(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Pastaruoju metu žiniasklaidoje ir visuomenėje kilo daug diskusijų apie tai, kad sąskaitos už suvartotą šilumą gali būti neteisėtos. Kaip priežastis įvardijama neva nesertifikuota ir metrologiškai nepatikrinta šilumos apskaitos sistema.

AB „Kauno energija” jau daug kartų savo pranešimuose akcentavo ir dar kartą visiems vartotojams užtikrina: visi šilumos apskaitos prietaisai yra sertifikuoti ir yra periodiškai, kas dveji metai, metrologiškai tikrinami sertifikuotose laboratorijose. Visi, kas sako priešingai, ako netiesą ir klaidina.

Pastebima, kad visuomenėje dažnai painiojami šilumos apskaitos prietaisai su nuotolinio rodmenų perdavimo sistema. Tai yra skirtingi dalykai. Nuotolinės duomenų perdavimo sistemos sertifikuoti jokie teisės aktai nereikalauja. Nuotolinė duomenų perdavimo sistema pati jokių rodmenų nefiksuoja, ji juos tik perduoda. Šilumos tiekėjas apskaitos rodmenų perdavimo cikle negali daryti jokios įtakos.

Nuotolinių perdavimo sistemų esama labai įvairių. Kaune naudojamos sistemos skirtos tik perduoti duomenis. Valdyti šilumos punktų parametrus, kaip Vilniuje, per jas galimybių nėra. Todėl sakyti, kad tiekėjas „per prievartą įbruko” daugiau šilumos, negalima. Beje, sistema „Rubisafe” Kaune nenaudojama.

Kaip jau daug kartų pranešėme, AB „Kauno energija” savo veiklą vykdo, vadovaudamasi įstatymais ir griežtai jų laikosi. Visi šilumos apskaitos prietaisai įrengti ir tikrinami griežtai laikantis Metrologijos įstatymo nuostatų, todėl visos sąskaitos už suvartotą šilumą Kaune yra teisėtos ir pagrįstos.

AB „Kauno energija” veiklos skaidrumą įrodo dar ir tai, jog bendrovės akcijos yra kotiruojamos vertybinių popierių biržoje, nes tik skaidrumo ir kitus reikalavimus atitinkanti įmonė gali į ją patekti. AB „Kauno energija” – viena iš nedaugelio energetikos įmonių, kurių akcijos yra kotiruojamos Vertybinių popierių biržoje.

Jei ir tai visuomenei neužtikrina pasitikėjimo šilumos tiekėjais, ji įstatymais ar kitais teisės aktais gali nusistatyti ir kitokius apskaitos ar atsiskaitymo būdus. Viešai jau buvo minėti tokie būdai, kaip pastovus mokėjimas kas mėnesį, metų gale perskaičiuojant pagal realų suvartojimą, arba mokėjimas pagal nustatytas normas ar dar kaip nors kitaip.

Nė vienas nenorime mokėti už tai, ko nesuvartojome arba nežinome, ar suvartojome. Todėl ir egzistuoja dabartinė apskaitos sistema pagal realius skaitiklių rodmenis. T.y., mokame tik už tai, ką suvartojome.

AB „Kauno energija”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: