Gabrielius Landsbergis. EPA-ELTA nuotr.

Iš vizito Bagdade grįžęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, jog Irakas atsargiai vertina migrantų grąžinimą į jų kilmės šalį, tačiau tiek Turkijos, tiek Irako atstovai sako suprantantys egzistuojančią problemą ir siekia bendradarbiavimo.

Penktadienį (liepos 16 d.) Vilniaus oro uoste surengtoje spaudos konferencijoje šalies diplomatijos vadovas teigė, jog migrantų krizė Lietuvoje yra kitokia, nei anksčiau yra tekę susidurti Europos Sąjungai: „Migrantai, kurie atvyksta iš Irako yra nusipirkę bilietus oficialiose turizmo agentūrose ir skrenda oficialiomis avialinijomis“. Tai, pasak G. Landsbergio, ir yra esminė problema, kadangi žmonės, kertantys valstybių sienas, tai daro oficialiai bei legaliai.

Ministras teigė, kad iš Turkijos reikalinga informacija apie keliaujančius migrantus. „Labai svarbus Turkijos vaidmuo, nes užkirtus šitą kelią labai didelė dalis migracijos srauto iš karto sumažės, kadangi tai yra pagrindinis centras“, – pridūrė G. Landsbergis. Iš Turkijos, per kurią iš Irako į Baltarusiją patenka migrantai, Lietuva norėtų į Minską tranzitu keliaujančių žmonių registracijos ir tokiu būdu galimybės juos identifikuoti. Tuo tarpu iš Irako Lietuva tikisi identifikacinės/atpažinimo pagalbos, prieš išsiunčiant neteisėtus migrantus atgal į jų kilmės šalį.

Užsienio reikalų ministras taip pat pabrėžė, jog prašė Turkijos ir Irako mažinti skrydžių skaičių į Minską ir pasiūlė kompensacijas vyriausybėms už galimą žalą. Pasak G. Landsbergio, Turkija pateikė duomenis, kad trečdalis keleivių skrendančių į Minską, negrįžta atgal. Ministro teigimu, Lietuvai reikia duomenų apie žmones, kurie atkeliauja į Lietuvą, o tam pasitarnauti galėtų deleguotas Turkijos konsulinis atstovas, kuris veiktų mūsų šalies teritorijoje.

G. Landsbergio teigimu Lietuva šiuo metu turi tris esminius lūkesčius: paskirti Irako valstybės delegaciją Vilniuje, siųsti Lietuvos delegaciją į Bagdadą bei paskirti oficialią politinę delegaciją į Erbilį. „Niekas nenori tapti nelegalios migracijos auka tame tinkle. Ar tai būtų Turkija, ar Irakas. Jie supranta, kad Lietuva turi viešumo galią. Mes turim įrodymus, gausybę liudininkų. Mes tikrai galime ieškoti teisinių būdų ir apginti savo valstybę“, – spaudos konferencijoje Vilniaus oro uoste sakė G. Landsbergis.

Ministro teigimu, Lietuva neketina „priklaupti ant kelių“ prieš Minską bei Lukašenkos režimą: „Potencialiai nesuvaldžius situacijos, tas kelias, kurį bando suformuoti Lukašenka per Lietuvą, gali būti naudojamas ir kitom valstybėm“. „Dabar nulenkti galvą prieš teroristą yra visiškai nepriimtina“, – pridūrė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: