(c) Kaunozinios archyvo nuotr.

Rugsėjo 18-26 dienomis Vilniuje ir Kaune vyksiantis festivalis pristato 11 tarpdisciplininių ir tradicinių šokio spektaklių dar nematytų Lietuvoje.

Tradiciškai didžioji dalis pasirodymų bus parodyta Kaune, tačiau pirmoji festivalio premjera įvyks Vilniuje, Menų spaustuvėje, Rugsėjo 18 d. Čia bus pristatytas bendras Ispanijos teatrų Manantiales, Tranvia bei Kauno Auros šokio teatro tarpdisciplininis projektas „Atvirų akių panoramos“. Įdomu tai, kad spektaklio kūrėjai neįsivaizduoja savo pasirodymų be politinio diskurso. Šį kartą spektaklį įtakojo Federico García Lorca ir Jono Meko kūryba bei gyvenimo istorijos. Čia kūno, muzikine ir vaizduojamojo meno kalbomis bus kalbama apie kapitalizmą ir vartotojišką kultūrą.

Festivalyje šių metų premjerą rodys puikiai šokio scenoje žinomas vokiečių kilmės choreografas Johannes Wieland, šiuo metu dirbantis Niujorke. Jo trupės ir Kaselio valstybinio teatro spektakliui „Partrenktas žvėris“ muziką kūrė kritikų išgirtas eksperimentalistas Ben Frost iš Islandijos. Spektaklyje parodoma siurreali situacija, kuomet du žmonės paliekami ant lėktuvo pakilimo tako, jiems tenka stebėti besiskleidžiantį gyvenimo chaosą.

Pirmą kartą Lietuvoje bus parodytas vertikalaus šokio spektaklis, jo metu Italijos trupė Il Posto šoks ant M. Žilinsko dailės galerijos Kaune fasado, pasirodymas Kauno miesto gyventojams bus rodomas nemokamai. Trupė savo vertikalaus šokio pasirodymus rodė Singapūro meno festivalyje, ant „Ara Pacis“ muziejaus fasado Romoje, žymiajame „La Fenice“ operos teatre Venecijoje ir daugelyje kitų įspūdingų vietų.

Festivalyje taip pat pasirodys tokios trupės kaip Alias / Guilherme Botelho iš Šveicarijos, tarptautinė trupė A.lter S.essio, eksperimentinė šokio trupė iš Brazilijos ir daugelis kitų. Programoje net penki spektakliai žymimi N-14 ir N-18 ženklais. Tokiais scenos kūriniais festivalio organizatoriai ir toliau žada pratinti žiūrovą prie atviro ir nuogo kūno, kuris scenoje virsta ne vartojimo, o šiuolaikinio meno objektu.

Neįprasta šiais metais ir tai, kad festivalis iš žiūrovams įprastos, bet šiuo metu remontuojamos VDU didžiosios salės išsikelia į kitas erdves. Žiūrovai lankysis BLC Verslo lyderių centre, „Girstučio“ kultūros ir sporto centre, „Lituanica“ fabriko erdvėse, Kauno valstybiniame dramos teatre ir Menų spaustuvėje Vilniuje.

Nuo rugsėjo 15 dienos Laisvės alėjoje 51 bus atidarytas festivalio info-centras veiksiantis iki pat festivalio pabaigos. Čia veiks šiuolaikinio šokio biblioteka, bus rodomi filmai apie šiuolaikinį šokį, skaitomos paskaitos.

Daugiau informacijos apie festivalį ir jo programą www.dancefestival.lt, www.aura.lt

LR Kultūros ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: