(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Planuodami Kauno pilies prieigų pertvarką, projekto iniciatoriai siūlo nukasti pylimą su pėsčiųjų taku, kuris yra tarp Kauno pilies ir Neries. Pėsčiųjų taką planuojama nutiesti Neries užliejamoje teritorijoje. Dar planuose – iškirsti ir 160 medžių Santakos parke.

Pirma, siūlymai perkelti pėsčiųjų taką į užliejamą Neries teritoriją yra nesuprantami ir nepateisinami jokiais planuotojų išvedžiojimais. Kaip per pavasarinius potvynius šiuo taku vaikščios Santakos parko lankytojai? Būtų įdomu pažiūrėti.

Antra, atliekant betikslius kasinėjimus Santakos parke numatoma iškirsti apie 160 medžių. Toks masinis želdinių naikinimas Santakos parke šiurpina savo mastais. Priminsiu, kad tame pačiame Santakos parke siūloma iškirsti ir daugiau želdinių. Kaip sako, kai kurie specialistai „tie menkaverčiai medžiai“ trukdys atsiskleisti čia planuojamam statyti paminklui.

Atrodo, kad paminėti numatomi Kauno pilies prieigų pertvarkymai yra nebesuprantami visuomenei ir netoleruotini, o darbai suplanuoti galimai siekiant „įsisavinti“ gaunamas lėšas. Todėl pagrįstai kyla retoriniai klausimai: Ar netampa Kauno pilis ir jos prieigų pertvarkymai amžiaus statyba, kartojant Valdovų rūmų statybos sostinėje patirtį? Kodėl turi būti dėl kažkieno interesų naikinamas Santakos parkas ir jame esantys medžiai, kuriais kasmet grožisi vis daugiau kauniečių ir atvykusių svečių?

Prieš kelis metus  pradėtas Kauno pilies, esančios šalia Santakos parko,  pertvarkymo pirmasis etapas sukėlė didelį Kauno bendruomenės nepasitenkinimą. Šiuo metu rengiama antrojo Kauno pilies pertvarkymo etapo projektinė dokumentacija, matyt, sukels dar didesnes diskusijas. Mes, Lietuvos žaliųjų judėjimas, neketiname likti nuošalyje ir užmerkti akis prieš neprotingus sprendimus.

Miesto valdžia deklaruoja rūpestį žaliaisiais plotais, tačiau iš tiesų jie  vienas po kito naikinami. Kaip žinia, ketinama užstatyti  senamiesčio skverą M. Valančiaus ir Šv. Gertrūdos gatvių sankirtoje, užstatomi arba ketinama užstatyti daugiabučių namų kiemus.

Aleksandras Kerpauskas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: