Pexels.com archyvo nuotr.

Naujo darbo paieška yra svarbus gyvenimo įvykis, sukeliantis įvairiausių jausmų ir išgyvenimų. Jaudulys dėl būsimų gyvenimo permainų ir nerimas dėl to, kaip pavyks paieška, yra tik dalis iš jų. Juk darbas yra labai reikšminga kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis. Nuo jo priklauso ne tik dirbančiojo bei jo šeimos finansinė gerovė, bet ir psichologinė savijauta. Tad nenuostabu, kad tiek paieška, tiek įsidarbinimo procedūra gali sukelti nemažai įtampos. O galiausiai, gavus teigiamą darbdavio atsakymą, užplūdusį džiugesį, įveikus svarbų etapą, gali lydėti stresas. Juk jį greičiausiai kels svarstymai, ar pavyks adaptuotis naujoje darbovietėje, prisitaikyti darbo kolektyve ir įveikti gautas užduotis.

Visos patiriamos emocijos bus dar stipresnės, pasiryžus iš esmės keisti savo gyvenimo kelią, t.y. nusprendus užsiimti darbo paieškomis ir įsidarbinimu užsienyje. Darbas Olandijoje, Belgijoje, Norvegijoje ar bet kurioje kitoje šalyje yra daug žadantis, bet ir nemažai sudėtingų iššūkių keliantis sprendimas. Taigi, nuo ko pradėti ir kaip pasirengti tokiam išskirtiniam gyvenimo pokyčiui?

Įvertinkite savo kompetencijas ir lūkesčius

Dar prieš pradedant aktyvią darbo užsienyje paiešką, pirmiausia, derėtų skirti laiko savo gebėjimų ir lūkesčių peržiūrai. Nuoširdžiai įvertinkite savo turimas kompetencijas ir užsienio kalbų įgūdžius. Pasirenkite išsamų gyvenimo aprašymą, vadinamąjį CV. Net jeigu jo nereikalaus jūsų darbdaviai, tai bus puiki proga jums patiems prisiminti savo darbinę patirtį ir išgryninti stipriąsias bei silpnąsias asmenines savybes. Galbūt tokia refleksija padės iš naujo pažvelgti į save ir įkvėps jus išbandyti darbo sritį, apie kurią anksčiau net nepagalvojote. Juk būtent jūsų turimi įgūdžiai, darbinė patirtis ir asmeninės savybės nulems, į kokio darbo pozicijas užsienyje jus galėsite pretenduoti. 

Beje, jeigu jūsų lūkesčiai yra didesni nei turimi įgūdžiai, tai prieš pradėdami darbo paiešką, galite juos patobulinti. Pavyzdžiui, jeigu jums patinkantis potencialus darbas reikalauja puikių anglų kalbos žinių, o gal ir jas patvirtinančio sertifikato, prieš įsidarbinimą skirkite kelis mėnesius specialių kalbos kursų baigimui. 

Pradėkite darbo paiešką, kreipdamiesi į draugus arba naršydami internete

Įsivertinę savo gebėjimus ir turimą patirčių bei žinių bagažą, o gal nusprendę išvykti dažniausiai jokių ypatingų kompetencijų nereikalaujančiam sezoniniam darbui, pradėkite aktyvią darbo paiešką.

Yra įvairių būdų, kuriais galima susirasti darbą užsienyje. Pavyzdžiui, jeigu turite giminaičių arba artimų draugų, jau dirbančių vienoje iš užsienio šalių, tai nedvejodami kreipkitės į juos. Juk gali būti, kad jų esamoje ar buvusioje darbovietėje yra naujų darbuotojų poreikis.

Savarankiškai ieškoti darbo svetur galima ir internete. Mokėdami anglų arba kitą užsienio kalbą, jame rasite aibę darbo skelbimų. Tiesa, tokiu atveju labai svarbu deramai įsitikinti darbą siūlančios kompanijos patikimumu. Nepatingėkite paskaityti kitų darbuotojų paliktus atsiliepimus, o susisiekę su darbdaviu išsamiai išklausinėkite apie darbo sąlygas, sutarties pasirašymo procedūrą, dokumentus, leidžiančius dirbti legaliai, ir kitus aktualius dalykus. 

Įdarbinimo agentūros – tai dar viena galimybė susirasti tinkamą darbą

Vienas iš puikių darbo svetur paieškos būdų – tai kreipimasis į įdarbinimo užsienyje paslaugas teikiančią agentūrą. Ne viena Lietuvoje veikianti įdarbinimo įmonė už tam tikrą mokestį parinks tinkamą darbinę veiklą, susisieks su darbdaviu, užsiims įdarbinimo procedūra ir sutvarkys visus dokumentus, reikalingus legaliam darbui užsienyje. Tokios agentūros taip pat dažniausiai pasirūpins apgyvendinimu, sveikatos draudimu bei kitomis dirbančiam užsienio piliečiui priklausančiomis socialinėmis garantijomis. 

Taigi, pasinaudoję patikimos agentūros paslaugomis, jūs nusimesite didelę darbo paieškos naštą, o sutaupytą laiką galėsite skirti gyvenimo užsienyje pasiruošimui. 

Gyvenamosios vietos užsienyje paieška – tai dar vienas svarbus žingsnis

Jeigu darbo ieškosite savarankiškai, tai turėsite įveikti dar vieną iššūkį – susirasti gyvenamąją vietą, kuri atitiktų bent minimalius poreikius, o jos nuomos mokestis būtų įkandamas. Vėlgi, tam galite pasitelkti draugus, ypač tuo atveju, jeigu įsidarbinsite toje pačioje darbovietėje arba tame pačiame mieste, kuriame jie jau dirba. Gyvenimas kartu su pažįstamais žmonėmis, vos tik atvykus į užsienį, yra didelis privalumas!

Jeigu, vis dėlto, vykstate ten, kur tokių žmonių nėra, tuomet labai pravartu apie būsto galimybes paklausinėti pačio darbdavio. Jis galės patarti, kurie rajonai yra arčiausiai darbovietės, o gal ir pasiūlyti gyvenamąją vietą.

Pažinkite naujojo gyvenimo aplinką

Kai jau žinosite, kokioje šalyje ir mieste dirbsite, skirkite laiko jų pažinimui. Pavyzdžiui, pasidomėkite maisto produktų kainomis, viešojo transporto ypatumais, pramogomis, kuriomis galėsite praskaidrinti savo laisvalaikį. Taip pat pažiūrėkite, kokie įdomūs pažintiniai objektai bus netoliese jūsų – juk darbas užsienyje suteikia puikią progą pakeliauti ir pažinti šalies istorinį bei kultūrinį paveldą. Nepamirškite internete paskaityti ir apie šalyje priimtas bendravimo normas, tradicijas ir papročius. 

Be to, pasinaudoję socialinių tinklų galia, galite pabandyti užmegzti pirmuosius kontaktus su būsimais kolegomis. Juk jei pavyktų su jais susisiekti ir sulaukti atgalinio ryšio, jie galėtų jums suteikti itin vertingos ir įdomios informacijos.

Na, o artėjant išvykimo dienai, verta atsipalaiduoti ir drąsiai pasitikti įdomių patirčių kupiną naująjį gyvenimo etapą. Net jei paskutinėmis minutėmis nerimas ims viršų ir atrodys, kad esate visai nepasiruošę, žinokite – visi iššūkiai yra įveikiami! 

Partnerių turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: