nuotr. Pexels, Anete Lusina

Jei vykstate ar jau išvykote dirbti ir gyventi į Angliją, turėtumėte aiškiai žinoti ne tik savo įsipareigojimus, bet ir teises. Teisininkai sako, vienas kertinių momentų – nepriklausomai nuo darbo pobūdžio ar srities, kiekvienas turi teisę į saugią aplinką. Žinoma, saugi darbo aplinka priklauso ir nuo mūsų pačių. Visgi, pirmiausia, ją turi užtikrinti pats darbdavys. Lietuviai teisininkai, dirbantys tautiečių tarpe populiarioje užsienio šalyje, pastebi, kad traumos darbe – gana dažnas reiškinys. Specialistai teigia, kad labai svarbu nenumoti ranka į iškilusias problemas, o jei prireikia, jas spręsti su profesionalų pagalba. Ką svarbu žinoti kiekvienam?

Kur ir kaip dažniausiai nutinka nelaimingi atsitikimai?

Nelaimingi atsitikimai darbo vietose gali būti labai įvairūs ir tai nebūtinai turi būti didesnės rizikos sritys, pavyzdžiui – statybų sektorius ar gamyklos. Vis dėlto, būtent jose didesni ar mažesni sužalojimai yra vieni dažniausių. Ir kartais šie patiriami būtent dėl nesaugių sąlygų, kuriomis tenka dirbti. Žinoma, darbdaviai tai pripažįsta ne visuomet.

Keli sužalojimų pavyzdžiai didesnės rizikos sektoriuose:

  • įpjovimai;

  • nudegimai;

  • sumušimai;

  • galvos ir nugaros traumos.

Trauma darbe neretai būna nelaimingų nutikimų pasekmė – griuvimų, slydimų, krentančių objektų, kritimo iš didesnio aukščio, netikėtų situacijų dirbant su tam tikra įranga ar chemikalais. Kai kalbama konkrečiai apie didesnės rizikos darbus, įvykių vietomis dažnai tampa gamyklos, sandėliai ar statybų aikštelės. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad nelaimingi atsitikimai ar žala sveikatai negali būti padaryta dirbant, pavyzdžiui, biure. Taip, čia tikimybė susižeisti kur kas mažesnė, tačiau ji yra. Tad yra ir galimybė gauti kompensaciją.

Dėl traumos darbo vietoje patirto sužalojimo galite pateikti ieškinį

Teisininkai primena – svarbu atitinkami sureaguoti į situacijas ir žinoti savo teises. Kaip jau minėjome prieš tai, ne visuomet darbdaviai yra nusiteikę geranoriškai ir sutinka pripažinti elementarią tiesą – saugios darbo sąlygos nebuvo užtikrintos. Ką tokiu atveju daryti? Geriausia, kaip įmanoma greičiau kreiptis į šioje teisės srityje besispecializuojančius ekspertus.

Specialistai jau pirmosios konsultacijos metu gali susidaryti vaizdą ir nuspėti, ar pateiktas ieškinys turi pagrindą ir gali būti sėkmingas. Jei taip ir nusprendžiate eiti toliau, imamasi atitinkamų teisinių veiksmų. Daugelį domina kompensacijos dydis, kuris, kaip teigia patyrę teisininkai, priklauso nuo daugelio aspektų – specifinių aplinkybių, patirtų sužalojimų ir su šiuo susijusių išlaidų ar finansinių nuostolių.

Viena priežasčių, kodėl nesikreipiama pagalbos, advokatai įvardina dvejones dėl išlaidų teisinėms paslaugoms, ypač nesėkmingo ieškinio atveju. Gera žinia ta, kad kai kurios advokatų kontoros tokius klausimus sprendžia „nelaimėsite – nemokėsite“ pagrindu. Tuomet ieškinį pateikę nukentėję asmenys specialistams moka tik tuo atveju, jei byla yra laimima.

Apie baimes: kai gailima ar bijoma darbdavio, kuris neužtikrino saugios darbo vietos

Dar šiek tiek apie didžiausias darbuotojų baimes, kurios kyla tiek dėl svečios šalies teisinės sistemos nepažinimo, tiek dėl klaidingų išankstinių nusistatymų. Abu jie susiję su darbdaviu – neva ieškinio sukeliama finansine žala jam ir, žinoma, neva prastesnėmis darbo sąlygomis po sprendimo imtis teisinių veiksmų.

Advokatų kontorose įvairius ieškinius dėl traumų darbe analizuojantys ekspertai primena – Anglijoje darbdavio atsakomybės draudimas yra daugeliui verslų taikomas teisinis reikalavimas. Jis ir turėtų padengti jūsų kompensacijos išlaidas, tad darbdavio finansinei gerovei grėsmė tokiu atveju nekyla. Taip pat, tikėtina, kad keršyti prastesnėmis darbo sąlygomis darbdavys nedrįs, mat nuo to darbuotojus lygiai taip pat saugo įstatymas.

Jeigu nusprendėte išvykti padirbėti į šią užsienio šalį, nesvarbu, ilgam ar trumpam, būtinai pasidomėkite darbo teise darbuotojams. Visuomet verta žinoti savo pareigas ir, žinoma, teises. Tuomet į susidariusias situacijas ar kilusius iššūkius galėsite reaguoti objektyviau. Vis dėlto, suprantama, kad visus teisinius niuansus žinoti ir juos suprasti yra sudėtinga, tad jei kyla klausimų, geriausia išeitis – kreiptis į aktualioje teisės srityje besispecializuojančius ekspertus.

Partnerio turinys.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: