Organizatorių archyvo nuotr.

Kondensatas ant langų, su kuriuo neretai susiduriame, nėra tik nepatogumas. Jis atsiranda tada, kai ore esantys, plika akimi nematomi vandens lašeliai kaupiasi ant šalčiausių paviršių, įskaitant langų stiklus ir jų perimetrą aplink stiklajuostes.

Nors iš pirmo žvilgsnio kondensatas gali atrodyti nekenksmingas, nuolatinė drėgmė namuose gali pakenkti daiktams ir, dar svarbiau, paskatinti sveikatai žalingo pelėsio atsiradimą.

Kodėl rasoja langai iš vidaus?

Drėgmės lygis patalpose gali padidėti dėl:

  • Prastos dušo ar vonios ventiliacijos;
  • Maisto gaminimo naudojantis nekokybišku gartraukiu ar visai be jo;
  • Drabužių džiovinimo patalpoje;
  • Fizinės veiklos metu išsiskiriančios didesnės drėgmės.

Įtakos gali turėti ir vėdinimo sistemos bei statybinės medžiagos. Įdomu tai, kad senesni langai gali kondensuotis mažiau nei nauji. Taip yra todėl, kad senesni langai pralaidūs ir išleidžia daugiau drėgmės.

Ir atvirkščiai – kai seni langai keičiami naujais, tačiau pastate trūksta ventiliacijos, jie gali rasoti. Jei ant langų rėmų kaupiasi drėgmė, tai gali reikšti, kad jų šilumos pralaidumo koeficientas neatitinka reikalaujamų standartų, todėl juos reikia keisti.

Pelėsio pasekmės

Atsiradęs pelėsis gali suardyti tokias statybines medžiagas kaip mediena, tinkas ar net betonas. Tačiau didžiausią nerimą kelia pelėsio išskiriamų kenksmingų medžiagų poveikis sveikatai. Jis gali tapti kvėpavimo takų sutrikimų, alerginių reakcijų ir kitų sveikatos problemų priežastimi.

Kaip nuo jo apsisaugoti?

Norint išvengti pelėsio, būtina kontroliuoti patalpų drėgmės lygį. Pagal Lietuvos higienos normas, idealiausia jį sumažinti iki 35-60 %*. Namų savininkai turėtų apsvarstyti galimybę įsigyti drėgmės surinktuvą rūsiuose, virtuvėse, vonios kambariuose ir kitose patalpose, kur pastebimas intensyvesnis stiklų rasojimas.

Tad gamindami maistą, prausdamiesi duše ar atlikdami bet kokią veiklą, kurios metu susidaro drėgmė, pasirūpinkite, kad patalpa būtų gerai vėdinama, naudokite garų surinktuvą, ventiliatorių arba atidarykite langus.

Taip pat svarbu užtikrinti, kad namuose būtų įrengtos tinkamos vėdinimo sistemos, renovuojant ar statatant naudojamos normas atitinkančios statybinės bei izoliacinės medžiagos.

Sumontavus energiškai efektyvius langus, jie sulaikys šilumą viduje ir mažins šilumos nuostolius. Papildomai reikėtų vadovautis dar ir šiais praktiniais patarimais: nevertėtų užuolaidų ar žaliuzių kabinti per arti stiklų, o taip pat montuoti gilių palangių. Dėl to langų zonoje oras sušyla nepakankamai, todėl ant šaltų stiklo paviršių gali kauptis nepageidaujama drėgmė.

*https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/gyvenamuju-patalpu-vedinimo-ypatumai-esant-saltiems-orams.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: