėjo aktyvioji fazė, didžioji dalis verslo net ir dideliais kaštais nutraukė ekonominius ryšius ir atsijungė nuo Rusijos ir Baltarusijos“, – aiškino jis.

„Nemažai verslų, kurie anksčiau dirbo Rusijoje užsidirbo pakankamai, kad galėtų priimti tą auką ir suprasti, kas yra aukštesnė vertybė“, – pridūrė jis.

Galiausiai A. Romanovskis sakė, kad tai, jog nauji apribojimai ir baudos bus taikomos lanksčiai, atsižvelgiant į sąlygas kuriomis verslas galėjo pažeisti sankcijas, yra verslo palaikymą tokiam paketui užtikrinęs elementas. Anot jo, yra daug verslų, kurie netyčiomis pažeidžia apribojimus dėl vienos ar kitos priežasties ir jie neturėtų būti baudžiami taip pat smarkiai, kaip ir tyčiniai pažeidėjai.

„Baudos ir nusižengimai bus vertinami pagal jų sunkumą. Nes mes žinome ir yra atvejų, kai įmonės iš nežinojimo prekiauja su Rusija. Ir dėl to yra labai svarbus dalykas, kad bus lankstumas. Nes dauguma nori laikytis ir laikosi apribojimų. Bet tai yra visiškai naujas fenomenas. Ir ta galimybė atleisti nuo baudų, jeigu tai yra ne tyčinė, sisteminė veikla, tai mus nuramina“, – komentavo jis.

Žygimantas Šilobritas (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: