Kauno meras ir vienas „Vičiūnų grupės“ savininkų Visvaldas Matijošaitis / Oresto Gurevičiaus nuotr. ELTA

Plataus masto Rusijos invazijos Ukrainoje pradžioje „Vičiūnų“ grupės atstovai pažadėjo, kad bendrovė pasitrauks iš Rusijos rinkos, tačiau „Viči“ gamyklos Rusijoje savo veiklos nestabdo, ieško naujų darbuotojų ir moka didelius mokesčius į agresorės biudžetą. Dėl šios priežasties Ukrainos nacionalinė kovos su korupcija agentūra (NKKA) įtraukė „Vičiūnų“ grupę į tarptautinį karo rėmėjų sąrašą.

„Vičiūnų grupės“ atstovai Eltai perdavė, kad susilaiko nuo komentaro dėl šio NKKA sprendimo.

Bendrovė yra visame pasaulyje žinoma įvairių maisto produktų gamintoje ir tiekėja. „Vičiūnų“ grupė yra ne tik didžiausia surimio perdirbimo įmonė pasaulyje, bet ir viena iš didžiausių ir galingiausių jūros gėrybių gamintojų Europoje. Lietuvoje įsikūrusi bendrovė gamyklų turi Lietuvoje, Ispanijoje, Estijoje ir Rusijoje.

Po to, kai Rusija pradėjo plataus masto Ukrainos invaziją, 2022 m. kovo pradžioje Lietuvos įmonių grupės vadovas Šarūnas Matijošaitis pranešė, kad bendrovė iš Rusijos rinkos pasitrauks per 3–4 mėnesius. Tačiau paaiškėjo, kad „Vičiūnai“ veiklos Rusijoje nestabdo ir toliau yra vienas iš mėgstamiausių rusų vartotojų prekių ženklų.

Savo veiklą Rusijoje „Vičiūnai“ vykdo kaip įprasta – darbuotojų neatleidžia, sėkmingai gina savo rusišką prekybinį ženklą teisme bei toliau samdo naujus darbuotojus dirbti dukterinėse įmonėse, tuo prisidėdama prie Rusijos darbo rinkos plėtros.

Pavyzdžiui, gamybinis kompleksas „Vičiūnai-Rus“ yra didžiausia „Vičiūnų“ grupės įmonė, kurioje dirba 1 500 žmonių. Jis veikia Kaliningrado srityje, o jo grynasis pelnas 2022 m. išaugo 156 proc. iki 20 mln. JAV dolerių.

„Vičiūnų“ dukterinė įmonė „BaltCo“ yra oficiali bendrovės atstovė Rusijoje ir žuvies produktų gamybos, žuvies apdorojimo, surimio ir jūros gėrybių produkcijos bendrovėms teikia transportavimo paslaugas. Jos grynasis pelnas 2022 m. siekė 2,5 mln. JAV dolerių.

„Tol, kol tokie garsūs prekių ženklai, kaip „Viči“ tęs darbą Rusijos rinkoje, nepaisant visų agresorės karo nusikaltimų, pasauliui bus siunčiama klaidinga žinia, kad Rusija tebėra tarptautinių ekonominių proceso dalis. O Rusijos gyventojai mato, kad demokratinis pasaulis nuo jų nenusisuko ir mano, kad elgiasi teisingai. Daugelis bendrovių jau priėmė teisingą sprendimą demokratijos ir principingumo labui ir paliko Rusijos rinką. Tačiau „Vičiūnų“ grupės tarp jų nebuvo, ji nesugebėjo išpildyti savo tuščių pažadų“, – kalbėjo NKKA vadovas Oleksandras Novikovas.

Daugybė pareiškimų apie tai, kad veikla bus nutraukta ir produkcija Rusijoje nebebus prekiaujama neturėjo įtakos „Vičiūnų“ grupės darbui Rusijoje. Bendrovė toliau remia karą Ukrainoje, į Putino karo mašinos biudžetą mokėdama didžiulius mokesčius.

NKKA yra atsakinga už privataus sektoriaus reikalavimų vykdymo sistemos kūrimą. Atliekant reikalavimų vykdymo patikros procedūras, tikrinama, ar rangovai yra sąžiningi ir ar laikosi EPBO nustatytų socialiai atsakingos verslo praktikos reikalavimų.

Kauno meras ir vienas „Vičiūnų grupės“ savininkų Visvaldas Matijošaitis nekomentuoja Ukrainos nacionalinės kovos su korupcija agentūros (NKKA) sprendimo įtraukti šią įmonių grupę į tarptautinį karo rėmėjų sąrašą.

Tačiau, kaip teigiama Eltai perduotame komentare, laikinosios sostinės vadovas pažymi, jog „kategoriški pareiškimai ir skubotos išvados tikrai neprisidės prie tikslo – greičiau parduoti verslą ir iš ten išeiti“.

Kaip skelbta anksčiau, ketvirtadienį NKKA paskelbė, jog įtraukė „Vičiūnų grupę“ į tarptautinį karo rėmėjų sąrašą.

„Vičiūnų grupės“ atstovai Eltai perdavė, kad susilaiko nuo komentaro apie šį NKKA sprendimą.

Po to, kai Rusija pradėjo plataus masto Ukrainos invaziją, 2022 m. kovo pradžioje Lietuvos įmonių grupės vadovas Šarūnas Matijošaitis pranešė, kad bendrovė iš Rusijos rinkos pasitrauks per 3–4 mėnesius. Tačiau paaiškėjo, kad „Vičiūnai“ veiklos Rusijoje nestabdo – bendrovė nėra pardavusi nėra pardavusi Kaliningrado srities mieste Sovietske veikiančios gamyklos, kuri toliau tęsia veiklą. Perrinktas Kauno miesto meras V. Matijošaitis yra ne kartą sakęs, jog bendrovė iš Rusijos rinkos palaipsniui traukiasi, ieško pirkėjo gamyklai.

Augustė Lyberytė, Jūras Barauskas (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: