Gertrūda Vostrecovaitė © Arno Aleknos / Kaunozinios.lt nuotr.

Baltijos cirkas“ yra žinomas visoje Lietuvoje ir už jos ribų. Tai pirmasis stacionarus, kamerinis cirkas Lietuvoje. Ši magiška vieta į savo būrį priėmė ir iš dalies užaugino šešiolikmetę Gertrūdą Vostrecovaitę. Cirke treniruojanti, pasirodymus kurianti Ieva Variakojytė-Reynstrom nori padėti mergaitei įgyvendinti jos svajonę, šiuo tikslu, apie Gertrūdą pasakojame ir mes.

Kaune užaugusi Gertrūda nuo penkerių gyvena vaikų globos namuose ir yra prižiūrima auklėtojų. Vaikystėje Gertrūda niekada nebuvo mačiusi cirko, tačiau ši vieta jai visada atrodė įdomi ir paslaptinga. Šešiolikmetė cirką atrado prieš šešerius metus, būdama dešimties, nes buvo smalsi, aktyvi mergaitė, kuriai reikėjo kažkur išlieti savo energiją.

Gertrūda atvirauja, kad iš pradžių cirke pritapti sekėsi sunkiau, nes tuo metu čia buvo daug vaikų, kurie taip pat troško kurti pasirodymus, tačiau visai netrukus cirkas ir visa bendruomenė tapo jos šeima ir namais. Cirko užsiėmimai yra mokami, tačiau direktorius Petras Variakojis ir jo dukra Ieva mergaitei suteikė galimybę mokytis nemokamai.

© Arno Aleknos / Kaunozinios.lt nuotr.

Cirke Gertrūda užsiima ekvilibristika – cirko menu laikyti kūno pusiausvyrą, kaip ji sako: „balansuoti“. Mergina pasakoja, kad ekvilibristiką pamilo greitai, todėl netrukus atsirado ir jos solo pasirodymas. Iš pradžių pasirodymą sugalvoja pati mergina, o vėliau konsultuojasi su trenere Ieva, kuri pataria, ką reikėtų pakeisti ir ką galima padaryti geriau. Daugumai atrodo baisu balansuoti pasilipus ant didelio kamuolio, kiti, vien pagalvoję apie tai, pajaučia aukščio baimę, tačiau Gertrūda aukščio niekada nebijojo ir jį greitai prisijaukino.

© Arno Aleknos / Kaunozinios.lt nuotr.

Jos pasirodymas vyksta ant didelio, sunkaus kamuolio, ant kurio Gertrūda vaikščioja, žongliruoja, suka lankus. Mergina pasidalino ir balansavimo paslaptimi, kad svarbiausia, norint išsilaikyti ant kamuolio, reikia visada judėti, negalima sustoti.

© Arno Aleknos / Kaunozinios.lt nuotr.

Žmonės į cirko pasirodymus ateina pasilinksminti, pamatyti kažką naujo, daugumai jis asocijuojasi su klounais, cukraus vata. Jaunoji artistė pripažįsta, kad žmonės nustemba, kai ji papasakoja apie savo neįprastą veiklą, tačiau neigiamų komentarų niekada nesusilaukė. Gertrūda pripažįsta, kad cirke gali išbandyti daug sričių, todėl atrandi vis kažką naujo.

© Arno Aleknos / Kaunozinios.lt nuotr.

Mergina dalyvauja įvairiuose renginiuose, konkursuose, tačiau dažniausiai ją galima išvysti kameriniame „Baltijos cirke“, kur jos tikslas – nustebinti žmonės. Apie save ir pasirodymus Gertrūda kalba labai kukliai ir pripažįsta, kad ne visada pasiseka viskas taip, kaip buvo planuota.

Kiekvieną pasirodymą lydi ilgos repeticijos, kiekviena detalė būna apgalvota ir kiekvienos repeticijos metu siekiama tobulumo. Visgi, labiausiai ją padrąsina ir motyvuoja žmonių plojimai.

© Arno Aleknos / Kaunozinios.lt nuotr.

Baltijos cirke“ vaikai gali sutikti ir savo gimtadienius. Iš pradžių vaikai stebi pasirodymą, vėliau jų laukia edukacinė veikla – vaikai išbando savo jėgas, susipažįsta su cirku iš arčiau, kol, galiausiai, gimtadienį vainikuoja cirko makiažas ir vaišių stalas. Juose dalyvauja ir Gertrūda, o vasaros stovykloje ji buvo trenerės Ievos padėjėja. Mergina ne tik mokosi triukų ir ekvilibristikos, bet ir padaro makiažus kitiems artistams, kurie turi pasirodyti. Po stovyklų ir edukacijų, prie trupės prisijungia vis daugiau vaikų. Kai kurie ateina atradę skelbimus. Dabar cirką lanko daugiau nei vaikų, kai kuriems vos 3 metai.

© Arno Aleknos / Kaunozinios.lt nuotr.

Jaunoji cirko artistė svajoja apie įrangą, kuri leistų patobulinti jos pasirodymą. Gertrūda nori būdama ant kamuolio ne tik žongliruoti ir sukti lankus, bet ir valdyti ugnį. Mergina jau dabar yra sugalvojusi pasirodymą, kuris turėtų tapti duetu su kita mergina. Tam reikia deglų, kurie būtų ant jos sukamų lankų. Be deglų Gertrūda negali efektyviai repetuoti, nes negali išmokti valdyti ugnies. Deglai ne tik leistų merginai išmokti kažko naujo, bet ir kardinaliai pakeistų jos įvaizdį. Atnaujinus pasirodymą, pasikeistų tiek muzika, tiek Gertrūdos apranga.

© Arno Aleknos / Kaunozinios.lt nuotr.

Pasirodymo su ugnimi idėja Gertrūdai gimė stebint savo idealą, TikTok platformoje @gracegoodcirque besivadinančią ekvilibristę. Ši mergina taip pat pasirodo ant kamuolio ir valdo ugnį. Matyti vaizdo klipai Gertrūdą sužavėjo, todėl ji nori tobulinti ir savo pasirodymus bei išmokti kažką naujo. Jaunoji ekvilibristė spinduliuoja ryžtu ir noru treniruotis, atvirauja, kad norėdama išmokti tam tikrų triukų, bando ištisas valandas.

© Arno Aleknos / Kaunozinios.lt nuotr.

Tinkama įranga nulemia pasirodymo sėkmę ir artisto saugumą, o viena geriausių įrangų yra Latvijoje, tačiau ten ji kainuoja brangiau. Trenerė Ieva yra pasiryžusi surasti aprangą, pirštines ir kitus reikmenis, tačiau svarbiausias elementas yra deglai. Deja, Gertrūda pati negali įsigyti deglų, kurie jai taip reikalingi.

© Arno Aleknos / Kaunozinios.lt nuotr.

Kai kurie daiktai, naudojami pasirodymuose turi ir sentimentalią reikšmę. Gertrūdos pasirodymų metu naudojamas kamuolys yra Jadvygos Ramanauskienės Lietuvos cirko istorijai svarbios ekvilibristės palikimas. Daug laiko šis rekvizitas nebuvo naudojamas, tačiau dabar jis yra prikeltas antram gyvenimui. Daugiau tokių daiktų galima rasti „Baltijos cirko“ asmeniniame klounų muziejuje.

© Arno Aleknos / Kaunozinios.lt nuotr.

Cirkas nėra vienintelė Gertrūdos mėgstama veikla. Ji taip pat dega aistra dailei. Nuo patekimo į vaikų namus, ji ėmė piešti. Iš pradžių jos piešiniai buvo nespalvoti, piešti pieštuku, dominuodavo juoda. Per kažkurią dailės pamoką mokykloje ji turėjo nutapyti jūrą, nuo tada jos paveikslai, dažų pagalba, nugulė ant drobių. Vaikų globos namai palaikė mergaitę, nupirko jai dažus, drobes.

© Arno Aleknos / Kaunozinios.lt nuotr.

Pirmasis jos paveikslas buvo skirtas vaikų globos namų direktorei. Paveiksle buvo vaizduojamas miškas kosmose. Dabar Gertrūdos paveikslai siurrealistiniai ir spalvoti, vyrauja kosmoso fonas, kuriame galima rasti įvairių žemiškų objektų ir detalių. Tapyba jai vienas iš būdų išreikšti save, savo asmenybę.

Dailė Gertrūdai ne tik hobis, bet ir kelias į geresnį pasirodymą. Trenerei Ievai kilo idėja, kad Gertrūdos paveikslai galėtų puošti žmonių namus. Todėl merginos planuoja surengti Gertrūdos paveikslų aukcioną, kurio metu žmonės galės įsigyti paveikslus ir taip padės ekvilibristei pasiekti svajonę. Surinkti pinigai bus skiriami nupirkti Gertrūdai reikalingus deglus.

© Arno Aleknos / Kaunozinios.lt nuotr.

Po dešimties metų Gertrūda save mato cirke. Sako, kad jo nepaliks tol, kol cirkas gyvuos. Čia ji jaučiasi kaip namuose. Direktorius ir trenerės jai atstoja šeimą, ją šiltai priima. Trenerė Ieva Variakojytė-Reinstrom pasakoja apie Gertrūdą su meile ir rūpesčiu. Pasak jos, Gertrūda ypatinga ir labai aktyvi, jos pasirodymai, įvaizdis ir net pasirodymams pasirenkama muzika – unikalūs.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: