Pavasarį įsibėgėjant kepsninių sezonui, grilio tradicijos tampa vis universalesnės ir ant grotelių dažnai atsiduria ne tik mėsa ar dešrelės, bet ir daržovės. Kepsninėje ruoštos daržovės gali tapti ir gardžiu garnyru, ir puikiu pagrindiniu patiekalu. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, daržovės nuolat patenka į kasdienį pirkėjų krepšelį, o šiltąjį sezoną gyventojai jas dažnai ruošia ir ant grilio.

„Sveikesnės mitybos tendencijas perimantys pirkėjai valgo daugiau daržovių, taip pat pirmenybę teikia ir lengvesniems patiekalams be mėsos. Grilio sezonui prasidėjus, ant žarijų kepami ne tik kepsniai ar dešrelės, bet ir žuvis, sūris, daržovės ar grybai. Kepsninėje ruoštos cukinijos, paprikos ar baklažanai tampa puikiu spalvingu pietų ar vakarienės akcentu“, – teigia V. Budrienė.

Plačios improvizacijų galimybės

Kepsninių „Kamado Bono“ projektų vadovas Vadimas Amosovas sako, kad ant grilio ruošiamų produktų asortimentas yra itin platus – lietuviai drąsiai eksperimentuoja ir kepti renkasi ne tik tradicinius, bet ir tokius patiekalus, kokie anksčiau ant žarijų nebuvo ruošiami. V. Amosovas ragina ir toliau improvizuoti, ieškant ir atrandant įdomius ir netikėtus skonius, o tam ypač tinka daržovės.

„Kepsninėse galima kepti praktiškai viską. O daržovių gausa tikrai leidžia leistis į improvizacijas. Populiariausiomis daržovėmis verta neapsiriboti – galima pakepti, pavyzdžiui, kopūstų lapų ar smidrų. Jie įgauna dūmo kvapą ir salsvoką skonį. Taip pat savitą poskonį daržovėms suteiks marinatas“, – sako V. Amosovas.

Grilio ekspertas pataria pamarinuoti daržoves marinate, kurį galima pasiruošti iš medaus, citrinos sulčių ir mėgstamų prieskonių. Reikėtų nepamiršti ir šiek tiek aliejaus. Marinuoti ir kepti kepininėje itin tinka saldžiosios paprikos, kukurūzų burbuolės, artišokai,  svogūnai ar grybai.

Svarbu – tinkama temperatūra ir laikas

Kepsninėje daržoves kepti nėra sudėtinga, tačiau reikėtų atsižvelgti į tam tikras kepimo rekomendacijas. Itin svarbu yra kepimo laikas ir temperatūra, kad daržovės būtų optimaliai iškepusios, bet neapdegusios ar neištežtų.

„Pirmiausia įvertinkite, kokias daržoves kepate – jei joms iškepti reikia daugiau laiko, patartina suvynioti į foliją. Taip galima ruošti bulves ar burokėlius. Kepsninėje ruošti burokėliai itin tinka ir šaltibarščiams pagardinti, nes suteikia savitą dūmo prieskonį. Taip pat reikėtų pasirinkti tinkamą temperatūrą, kad daržovės neperkeptų ir apanglėtų. Mėgstamų prieskonių kiekis turėtų neužgožti pagrindinio daržovės skonio“, – pataria V. Amosovas.

Jeigu norite, kad kepsninėje paruoštos daržovės taptų sočiu pagrindiniu patiekalu, vertėtų pasirinkti ir sotesnes, daugiau maistingųjų medžiagų turinčias daržoves, jas kepti su sūriu. Tai nesudėtinga padaryti komponuojant mėgstamų daržovių ir sūrio iešmelius. Pavyzdžiui, su sūriu kepti itin tinka pomidorus, cukinijas ir baklažanus. Baklažanai ir cukinijos turi daug vertingųjų medžiagų, suteikia ilgesnį sotumo jausmą.Grilio ekspertas siūlo pabandyti daržovių iešmelio ant grilio receptą.

Jums reikės :

1 didelio raudonojo svogūno

75 ml alyvuogių aliejaus

5 smulkintų česnako skiltelių

citrinos sulčių

žiupsnelio džiovinto raudonėlio

vyšninių pomidorų

1 mažo žiedinio kopūsto, supjaustyto žiedynais

2 vidutinių cukinijų, supjaustytų 2,5 cm griežinėliais

1 raudonosios paprikos, supjaustytos vidutiniais gabalėliais

1 geltonosios paprikos, supjaustytos vidutiniais gabalėliais

druskos ir pipirų

12 medinių iešmelių,

žiupsnelio čiobrelių

žiupsnelio džiovinto raudonėlio

Paruošimas:

Supjaustykite svogūną į ketvirčius ir suskaidykite jį į dalis. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės temperatūros. Dubenyje sumaišykite visus ingredientus. Daržoves su žolelėmis palaikykite apie 10 min. Užmaukite pakaitomis daržoves ant iešmelių. Padėkite ant grotelių ir kepkite, kol apskrus, pavardydami. Kepimo metu keletą kartų galite užtepti likusio mišinio teptuku. Prieš patiekdami pabarstykite šviežiomis žolelėmis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: