KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Kaip praneša LRT.lt, Iš Rusijos iki šiol nepasitraukusi Kauno mero Visvaldo Matijošaičio šeimos valdomos „Vičiūnų“ grupės Sovetsko gamykla „Vičiunai-Rus“ Maskvoje aukščiausiu lygiu atstovauja Rusijos maisto pramonei.

LRT radijas išsiaiškino, kad Sovetske veikiančios įmonės „Vičiūnai-Rus“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Rolanas Ozarinskas ir tiekimo vadovas Edgaras Pečiulis praėjusių metų balandį Maskvoje susitiko su Kubos maisto pramonės ministru ir jo atstovais. Susitikimams tarpininkavo Rusijos ambasada Kuboje ir Kubos ambasada Maskvoje. „Vičiunai-Rus“ vadovai esą buvo pristatyti kaip Rusijos maisto pramonės pasididžiavimas.

Susitikimo, prie kurio prisidėjo Rusijos ir Kubos ambasados, metu ant derybų stalo buvo padėtos šių šalių vėliavos.

Vėliau Kubos ambasada Maskvoje išplatino pranešimą spaudai apie sėkmingą Rusijos ir Kubos šalių prekybą.

Ministras M. Sobrino Kubos televizijai sakė, kad su partneriais Rusijoje sutarė, jog turi vieną bendrą priešą – Vakarus, kurių sankcijos tiek Rusijai, tiek Kubai daro žalą šių abiejų šalių žmonėms. Todėl prekyba maisto produktais esą padeda sumažinti sankcijų žalą.

Didžiausias Sovetsko darbdavys „Vičiūnai-Rus“ kalbas apie uždarymą jau pamiršo, ir dabar ieško produkcijos pirkėjų tolimose šalyse.

Lietuvos valdžia sako smerkianti tokį įmonės sprendimą ir žada siekti, kad „Vičiūnų grupei“ nebūtų leista dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Valstybės saugumo departamentas mano, kad taip Lietuvos investuotojai Rusijoje gali būti veikiami Kremliaus. Įmonės vadovai atsisakė komentuoti susitikimą, nes esą nenori pakenkti įmonės pardavimo procesui. Ekspertai siūlo lietuvių kapitalo įmonę traktuoti kaip Rusijos bendrovę.

Rolanas Ozarinskas ir Edgaras Pečiulis / „YouTube“ ekrano nuotr.

Pasak LRT, komentuoti situaciją, kol vyksta įmonės pardavima Visvaldas Matijošaitis atsisakė.

„Ciniškas įmonės sprendimas, nes iš viešų pareiškimų girdėjome, kad tuoj tuoj paliks Rusiją, parduos įmonę. Panašu, kad tai buvo dūmų uždanga siekiant apmulkinti žmones. Neatmesčiau, kad paaiškėjus tokiems faktams pilietinė visuomenė parodys, ką jie gali – ar būtina pirkti produktus iš tokios įmonės“, – LRT teigė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

„Tai lietuvių investuotojų kolaboravimo pavyzdys“, – mano žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

„Po šio atvejo reikia siekti, kad „Vičiūnai“ negalėtų dalyvauti viešuosiuose pirkimuose“, – įsitikinęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Analitikas Marius Laurinavičius sako, kad ši atvejis rodo, kad „Vičiūnai“ yra Rusijos kompanija, nors kapitalas ir lietuviškas.

„Jeigu bendrovė dalyvauja derybose su kita šalimi po Rusijos vėliava, vadinasi, Rusija nelaiko jos užsienio bendrove. Šiuo atveju turime konkretų įrodymą, kad Rusija „Vičiūnų“ nelaiko užsienio bendrove su visomis pasekmėmis“, – LRT sakė analitikas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: