Elizabeth Holmes /youtube nuotr.

Ši įmonė turėjo galimybę pakeisti pasaulį (bent jau jie patys taip teigė), tačiau 9 milijardų vertės „Teheranos“ likimas pakibo ant plauko. Įmonės įkūrėja Elizabeth Holmes – mergina, kuri buvo laikoma jauniausia pasaulio milijardierė, greitu metu gali netekti visko ką pasiekė.

Viskas prasidėjo, kai praėjusiais metais „Wall Street Journal“ metė rimtus kaltinimus įmonei teigdami, kad jų išrastos kraujo tyrimų technologijos rezultatai nėra tikslūs. Įmonės atstovai netylėjo ir rėžė atgal laikydamiesi savo pozicijos, kad straipsnis apie įmonės veiklą yra moksliškai nepagrįstas ir mesti kaltinimai neturi jokio pagrindo.

Žodžių karas žiniasklaidoje baigėsi tik tada, kai JAV federalinis tyrimas pasiekė įmonės įkūrėją Elizabeth Holmes ir uždraudė jai vadovauti bet kokiai laboratorijai net dvejus metus.

Holmes tikrai nebuvo įprastinė mergina ir jos istorija sudomino begalę žmonių visame pasaulyje. Sulaukus 19 metų, ji metė Stanfordo universitetą ir įkūrė įmonę „Teheranos“. Sužavėjus žmones savo vizija apie žymiai paprastesnius ir patogesnius kraujo tyrimus ji pradėjo kurti savo imperiją. Įkurdama įmonę ji sugebėjo įtikinti investuotojus prisidėti prie įmonės veiklos neįtikėtinomis pinigų sumomis. Iki praėjusiųjų metų į šią įmonę buvo investuota apie 400 milijonų dolerių, kurios vertė buvo pasiekusi 9 milijardus. Kadangi Holmes ant popieriaus priklausė 50%  įmonės, tai jos asmeninis turtas siekė 4,5 milijardus dolerių.

Kompanija tvirtino, kad jie išrado pigius ir greitus kraujo tyrimus, kurie galės nustatyti ar žmonės turi rimtų sveikatos problemų, o tyrimui užteks vieno menko kraujo lašelio. Holmes nuo pat pradžių pakiliai kalbėjo, kaip „Teheranos“ pakeis pasaulį ir jau nuo tada žmonės pradėjo sekti kiekvieną jos žingsnį. Viskas klostėsi puikiai iki tol kol JAV vyriausybė pradėjo tirti įmonės veiklą.

elizabeth_holmes_2

Elizabeth Holmes ©  Wikimedia Commons nuotr. 

Pirmoji banga prasidėjo, kai „Wall Street Journal“ publikavo straipsnį, kuriame išryškino visas įmonės technologijos spragas ir problemas. 4000 žodžių straipsnis, kurį parašė Pulicerio premiją gavęs žurnalistas John Carreyrou, prieštaravo daugeliui „Teheranos“ teiginių. Vienas iš įdomiausių atskleidimų buvo apie įmonės tyrimo metodus. Pasak žurnalisto įmonė nenaudojo jokių naujų radikalių metodų savo testavimo procesuose. „Teheranos“ kraujo tyrimams atlikti naudojo ne savo, o įmonės „Siemens“ išrastą technologiją.

Žmonės yra pasipiktinę, nes Holmes teigė visam pasauliui, kad ji išrado būdą pakeisti įkyrius kraujo tyrimus amžiams, nors iš tikro ji pardavinėjo tik viziją. Kadangi „Teheranos“ kraujo tyrimai buvo naudojami žmonių sveikatos problemoms nustatyti, tai klaidos kaina buvo milžiniška.

Per dvylika mėnesių „Teheranos“ firmos ženklas daugelio žmonių akyse tapo bevertis. Internetinis portalas „Forbes“, kuris sudarinėja pasaulio turtuolių sąrašus taip pat reagavo į visus Holmes supančius gandus ir stumtelėjo ją sąrašu žemyn.

Moteris, kuri papuošė ne  vieno populiaraus žurnalo viršelį šiuo metu turi labai blankią ateitį su savo įmone „Teheranos“. Nors jai ir buvo uždrausta dvejus metus vadovauti laboratorijoms, tačiau jai atsitraukus firma galėtų ir toliau tęsti savo tyrimus. Kita problema yra ta, kad daugelis farmacijos klientų jau atsisakė „Teheranos“ technologijos nenorėdami įsitraukti į šį gandų sūkurį, tad situacija darosi vis prastesnė.

Po to, kai federalinio tyrimo rezultatai buvo paviešinti, Holmes atskleidė, kad ji nori išspręsti visas kompanijos problemas ir nežada lengvai pasiduoti.

Taip pat skaitykite: TOP 10 turtingiausių pasaulio moterų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: