Julian Assange © Wikimedia Commons nuotr.

Turbūt daugelis jau esate girdėję apie internetinę svetainę „WikiLeaks“ , kurioje yra viešinama slapta ir neredaguota dokumentinė informacija. Tačiau darosi įdomu kas naudojasi visa šia informacija, kuri yra pateikiama visiems prieinamoje internetinėje svetainėje. Tad įdomu ar „WikiLeaks“ įkūrėjas Julian Assange skleidžia visą informaciją tik žmonių gerovei, neieškodamas jokios naudos sau ar kuriai nors valstybei.

Vienas iš populiariausių dienraščių pasaulyje „The New York Times“ publikavo straipsnį, kuriame stipriai abejoja Juliano Assange autonomiškumu. Manoma, kad „WikiLeaks“ organizacija turi savitą tikslą ir tai tikrai nėra tik slaptų dokumentų paviešinimas žmonėms.

Julian Assange „WikiLeaks“ redaktorius tapo žinomas visame pasaulyje, kai 2010 metais paviešino itin slaptus JAV vyriausybės susirašinėjimus, kurie išdavė nemažai informacijos apie karą Afganistane ir Irake ir tuo pačiu parodė kokia ciniška diplomatija yra paplitusi visame pasaulyje. Po praeitų metų rugsėjį vykusio interviu su Julianu tapo aišku, kad jis dar turi daug ką papasakoti apie „pasaulį pagal JAV imperiją“.

Redaktorius aprašė savo mintis, kuriose Ameriką laiko tikru chuliganu. Tauta, kuri pasiekė savo neįtikėtiną galią skelbdama savo ištikimybę žmogaus teisėms, kai tuo pačiu metu pasinaudodami savo karinėmis žiniomis formuoja kitas valstybes atlikti tam tikrus politinius sprendimus ir tuo pačiu bausdami žmones tokius, kaip jis pats, kurie nebijo sakyti visos tiesos.

Tačiau Juliano analizėje nebuvo kritikuojama kita itin stipri pasaulio valstybė Rusija ar jos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris tikrai nėra laikomas skaidriu prezidentu. Putino valdoma vyriausybė greitai susidoroja su žmonėmis, kurie siekia ją žlugdyti. Šnipinėdami juos, sodindami į kalėjimus ar netgi pašalindami juos jie nesunkiai išlaiko savo galią ir toliau.

Šiuo metu „WikiLeaks“ ir vėl grįžo į naujienų srautus sudrumsdami geopolitinį pasaulį naujais atradimais ir pažadais, kad tokių atradimų bus dar daugiau. Liepą organizacija išleido beveik 20 000 Nacionalinio Demokratinio Komiteto elektroninių laiškų, kuriuose yra rašoma, kad partija sukūrė sąmokslą politinėje Hillary Clinton kompanijoje ir taip sužlugdė savo pirminį oponentą senatorių Bernie Sanders. Pats redaktorius kritikavo ponią Clinton ir ateityje žadėjo atskleisti daugiau informacijos, kuri užbaigs jos kompaniją prieš kitą kandidatą Donaldą Trumpą. Organizacija atskirai dar pranešė, kad taip pat greitu metu paviešins Amerikos žvalgybos kibernetinio šnipinėjimo kodus.

Jungtinių valstijų pareigūnai yra įsitikinę jog visa ši informacija buvo nulaužta Rusijos vyriausybės ir numano, kad Rusai taip pat pavogė ir kodus. Ši situacija iškelia klausimus: Ar „WikiLeaks“ yra organizacija, kuri viešina informaciją, kurią sukaupė Rusų šnipai? Ir kokie visgi yra santykiai tarp organizacijos redaktoriaus Julian Assange ir Putino valdomos valstybės?

Pats Julianas teigia, kad jį dirbti motyvuoja noras naudoti kriptografiją, tam kad galėtų padėti apsaugoti žmonių teises ir kad galėtų sutvarkyti autoritarinius rėžimus, tokius kaip Rusijoje. Tačiau „New York Times“ dienraštis stebėjęs organizacijos „WikiLeaks“ veiklą pastaruosius metus pastebėjo visai ką kitą.

Neaišku ar čia tik sutapimas ar kas, tačiau beveik visi paviešinti dokumentai dažniausiai atnešė naudą Rusijos valstybei. Nors Amerikos pareigūnai tiki, kad organizacija neturi tiesioginio kontakto su Rusijos žvalgyba, tačiau jie mano, kad Maskvai patinka „WikiLeaks“ veikla ir galbūt jie anonimiškai siunčia informaciją, kurios paviešinimas suteiktų jiems naudos.

Neseniai vykusiame interviu su „The Times“ redaktorius pats teigė, kad nėra jokių įrodymų, kad organizacijos viešinama informacija atkeliauja iš Rusijos žvalgybos agentūrų. Tačiau jis pats taip pat ir teigė, kad mielai priimtų tokią informaciją jeigu tik kas nors ją atsiųstų. Pasak redaktoriaus „WikiLeaks“ nesitaiko į jokias valstybes ir neturi jokio favorito ir visą informacija yra paviešinama tik pačių žmonių gerovei.

Darosi sunku tikėti, kad pasaulyje vis dar yra žmonių, kurie dirba žmonijos labui neturėdami jokių savanaudiškų tikslų. O ir aplinkybės, kurios supa visą šią istoriją tikrai įdomios ir atrodo ganėtinai neįtikimai. Tačiau sunku kažką nuspręsti neturint jokių įrodymų, tad palieku šį sprendimą jums patiems.

Taip pat skaitykite: Rusijos agresija prieš Ukrainą – senai suplanuotas strateginis žingsnis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: