(c) Vyganto Martinaičio archyvo nuotr.

Beveik kultiniu tapęs posakis: “nuveikim ką nors pigiai ir smagiai”, šiuo metu daugeliui asocijuojasi su misija – neįmanoma. Tačiau tai priklauso tik nuo požiūrio taško. Nebūtina tapti dar viena vartotojiškos kultūros auka, kad puikiai praleistumėte dieną. Kartais tereikia prisiminti, kad didžiausi malonumai glūdi paprastume. Štai keletas pasiūlymų, ką galima nuveikti “nenuskriaudus” piniginės:

1. Paskaityti knygą. Daugelio seniai užmirštas malonumas. Nors vienam vakarui meskite žurnalus į šalį ir pasimėgaukite rašytojo kuriamu pasauliu ir jame bėgančiais siužeto vingiais. Renkantis knygą niekada nesuklysite pasiėmę vieną iš klasikinių kūrinių – tai laiko patikrinti tekstai, iki šiol duodantys peno apmąstymams. Be to, moksliškai įrodyta, kad knygos itin greitai šalina stresą.

2. Pasigaminti vakarienę. Skamba labai paprastai ir kasdieniškai, tačiau pakeitus keletą aplinkybių šita rutina gali virsti maloniu vakaro užsiėmimu. Tai gali būti romantiška vakarienė paruošta mylimajam ar mylimajai arba draugams suorganizuotas teminis vakaras su idėją atspindinčiu valgiaraščiu. Galų gale tai gali būti tiesiog dar nebandyto recepto „įveikimas“ metant sau iššūkį. Smagiausia tai, kad malonumą teiks ne tik pats procesas – gaminimas, bet ir antroji šios veiklos dalis – valgymas.

3. Susitikti su seniai nematytais draugais. Būdami nuolat užsiėmę daugelis net neranda laiko savo draugams, todėl daug brangių draugysčių nutrūksta dėl dėmesio stokos, atstumo ar kitų priežasčių. Nieko negali būti maloniau nei susitikti su senu draugu ir prisiminti kartu praleistą laiką. Šis susitikimas tekainuos tik vieną vakarą ir daug puodelių arbatos, o atgaivinti prisiminimai ir iš draugo sklindanti energija dar ilgai šildys. Tuo labiau, kad vienas vakaras gali virsti galybe kitų malonių vakarų.

4. Pasivaikščioti. Ši pramoga – jau senokai automobilių iš mūsų gyvenimų išstumtas įprotis. Tačiau jos tikrai nereikėtų nuvertinti. Tai ne tik puikus būdas leisti pailsėti nuo darbo pervargusioms smegenims, bet ir maloni mankšta. Be to, išėjus pasivaikščioti galima apžiūrėti Kauno įžymybes. Pripažinkite, net būdami kauniečiais tikrai nesate aplankę visų Kauno lankytinų vietų, todėl tai gera proga peržvelgti miesto žemėlapį ir atrasti šį miestą iš naujo.

5. Pabėgioti. Veikla, kuri labai siejasi su anksčiau minėtu punktu, tačiau verta atidesnio žvilgsnio. Daugelis skundžiasi intensyviu gyvenimo ritmu ir laiko trūkumu pasirūpinti savo kūnu. Todėl bėgiojimas yra puikus sprendimas – tai mažai laiko atimanti veikla, kuri dailina kūno formas, gerina savijautą ir leidžia pasidžiaugti valandėle skirta tik sau, kai susikoncentruojama tik į vieną tikslą – bėgimą. Daugelis žmonių, kurie augina šunis, būtent taip pradeda savo rytą, tuo pat metu pasidžiaugdami augintinio draugija.

6. Aplankyti nemokamą renginį. Kaunas labai gyvybingas miestas, kuriame kas vakarą vyksta vis naujų renginių iš kurių kiekvienas pasirinks tą, kuris jam arčiausiai širdies. Tuo labiau, kad galima rasti ir nemokamų renginių arba tokių, kurių bilietų kainos – simbolinės. Tereikia aktyviai domėtis siūlomomis galimybėmis ir nepasiduoti apatijai. Daug renginių vyksta Kauno viešojoje bibliotekoje (detaliau – www.kvb.lt), apie įdomiausius renginius galima sužinoti facebook‘o grupės Kas vyksta Kaune teikiamoje informacijoje, taip pat nepatingėkite ir savarankiškai paieškokite Jus dominančių renginių ir galimybių į juos patekti pigiau.

7. Aplankyti muziejus. Kada paskutinį kartą buvote muziejuje? Greičiausiai seniai. O jie tikrai verti Jūsų dėmesio. Juose sukauptos žinios ir paveldas atskleis ko dar nežinojote, o akys pasimėgaus eksponatų įvairovės teikiamu malonumu. Tuo labiau, kad Kaunas tikras muziejų miestas – jame yra virš 80 muziejų (adresų, darbo laiko galite ieškoti www.muziejai.lt). Išvyka į muziejų praskaidrins lietingą dieną, o ir kainos „nesikandžioja“ – M. K. Čiurlionio dailės muziejuje ir jo padaliniuose bilieto kaina nuo 2 iki 6 litų, Tado Ivanausko zoologijos muziejuje – nuo 3 iki 5 litų, kitur kainos taip pat neviršija 10 litų.

8. Nueiti į teatrą. Kultūriškai praturtėti ir gerai praleisti vakarą dar niekam nepakenkė. Bent vieną kartą per mėnesį apsilankyti teatre ir pasimėgauti gyva vaidyba nėra labai brangu, o labiau pasidomėjus galima rasti bilietų ir iki 20 litų: pvz.: Kauno valstybiniame dramos teatre lapkričio 7 dieną įvyksiančio spektaklio „Anderseno gatvė“ bilieto kaina – 12 litų, o lapkričio 28 dieną būsiančio V. Landsbergio spektaklio „Ateities miestas“ – 15 litų (detalesnė informacija www.dramosteatras.lt). Taip pat vertėtų peržvelgti Kauno valstybinės filharmonijos (www.kaunofilharmonija.lt) bei Kauno valstybinio muzikinio teatro (www.muzikinisteatras.lt) repertuarus ir kainoraščius – galima rasti neįtikimai pigių renginių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: