Ryšininkai - nematomo fronto kariai
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Sausio 13-osios išvakarėse Ryšių istorijos muziejuje buvo atidaryta paroda „Ryšininkai – laisvės sargyboje. Surinkti eksponatai, įvykių liudininkų prisiminimai, vaizdo įrašai ir nuotraukos atskleidžia, kokią svarbą sausio įvykių metu turėjo ryšių specialistai“.

Tomis dienomis operatyviai dirbę ryšininkai apgailestauja, kad dėl darbo specifikos negalėjo dokumentuoti ir fotografuoti savo veiklos. Tačiau parodoje pateikiama nemažai iki šiol neviešintos informacijos apie tai, kaip veikė ryšių sistema dramatišku šaliai laikotarpiu.

„Ši paroda atgaivina atminty tai, kas vyko tą sausį, prieš dvidešimt vienerius metus, primena, kokios buvo sudėtingos Lietuvai dienos, ir kaip sunku buvo atsilaikyti. Jei ne ryšininkų darbas, vargu ar pasaulis būtų sužinojęs arba per vėlai sužinojęs apie Sausio 13-ąją. Todėl ši paroda turėtų sulaukti ir jaunosios kartos dėmesio, nes per du nepriklausomybės dešimtmečius išaugusi karta turi apie tai žinoti”, – parodos atidarymo metu kalbėjo Kauno meras Andrius Kupčinskas, dėkodamas į muziejų gausiai susirinkusiems istorinių įvykių liudininkams.

Ryšių ir komunikacijų specialistai jau prasidėjus Sąjūdžio mitingams pradėjo kurti nepriklausomą nuo Rusijos ryšių tinklą. Buvo parengti būdai, kaip, iškilus pavojui, susisiekti su pasauliu apie nežinant Maskvai. Liudininkų teigimu, viskam buvo pasiruošta taip gerai, kad Sausio 13-osios naktį tyla radijo eteryje truko vos 40 sekundžių.

Tomis dienomis prie radijo imtuvų visame pasaulyje nuolat budėjo apie 50 radijo mėgėjų. Ir nors lietuvių ryšininkų veiksmai nebuvo koordinuoti, žmonių pastangos buvo efektyvios. Užėmus televizijos bokštą Vilniuje, svarbiu ryšių centru tapo Kaunas. Sitkūnų radijo stoties, Juragių televizijos stoties, Kauno televizijos studijos darbuotojai nedelsdami į savo rankas perėmė kolegų iš sostinės darbą.

Gražiu parodos akcentu tapo tekstilės juostos, kuriose matomi 1991 m. itin svarbiais tapusių ryšių objektų bei svarbių to laikmečio akimirkų vaizdai. Paroda Ryšių istorijos muziejuje Kaune veiks iki sausio 27 d., o vėliau keliaus į kitus šalies miestus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: