© Miglės Kubiliūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Miesto sode atsiradęs palapinių miestelis toliau skatina pasipriešinimą prieš neigiamai darbuotojų teises paveiksiančius Darbo kodekso straipsnius.

Protesto idėja atsirado gegužės mėnesį, Lietuvoje kilus nepasitenkinimui išaugusiomis maisto ir paslaugų kainomis. Viešojoje erdvėje gavęs „kalafiorų revoliucijos“ pavadinimą nepasitenkinimas peraugo į 3 dienų prekybos centrų boikotą ir gegužės 14 dieną prasidėjo protesto akcijos po kurių žmonės ėmė burtis į judėjimą pavadinimu „Gyvenimas per brangus“. Taip norėdami išreikšti savo nuomonę svarbiais ekonominiais ir socialiniais klausimais, judėjimo iniciatoriai suorganizavo tris tokias asamblėjas, po kurių birželio 15–ąją buvo surengtos protesto eitynės „Protestivalis: #gyvenimasperbrangus“ nuo Kauno rotušės iki Miesto sodo.

Kitą dieną, birželio 16–osios ryte, į darbus skubančių praeivių dėmesį traukė palapinių miestelis. Muzikinio teatro pašonėje stovėjo ir iki šiol stovi penkios palapinės su užrašais „Gyvenimas per brangus“, „Skurdas neturi sienų“, „Aukštasis moxlas. Apie viską pagalvota“ ir kiti. Tiesa, protestuotojų palapinių miestelis iš Miesto sodo dar ilgai nežada trauktis.

11

© Miglės Kubiliūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

„Planuojame iki ketvirtadienio tikrai likti čia. Mūsų pagrindinė idėja čia būti iki tol, kol balsuos už Naują Darbo kodeksą, tai gali nutikti anksčiau ar vėliau. Dar priklauso nuo to, kaip į mūsų buvimą reaguos policija dėl viešosios tvarkos ir priklausomai nuo to ar bus pasiryžusių žmonių tai tęsti“, – teigė protestuotojai.

Pagrindiniai judėjimo „Gyvenimas per brangus“ tikslai atkreipti visuomenės dėmesį į valdžios dabar naujai priimamą Naująjį Darbo kodeksą ir jo liberalizavimą. Taip pat reikalaujama atmesti neapibrėžtos apimties darbo sutartį, atmesti straipsnius dėl lengvesnio atleidimo iš darbo, atmesti darbo valandų didinimą ir mažinti darbo normą, didinti socialines teises ir garantijas ir daug kitų reikalavimų.

22

© Miglės Kubiliūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Miesto sodą palapinių miesteliui protestuotojai pasirinko ne atsitiktinai. „Miesto sodas viena politiškiausių Kauno vietų. Sodelyje susidegino Kalanta, tarpukariu vyko susišaudymai ir apskritai ši vieta Kauno politinis artefaktas. Kita vertus ši vieta ir vadinasi Miesto sodas, o mūsų tokios pažiūros, kad miesto erdvės yra miesto žmonėms“, – teigė jaunuoliai.

33

© Miglės Kubiliūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Judėjimo iniciatoriai skelbia, kad tai nėra jokioms politinėms partijoms prijaučiantis judėjimas. „Gyvenimas per brangus“ judėjimas neturi jokių organizatorių, čia žmonės vienijasi ne hierarchinėms struktūroms. Tai taikus susibūrimas, kuriame nėra vadovaujančių žmonių, pagrindinis judėjimo organas yra gyventojų asamblėjos, kuriose visiems suteikiamos vienodos teisės kalbėti ir spręsti kiekvienam aktualias problemas.

44

© Miglės Kubiliūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Protestuotojai rengia jau ne pirmą akciją Kaune. Pagrindinės priežastys – Darbo kodeksas bei garantijų nebuvimas, nes baigus aukštojo mokslo studijas, dirbti už minimalią algą nėra pats geriausias sprendimas. Įskaitant faktą, kad prekės ir paslaugos gerokai daugiau kainuoja, nei minimali alga. Nepasitenkinimą esama situacija ir ką nors pasiekti galima išreikšti tik protesto būdu. Kuo daugiau žmonių prisijungs, tuo bus stipresnis protesto balsas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: