© Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

Rektoriai ragina Seimą neskubėti su gerai besimokančio studento apibrėžimu – ir patys universitetų vadovai vieningos nuomonės šiuo klausimu neturi, o Seimui savo poziciją pateikti žada spalį.

“Kadangi yra įvairių siūlymų – ir Vyriausybės, ir studentų, mes nutarėme, kad reikėtų grįžti prie gilesnio svarstymo, koks variantas tinkamas, ir mes pateiksime tą savo matymą spalio pirmoje pusėje. Reikia pripažinti, nėra vieningos nuomonės. Sprendimas negali būti gretai priimtas”, – BNS po Rektorių konferencijos posėdžio penktadienį sakė jos prezidentas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius Alfonsas Daniūnas.

Anot jo, šiuo metu Seime svarstomas siūlymas nustatyti 7 balų ribą apibrėžti gerai besimokančiam studentui nebūtų teisingas variantas.

“Tas septynetas atsirado dėl Konstitucinio Teismo sprendimo, kad atsirastų žodis “gerai”, bet iš tikrųjų nėra visai teisinga susieti su tuo. Vyko diskusija, ar kreditas, ar pažymys ir panašiai. Mes nutarėme, kad parengsime savo siūlymą”, – kalbėjo rektorius.

Jis siūlė gerai besimokančio studento sąvoką įrašyti į Seime svarstomą naujos redakcijos Mokslo ir studijų įstatymo projektą, o ne skubėti su atskiro straipsnio pataisa, kuri šiuo metu irgi svarstoma Seime.

“Yra naujas įstatymas svarstomas, mes sakome, kad ten reikia įdėti (gerai besimokančio studento sąvoką)”, – teigė Rektorių konferencijos vadovas.

Parlamentas rugsėjį yra priėmęs svarstyti naujos redakcijos Mokslo ir studijų įstatymą, kuris numato nemažai naujovių aukštajame moksle, tačiau dar vasaros sesijos metu yra pradėtas nagrinėti ir vieno atskiro šio įstatymo straipsnio pakeitimo projektas – juo gerai besimokančiu būtų įvardijamas studentas, kurio vidurkis yra didesnis nei 7 balai ir jis neturi akademinių skolų. Siūlymo kritikai teigia, kad nustačius 7 balų ribą objektyvumo nebus pasiekta, nes skirtinguose universitetuose ir skirtingose studijų programose vertinimo reikalavimai smarkiai skiriasi.

Pataisos parengtos siekiant įgyvendinti Konstitucinio Teismo (KT)nutarimą, kad nustatyta studentų rotacijos tvarka prieštarauja Konstitucijai, nes sudaroma galimybė valstybės finansuojamą vietą išlaikyti ir studentams, kurių mokymosi lygis neatitinka visuotinai pripažįstamo žodžio “geras” reikšmės.

Mokslo ir studijų įstatyme buvonumatyta, kad valstybės finansavimą gavęs studentas jį gali prarasti tik tuo atveju, jei po metų jo vidurkis yra daugiau kaip dviem balais mažesnis negu to paties kurso studentų vidurkis. Po KT nutarimo ši norma nebegalioja, o naujas rotacijos mechanizmas dar nepatvirtintas.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: