© Organizatorių archyvo nuotr.

Tamsiaodis vaikinas įlipa į miesto autobusą, užima laisvą sėdimą vietą ir įsistebeilija kažkur pro langą į miesto platybes. Nieko neįprasto ar stebinančio šiame sakinyje nėra, tačiau veiksmas vyksta šalyje, kurioje tamsiaodžiai yra retenybė. Tai tampa dažnu reiškiniu Lietuvoje. Štai dvi senyvo amžiaus moteriškės nuostabos kupinomis žvilgsniu palydi jaunuolį ir atsisuka viena į kitą, kažką sumurma po nosimis ir kelionės metu vis žvilgčioja. Smalsiai, kiek nedrąsiai žvilgčioja ir kiti keleiviai, o tuo pačiu autobusu po pamokų važiavusios šeštokės pradeda krykštauti ir gręžiotis – „žiūrėk, negras!”.

Štai pagrindine miesto gatve eina romų tautybės moterys, pasidabinusios ryškiaspalvėmis gėlėtomis sukniomis. Ne tik dėl ryškiaspalvių drabužių, bet ir dėl kitokios išvaizdos jos patrauktų ne vieno praeivio akį, ir ne vienam sukeltų šiokį tokį nejaukumo, galbūt net nesaugumo jausmą. Būtent dėl visuomenėje įsigalėjusio nepakantumo romų tautybės žmonėms ir vyraujančio stereotipo – „čigonas – vagis“. Panaši situacija yra ir su žydais, apie kurių gudrumą ir apsukrumą siekiant finansinės naudos sau sklando ne viena legenda. Dėl šios priežasties romų ar žydų tautybių žmonių nenorima matyti užimančius aukštus postus bankuose ar valdžios institucijose. „Potencialių vagių“ nenorima matyti ir kaimynystėje.

Šiais stereotipais vadovaujamasi ne tik Lietuvoje – tokia nuomonė vyrauja visame pasaulyje, o kai kuriuose kraštuose rasinė diskriminacija jaučiama kur kas aštriau ir ryškiau. Nereikėtų laukti, kol ši problema išbujos Lietuvoje ir taps sunkiai pažabojama. Akimirką pabūkime atviri sau – kiek kartų gyvenime nuvertinome ar atidžiau stebėjome kitos tautybės žmogaus veiksmus? Ar tam buvo realus pagrindas?

Apie mūsų visuomenės požiūrį į kitataučius bei rasizmo problemą Lietuvoje praėjusio antradienio vakarą vykusioje spaudos konferencijoje „Rasizmui ne“ kalbėjosi Kauno liberalaus jaunimo pirmininkas Ignas Grizevičius su muzikinio pasaulio atstovais „G&G Sindikato“ nariu Pushu, jaunimo tarpe žinomais reperiais Alekna, Yga ir Juliumi Mitu Omerta. Kovo 21-ąją minima Tarptautinė rasinės diskriminacijos panaikinimo diena, skirta kovoti prieš bet kurios rasės niekinimą bei nuvertinimą. Susitikimo metu atlikėjai pripažino rasizmo temos aktualumą ir svarbą mūsų visuomenėje.

„Ačiū Dievui neturime tokių didelių problemų su nacionalizmu ir rasizmu kaip didžiosios šalys,“ – teigė „G&G Sindikato“ narys Pushas, tačiau, atlikėjo teigimu, ateityje tai bus neišvengiama dėl didėjančios migracijos.

Reperis Yga pastebėjo, jog paauglius ypač lengva paveikti ir formuoti jų požiūrį bei nuomonę. Konferencijos metu atlikėjas linkėjo jaunuoliams domėtis kultūra, menu, sportu bei mokslu. Juk dažnai bijome to, ko nežinome, o ko nežinome, neretai ir negalime pakęst. Žinios, platesnis akiratis padeda formuoti tvirtą savo nuomonę, o ne priimti svetimą. Prie visuomenės nuomonės formavimo stipriai prisideda žiniasklaida, kurioje karts nuo karto pasirodo pranešimai apie tautinių, religinių mažumų ar imigrantų padarytus nusikaltimus. Nepaisant to, kad mūsų žiniasklaida itin mėgsta negatyvias naujienas, sunku rasti žinučių apie kitataučių pasiekimus, gerus darbus mūsų šalyje. O jų yra.

Pasižiūrėti į rasizmo problemą kitu kampu pasiūlė reperis Alekna – bet kuris lietuvis išvykęs į užsienį gali susidurti su šia problema. Svetimoje šalyje lietuvis bus svetimas, į jį bus žiūrima kitaip, kartais kaip į potencialiai negerą žmogų. Iš tiesų lietuviai tam tikrose Europos šalyse jau turi sukurtą stereotipą. Neigiamą ir šiuo tuo panašų į taip mūsų krašte engiamus, per dantį traukiamus romus ar žydus. Ar tik nebus, kaip toje lietuvių liaudies patarlėje sakoma – „juokiasi puodas, kad katilas juodas“?

Tardamas paskutinius žodžius konferencijoje, susitikimo iniciatorius I.Grizevičius ragino nenustumti šios temos rytojui ir pradėti problemą spręsti jau dabar. Neužtenka vien prisiminti ir apie problemą prabilti Tarptautinės rasinės diskriminacijos panaikinimo dienos proga, reikia imtis veiksmų. Šios dienos proga Kauno liberalus jaunimas organizuoja renginį „Rasizmui ne“, kurio metu vyks aukcionas. Aukciono metu surinktos lėšos bus panaudojamos socialinei reklamai prieš rasizmą. Po aukciono vyks koncertas, kuriame koncertuos spaudos konferencijoje dalyvavę atlikėjai – Pushaz, Alekna, Yga ir Bro, Julius Mitas Omerta bei Ade ir Mtw. Renginys vyks Kauno „Fluxus Ministerijoje“ (Jonavos g.3), renginio pradžia 21.30 val., bilietus platina Bilietai.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: