Organizatorių archyvo nuotr.

Laikrodis – universalus aksesuaras, kuris gali papuošti ir moterų ir vyrų riešus. Tiek moteriški, tiek vyriški laikrodžiai yra bent kelių rūšių – automatiniai, kvarciniai, mechaniniai, elektroniniai… Mažiau besidominčiam gali būti išties sunku įžvelgti didesnius skirtingų laikrodžių tipų skirtumus, mat vizualiai jie gali atrodyti labai panašiai. Visgi, tam, kad geriau suprastumėte laikrodžių skirtumus, šiame straipsnyje trumpai pristatome jums automatinius ir kvarcinius laikrodžius, jų savybes, veikimo principus ir skirtumus.

Automatinis laikrodis – kas tai?

Automatinis laikrodis, tai yra toks laikrodis, kuriam nereikia jokių baterijų ar rankinio užvedimo. Tai toks aksesuaras, kuris veikia naudodamas jūsų riešo judesių kinetinę energiją. Šie laikrodžiai yra ypač vertinami dėl ilgaamžiškumo. Be to, automatinių laikrodžių priežiūra kur kas mažesnė – nereikia rūpintis baterijų keitimu, krovimu ar rankiniu užvedimu, telieka kaskart nuvalyti ir džiaugtis jūsų įvaizdį papildančiu aksesuaru. Nors yra daugybė skirtingų automatinių laikrodžių mechanizmų tipų, tačiau jų tikslas vienodas – rodyti tikslų laiką. Automatinis laikrodis labiausiai tiks mėgstantiems aktyvų gyvenimo būdą, tačiau jį dėvėti gali ir mažiau sportuojantys ar judantys žmonės – tokie laikrodžiai turi energijos rezervuarus, kurie užtikrina nesustabdomą laikrodžio veikimą net iki 48 val. visiškai jo nejudinant. Automatiniai laikrodžiai yra ne tik praktiški, bet ir ypač stilingi, todėl puikiai tiks tiek prie laisvalaikio, tiek prie verslo aprangos.

Kvarcinis laikrodis: savybės ir privalumai

Pirmasis kvarcinis laikrodis buvo išrastas 1941 m. Juo buvo taip susidomėta, kad neilgai trukus jis tapo daug populiaresnis už iki tol ypač mėgtą mechaninį laikrodį, mat kvarcinis laikrodis buvo pigesnis ir daug tikslesnis. Pastebėjus šią populiarumo bangą buvo pradėti kurti ir rankiniai kvarciniai laikrodžiai. Kvarcinio laikrodžio esmė – kvarco kristalas, kuris veikiamas aplinkos gamina energiją. Šio tipo laikrodžiai pasižymi ypač puikiu tikslumu ir ilgaamžiškumu. Be to, tokie laikrodžiai reikalauja mažiau priežiūros. Kvarciniams laikrodžiams pagaminti reikia mažiau detalių, o jiems surinkti – mažiau laiko, tad jų kaina, lyginant su mechaniniais laikrodžiais, yra mažesnė.

Kvarcinių ir automatinių laikrodžių skirtumai

  • Skirtingi energijos šaltiniai

Kvarciniai laikrodžiai energiją gauna iš į juos dedamų elementų. Tuo tarpu automatiniai laikrodžiai energiją pasigamina patys – tai yra jie pasikrauna nuo jūsų rankos judesio.

  • Sudedamosios

Kaip jau galite nuspėti, pagrindinis kvarcinio laikrodžio elementas – kvarco kristalas. Automatiniuose laikrodžiuose veikia mechaninis mechanizmas, kurį sudaro kur kas daugiau detalių, nei kvarcinį.

  • Tikslumas

Nors tiek automatiniai, tiek kvarciniai laikrodžiai yra išties tikslūs, dėl gamybos būdo kvarciniai laikrodžiai, visgi, yra šiek tiek tikslesni.

  • Priežiūra

Mechaniniai laikrodžiai neturi baterijų, todėl jiems bus reikalinga mažesnė priežiūra, nei kvarciniams.

  • Nešiojimas

Kvarcinį laikrodį dėvėti galite tiek nuolatos, tiek su ilgesnėmis pertraukomis ir tai neturės jokios įtakos jo veikimui. O štai norėdami, kad mechaninis laikrodis veiktų be perstojo, turėsite jį nešioti bent 2 val. kasdien.

  • Kaina

Kaip jau minėjome, automatinio laikrodžio kaina, dėl didesnio jame esančių detalių skaičiaus, yra didesnė. Visgi, reikėtų nepamiršti, kad automatiniai laikrodžiai gali būti puikia investicija – juos itin mėgsta kolekcionieriai, ar žmonės, norintys turėti iš kartos į kartą paveldimą daiktą.

Tikimės, kad ši informacija buvo naudinga ir dabar galėsite lengviau išsirinkti geriausią laikrodį sau ar savo artimiesiems. Na, o jei ieškote gero laikrodžio už patrauklią kainą, kviečiame apsilankyti mūsų internetinėje parduotuvėje www.laikrodis24.lt.

Partnerių turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: