(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Spalio 19 d. (antradienį) startuoja aštuntasis Tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – Aš“. Kaip ir kasmet, kūrybingieji bardai aplankys tolimiausius Lietuvos miestus ir miestelius, taip pat kirs kaimynų lenkų ir latvių sienas.

Festivalio vadovo Juozo Žitkausko teigimu, dainuojamoji poezija yra dvasią maitinanti vitaminų dozė, itin reikalinga šiandienos negatyvių aktualijų išvargintai visuomenei. „Melodinga bardų kūryba, remdamasi turtingais mūsų kultūros klodais, nuramina žmogų, padeda išgyventi šį sunkų, permainų kupiną laikotarpį“, – tiki J. Žitkauskas.

Spalio 19-24 d. vis augančiam dainuojamosios poezijos klausytojų būriui koncertus surengs daugiau nei 30 atlikėjų iš Lietuvos: Gediminas Storpirštis, Aidas Giniotis, Andrius Kaniava, Kostas Smoriginas, Giedrius Arbačiauskas, Vytautas V. Landsbergis, Zala ir Driukas, grupės „Stipriai kitaip“, „Liūdni slibinai“, „Atika“ ir kiti publikos pripažinti muzikantai.

„Vieni užaugo su festivalio „Tai – Aš“ krikštatėviu Vytautu Kernagiu, kiti – su Sauliumi Bareikiu ir Olegu Ditkovskiu, dabartinis jaunimas savo gyvenimo kelio ieško kartu su Domantu Razausku, Mindaugu Ancevičiumi ir „Atviro rato“ žmonėmis. Kiekviena klausytojų karta turi savo kartos lyderį, kuriuo tiki, kuris juos veda į teisingą kelią“, – įsitikinęs festivalio, skiriančio didelį dėmesį jaunajai kartai, vadovas Juozas Žitkauskas.

Šiais metais į festivalį pristatyti savo kūrybos atvyksta gausus autorių ir atlikėjų iš 13 užsienio šalių būrys. Ryškiausi festivalio svečiai – nuotaikingas jungtinis projektas iš Ekvadoro, Argentinos ir Vokietijos. Tris skirtingas šalis atstovaujantys muzikantai – Riccardo Perotti, Alberto Caleris, Alois C. Braun – labiausiai laukia susitikimo su Lietuvos klausytojais. „Mums svarbiausia – drauge su jais mėgautis muzika, pasišnekėti, išgirsti vienas kito idėjas ir požiūrį į gyvenimą; tyliai pasėdėti ir kartu pažiūrėti, kaip leidžiasi saulė“, – sako festivalio svečiai.

Trečią kartą festivalyje „Tai – Aš“ dalyvausiantis Denis McLaughlin iš Šiaurės Airijos prisipažįsta: „Ryškiausias prisiminimas iš mano ankstesnių pasirodymų Lietuvoje – žmonių veidai, kuriuose spindėjo dėkingumas ir meilė kitos kultūros muzikai. Nepamiršiu jaunų žmonių entuziazmo ir plojimų bei šypsenų brandžių klausytojų veiduose. Į Lietuvą mane traukia „dvikova“ tarp auditorijos ir atlikėjo, kurioje abi pusės yra laimėtojos“.

2009-aisiais „Tai – Aš“ pabaigos koncerte bendražygio Vytauto Kernagio vardo gitara įvertintas kompozitorius Andrius Kulikauskas šiemet specialiai šiam festivaliui sukūrė autorinių dainų orkestrines aranžuotes. Festivalio rengėjo – Vilniaus mokytojų namų – direktorė Zita Zenobija Žepnickienė neabejoja, kad Šv. Kristoforo orkestras, maestro Donatas Katkus ir žymiausių Lietuvos bardų koncertas Šv. Kotrynos bažnyčioje bus didelė intriga.

LR kultūros ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: