(c) KaunoŽinios.lt archyvo nuotr.

Spalio 20 – 25 d. Lietuvoje lankosi profesionalus Bolivudo šokių mokytojas iš Indijos Dilara Vijay Handa. Jis moko Bolivudo šokių įvairiose šalyse: Indijoje, Kinijoje, Austrijoje, Vokietijoje ir t.t., yra pastatęs daugiau nei 100 šokio pasirodymų su mokiniais iš daugiau nei 70 šalių. Lietuvoje jis lankosi pirmą kartą. Šios viešnagės metu numatoma surengti Bolivudo šokių vakarus Vilniuje (spalio 20 d.) ir Kaune (spalio 22 d.) bei vienos dienos seminarus (spalio 24 d. – Kaune, spalio 25 d. – Vilniuje). Pasirodydamas Lietuvoje, D. V. Handa ne tik nori supažindinti lietuvius su šio šokio kultūra, tai drauge ir pasiruošimas siekti šokių rekordo, į jį įtraukiant kuo daugiau žmonių, iš anksto numatytu laiku, tam tikroje viešoje erdvėje. Kad būtų lengviau tai padaryti, jis nori susipažinti su lietuviais bei supažindinti mus su šio šokio ypatumais.

2009 m. spalio 22 d., 19 val., restorane „Sadutė“ (Rotušės a. 4, Kaunas) šokių vakaras su Dilara Vijay Handa, kurio metu vyks indiškų šokių pamokos, šokėjų bei bendrai vakaro metu išmoktų šokių pasirodymai.

Vienos dienos Bolivudo šokių seminaras:

spalio 24 d. (šeštadienį), 11 – 18 val., Ąžuolyno sporto ir sveikatingumo centro salėje, Sporto g. 3 (būsite vaišinami restorano „Perkūno namai“ pietumis);

Bolivudo šokiai – kas tai?

Prestižiškiausius kino apdovanojimus susižėręs filmas „Lūšnynų milijonierius“ pasaulį sužavėjo puikiai papasakota jausminga istorija. Tačiau tikrasis slaptas raktelis nuo žiūrovų širdžių – nuostabi muzika ir šokiai, tai, kuo visada garsėjo Indijos kinas. Fantastiška filmo sėkmė paskatino susidomėjimą ir Bolivudo šokiais. Visi panoro „šokti taip, kaip šokama kine“. Bolivudo šokiai – karščiausia šokių mokyklų naujiena visame pasaulyje, jų gerbėjai buriasi į klubus, rengia specialius teminius vakarus ir… tiesiog šoka!

Šokiai Bolivudo filmuose užima itin daug vietos. Pagrindiniai veikėjai būtinai šoka ir dainuoja. Nors Bolivudo šokiuose esama nemažai tradicinio indiško šokio elementų (klasikinio stiliaus, tradicinių šiaurės Indijos kurtizanių, liaudiškų šokių), tai toli gražu nėra vienas ir tas pats. Ankstesniuose Bolivudo šokiuose tradiciniai elementai buvo juntami kur kas stipriau, tuo tarpu dabartiniuose galima atpažinti stipresnę modernaus šokio, klasikinio baleto, džiazo, pop, Lotynų Amerikos, arabiškų, pilvo šokių ir net hiphopo įtaką. Šiuolaikiniams Bolivudo šokiams būdingas sinchroniškumas bei ritmiškumas, energija, ryškūs ir išraiškingi judesiai. Tačiau tuo pat metu jie labai grakštūs, plastiški, jausmingi, kupini aistros, subtilūs ir užburiantys.

Kaip išmokti „šokti kaip kine“?

Bolivudo filmuose šoka visi: moterys ir vyrai, vaikai, jaunuoliai, seneliai… Šokis čia –jausmo išraiška, bendravimo forma, džiaugsmo šaltinis, malonumas, nuotykis. Norintiems mokytis Bolivudo šokių nėra jokių amžiaus ar fizinio pasirengimo apribojimų, nebūtinas specialus išsilavinimas ar pasiruošimas. Tai labai demokratiška šokio forma: galima ateiti mokytis vienam ar su partneriu, su keliais draugais ar draugėmis. Pradedama mokyti, tikrąja to žodžio prasme, nuo paties pirmojo žingsnelio, pagrindinių šokio judesių. Išmokus pagrindinių elementų, mokomasi juos jungti, kurti šokio „piešinį“, istoriją. Vadovaujami patyrusio šokių mokytojo, šokti pramoksite beveik nepastebimai, smagiai ir žaismingai, o tobulinti savo įgūdžius galėsite ir savarankiškai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: