Organizatorių archyvo nuotr.

Šiandien, liepos 27 d., nuo 18 val. Kauno senamiestyje vyks Baltosios gulbės šventė, skirta Kauno rotušės 470 jubiliejui.

Centrinis senamiesčio pastatas – Kauno rotušė – per daugelį metų tapo miesto simboliu, šio pastato atvaizdai dedami į visus Kauno leidinius, puošia miesto suvenyrus. Sumanymas švęsti rotušės pastato jubiliejų kilo Rotušės aikštės draugijai, kurios nariai rūpinasi aikštės ir senamiesčio reikalais ir kuria naujas tradicijas mieste. Pagrindinis šventės idėjos iniciatorius – rotušės ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius įsitikinęs, kad pačių miestiečių sumanytos ir įgyvendintos šventės tampa tikrąją miesto istorija, nes ją kuria čia gyvenantys ir veiklą vykdantys žmonės.

Šventės sumanytojai ir įgyvendintojai – Rotušės draugijos nariai – nuo 18 val. Kauno senamiestyje organizuoja iškilmingą teatralizuotą “Baltosios gulbės” eiseną, kuri iš miesto rotušės patrauks Vilniaus gatve, kur pasitiks Kauno miesto merą Andrių Kupčinską su oficialia Savivaldybės palyda. Vėliau eisena grįš atgal į rotušę, nes šią iškilmingą Rotušės jubiliejaus dieną sumanyta senamiestyje pradėti kurti atskirą administracinį vienetą – Laisvosios Kauno Respublikos Senamiesčio Magistratą. Drauge miesto merui bus iškilmingai įteikta beveik metus laiko pačių senamiesčio gaivintojų kurta senamiesčio strategija, kurios tikslas – Kauno senamiesčio vienybė ir klestėjimas. Iškilmingą Senamiesčio Magistrato įkūrimą senamiestyje ženklins patrankos šūvis Rotušės aikštėje, o 22 val. Rotušės pastatą pusvalandžiui papuoš įspūdinga muzikos ir šviesos instaliacija.

Drauge su Rotušės gimtadienio renginiais aikštėje bus švenčiama ir Londono Olimpinių žaidynių pradžia, vyks tiesioginės žaidynių atidarymo transliacijos. Rotušės aikštėje veikiančiame ekrane sirgaliai kviečiami stebėti Olimpinių žaidynių transliacijas visą žaidynių laikotarpį.

IŠ KAUNO ROTUŠĖS ISTORIJOS:

Istorija mena, kad kertinis senosios Kauno rotušės akmuo buvo padėtas 1542 m. liepos mėn. 28 d. Šiuo metu Kauno rotušėje tuokiamos poros, priimami garbingi miesto svečiai, pasirašomos sutartys, vyksta oficialūs renginiai. Per ilgą gyvavimo istoriją Rotušės pastate buvo įsikūrusi Kauno miesto valdžia – miesto magistratas, suolininkų teismas. Rekonstruojant senąją Kauno Rotušę, pastato priegose po grindiniu buvo rastos devynios vaško lydymo krosnys. XV-XVI amžiuje vaškas sudarė didžiausią Kauno eksporto dalį. Jis buvo surenkamas iš Kauno apylinkių bitininkų ir parduodamas lietuvišką vašką dėl geros kokybės itin vertinusiems Nemunu į Kauną atplaukiantiems pirkliams iš Vakarų. 2002 metais privačios iniciatyvos pastangomis viena iš krosnių buvo parengta eksponavimui Rotušės aikštėje. Tapo taip populiaru mesti monetas į krosnies vidų, kad buvo pradėta galvoti apie sukauptų monetų panaudojimą. Prieš porą metų Rotušės aikštės draugija sukūrė tradiciją iš krosnies surinktas monetas per šv. Mikalojaus – Kauno miesto globėjo – dieną (gruodžio 6-ąją) įteikti senamiestyje veikiančioms

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: