Maskvos patriarchato archyvo nuotr.

Labiausiai pripažinta Rusijos ikona oficialiai perduota Rusijos stačiatikių bažnyčiai, trečiadienį pranešė bažnyčios vadovas.

Prezidentas Vladimiras Putinas gegužę įsakė perduoti Andrejaus Rublevo „Trejybę“ globoti Bažnyčiai, sulaukęs plačiai kritikos, kad nestabilaus XV a. paveikslo perkėlimas gali jį negrįžtamai sugadinti.

Ekspertai paminėjo garsiausio Rusijos meno kūrinio „sudėtingą ir nestabilią būklę“, „taip pat nenuspėjamumą vykstančio neigiamų pokyčių proceso“, atsiradusių praėjusiais metais trumpam perkėlus jį iš muziejaus religinei garbei.

Rusijos stačiatikių bažnyčia gegužės 15 d. paskelbė, kad prezidentas Vladimiras Putinas grąžina ikoną nuolatiniam bažnyčios naudojimui. Patriarchas Kirilas I, bažnyčios vadovas, vėliau vyskupams pasakė, kad jis tiesiog prašė, kad ikona būtų perduota birželio 4 d. Sekminių pamaldoms. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas tuo metu patvirtino ikonos grąžinimą, tačiau buvo gaubiama paslapčių, nes Putinas nekomentavo ir nepaskelbė dekreto.

Peskovo komentarai žurnalistams penktadienį buvo daug konkretesni.

„Buvo susitarta dėl plano, pagal kurį ikona bus perkelta į Kristaus Išganytojo katedrą, laikantis visų būtinų priemonių, kad būtų užtikrintas jos saugumas dabartinėje būsenoje“, – sakė jis per „Radio Mayak“ ir „grupės specialistų“.  Bus priimtas sprendimas dėl tolesnio jo atkūrimo, kuris prasidės po tam tikro laikotarpio“.

Patriarchas Kirilas, kuris ilgus metus ragino grąžinti religines vertybes, kurios buvo paimtos ir perduotos muziejams ankstyvaisiais sovietų valdžios metais, labai palaikė Rusijos 2022 m. invaziją į Ukrainą. Trejybės ikonos grąžinimas buvo interpretuojamas kaip atlygis už lojalumą ir prietaringą Kremliaus draudimo polisą laukiant Ukrainos kontrpuolimo.

Gegužės 15 d. vykusiame Tretjakovo atkūrimo tarybos posėdyje, atsakant į Kultūros ministerijos užklausą, ar techniškai įmanoma perduoti Trejybę Sekminėms, atsižvelgiant į jos būklę, buvo pareikštas restauratorių susirūpinimas.

Remiantis susirinkimo stenograma, restauratoriai pažymėjo, kad penkios pažeistų dažų sritys ant ikonos „reikalauja skubaus restauravimo sustiprinimo“, o vieno angelo veide ir figūroje padidėjo įtrūkimas po kelių dienų Trejybės grįžimo. Sergijaus lavra netoli Maskvos pernai liepą.

Tuo tarpu Tretjakovo direktorė Jelena Proničeva, kurios tėvas buvo aukščiausias Putino valdymo federalinės saugumo tarnybos pareigūnas, cituojama kaip sakiusi, kad „ikona trumpuoju laikotarpiu turėtų būti ramybės būsenoje“, kad būtų ištirti 2022 m. kelionės pasekmes.

Arkivyskupas Leonidas Kalininas, vadovaujantis Rusijos stačiatikių bažnyčios bažnytinio meno, architektūros ir restauravimo ekspertų tarybai, grimzdo restauratorius apie klimato kontrolę muziejuje ir pervežant ikoną, teigdamas, kad jie patys kalti, nes neapsaugojo jos. Jis taip pat sakė susirinkusiems, kad „jei vadovybė priims politinį sprendimą“, muziejus neturės kito pasirinkimo, kaip tik „išnešti“ ikoną.

Anksčiau šią savaitę tėvas Kalininas, kuris prieš tapdamas kunigu buvo apmokytas kaip menininkas, Rusijos naujienų leidiniui RBC sakė, kad Trejybė turi grįžti į katedrą Lavroje, kuriai Rublevas iš pradžių ją sukūrė.

„Trejybės-Sergijaus Lavros Trejybės katedrą aplankančių pasaulietinių turistų, tiek mūsų, tiek iš užsienio, skaičius yra maždaug lygus turistų skaičiui Tretjakovo galerijoje“, – sakė jis. „Ir jis bus prieinamas visiems – tikintiesiems ir netikintiems, o buvimas savo namuose, šventos šventyklos atmosferoje galės palikti dar didesnį atsaką žmonių širdyse.

Putino atstovas spaudai Peskovas trečiadienį pareiškė, kad Kremlius „patikslins detales“ apie ikonos būklę.

Centrinio Andrejaus Rublevo senovės rusų kultūros ir meno muziejaus Maskvoje direktorius Michailas Mindlinas pasiūlė bažnyčiai paskolinti vieną iš muziejaus Trejybės kopijų, kol bus sukurta aukštųjų technologijų kapsulė originalui apsaugoti.

Ikona šiuo metu eksponuojama Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje, o liepos 18 d. bus perkelta į Šv. Sergijaus Trejybės lavrą, esančią Sergiyev Posad miestelyje už Maskvos, kur ji buvo pradėta eksploatuoti.

Ikona buvo saugoma Maskvos Tretjakovo galerijoje nuo 1929 m.

Ekspozicija paliko muziejų tik keletą kartų, įskaitant Antrojo pasaulinio karo metu, kai buvo evakuota į saugią vietą.

2022 m. viduramžių ikona sugrįžo į Šv. Sergijaus Trejybės lavrą religinėms šventėms.

Meno ekspertai teigė, kad meno kūrinys turėtų būti laikomas Tretjakovo galerijoje, kur jį būtų galima tinkamai išsaugoti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: