(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba baigė kasmetinį studentų maitinimo įstaigų patikrinimą. Patikrinus maitinimo įstaigas paaiškėjo, jog dauguma valgyklų patikrinimams pasirengia tik formaliai, o vos jiems pasibaigus sumokamos baudos ir pažeidimai vėl kartojami.

Patikrinimo metu taip pat nustatyta, jog didžiajai daliai maitinimo įstaigų būtinas bent jau dalinis patalpų remontas, dažniausiai nesilaikoma elementarių higienos normų, nustatyti greitai gendančių maisto produktų laikymo sąlygų (šaldytuvai, šildytuvai ir kt.) pažeidimai, nekokybiškai valomos patalpos, gamybos inventorius, naudojami maisto produktai ir patiekalai, kurių tinkamumo vartoti terminai jau pasibaigę, nenurodoma, jog naudojami genetiškai modifikuoti produktai, kai kur nėra tekančio vandens.

„Daugelis maitinimo įstaigų į nuolatinius studentų skundus dėl maisto kokybės nereaguoja, o po patikrinimo susidaro įspūdis, kad maitinimo įstaigoms baudas susimokėti parankiau nei ištaisyti pažeidimus. Atliktas patikrinimas rodo, jog problemos, kurios buvo paaiškėjusios jau pernai metais, kai kuriose maitinimo įstaigose nesikeičia – jos nustatytos ir šiemet. Pastebime tendenciją, jog užfiksuotus pažeidimus maitinimo įstaigos pašalina tik trumpam laikui, kol suteiktas laikas ištaisyti rastus pažeidimus, tačiau po to viskas vėl daroma taip, kaip patogiau“,- sako LSAS socialinių klausimų ir akademinio proceso reikalų koordinatorė Ieva Dičmonaitė.

Pastebima, jog dar pernai rugsėjį geriausiai studentų įvertintos maitinimo įstaigos (Mykolo Romerio universiteto, Marijampolės ir Alytaus kolegijų bei ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto) ir šiemet nesulaukė atitinkamų institucijų papeikimų dėl netinkamo administravimo ar maisto kokybės. Vienoms iš prasčiausiai studentų vertinamų maitinimo įstaigų įsikūrusioms Vilniaus Gedimino technikos universitete, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje, Panevėžio kolegijoje šiemet skirta bauda bei įspėjimai dėl teisės aktų pažeidimų neatitinkant higienos normų reikalavimams.

„Pastebime, kad geriausiai vertinamos tos valgyklos, kurių veiklą griežtai kontroliuoja aukštoji mokykla bei tos, kurios nėra orientuotos tik į pelno siekimą. Tokiose valgyklose nesusiduriama su problema, kai siekiant kuo daugiau užsidirbti yra taupoma aptarnavimo, maisto kokybės, higienos sąskaita” – teigia I. Dičmonaitė.

Be šių aukštųjų mokyklų patikrintų maitinimo įstaigų, taip pat buvo tikrintos ir Vilniaus bei Šiaulių universitetų valgyklos, Vilniaus, Panevėžio, Marijampolės, Šiaulių kolegijų, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos, Kauno technikos kolegijos, Vilniaus dailės akademijos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos maitinimo įstaigos.

Susipažinti su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimo išvadomis galite interneto svetainėje www.lsas.lt skiltyje „Dokumentai“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: