(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO, meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius) penktadienį, balandžio 8 d., 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose rengia simfoninės muzikos koncertą, kuriame kartu su orkestru koncertuos trys garsios muzikantų dinastijos atstovai – pianistai Lukas ir Petras Geniušai ir Kauno valstybinio muzikinio teatro vyriausiasis dirigentas Julius Geniušas.

Koncerto programa – įvairialypė: skambės D. Šostakovičiaus Koncertas fortepijonui Nr. 1 c-moll, op. 35 (solistas Lukas Geniušas, trimito partiją atliks Algirdas Januševičius), K. Szymanowskio Simfonija Nr. 4 Sinfonia concertante fortepijonui ir orkestrui, op. 60 (solistas Petras Geniušas), J. Brahmso „Vengrų šokiai“ ir A. Dvořáko „Slavų šokiai“.

Pianistų tarpe Petras Geniušas (g.1961) išsiskiria interesų įvairiapusiškumu ir nuolatinėmis, dažnai rizikingomis naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių ir dvasinių potyrių paieškomis. Meistriškai įvaldęs platų klasikinių, romantinių ir šiuolaikinių kūrinių repertuarą, jis rengia rečitalius ir koncertuoja su Lietuvos ir užsienio simfoniniais orkestrais, įvairiais kameriniais ansambliais. Tačiau klasikinio pianisto amplua Petrui Geniušui per maža: neretai jį galima pamatyti ant scenos akompanuojantį dramos spektakliams, baletui ar net kabaretui, dalyvaujantį džiazo ir įvairius muzikos stilius jungiančiuose projektuose.

Petras Geniušas studijavo prof. Jurgio Karnavičiaus klasėje Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau prof. Veros Gornostajevos klasėje Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje. Pelnęs keletą apdovanojimų prestižiniuose pianistų konkursuose (tarp jų: II premiją Pilaro Bayona’os pianistų konkurse Saragosoje 1989 m.; I premiją Y.C.A.A. Tarptautiniame pianistų konkurse Oberline ir III premiją A.M.S.A. Pasauliniame pianistų konkurse Sinsinatyje 1991 m.; I premiją Palm Byčo Tarptautiniame kviestinių pianistų konkurse 1992 m.), jis įsitvirtino kaip vienas talentingiausių ir brandžiausių savo kartos pianistų. Šalia nuolatinės koncertinės veiklos Lietuvoje, Petras Geniušas pelnė pripažinimą savo pasirodymais prestižinėse pasaulio koncertų salėse – Sankt Peterburgo filharmonijos Didžiojoje salėje, Linkolno centro „Alice Tully“ ir „Avery Fisher“ salėse Niujorke, Tokijo „Geijitsu Geikijo“ ir Vienos „Musikverein“. Kaip pedagogas vadovavo meistriškumo kursams Vilniuje, Tokijuje ir Osakoje, Londono Karališkojoje muzikos akademijoje (1996-1998 m.), Švedijos-Lietuvos meistriškumo kursuose „Academia Baltica“, „Yamaha“ meistriškumo kursuose Tokijuje (1992-1998 m.). Petras Geniušas yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija (1992 m.) ir Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) premija (2004 m.).

Pianistas Lukas Geniušas (g. 1990) – trečios kartos Geniušų muzikantų dinastijos atstovas, pianistų Petro Geniušo ir Ksenijos Knorre sūnus. Penkerių pradėjo skambinti fortepijonu, o nuo šešerių – koncertuoti. Šiuo metu pianistas studijuoja savo močiutės prof. Veros Gornostajevos klasėje Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje. Tarp reikšmingiausių jo laimėjimų konkursuose – II vieta Tarptautiniame pianistų konkurse Škotijoje (Scottish International Piano Competition 2007), Aukso medalis XV Tarptautiniame Ginos Bachauer pianistų konkurse JAV (2010). Tais pačiais metais Lukas Geniušas pelnė Sidabro medalį ir II premiją Tarptautiniame F. Chopino pianistų konkurse Varšuvoje. Po šios pergalės pianistas gavo eilę pasiūlymų koncertuoti Lenkijoje, Lietuvoje, Italijoje, Danijoje, Makedonijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Japonijoje, Rusijoje ir kt. šalyse. Luko Geniušo skambinimas pasižymi įspūdingu virtuoziškumu, stilingumu, intelektualia ištarme, temperamento, emocijų ir logikos derme.

Dirigentas Julius Geniušas (g. 1962) baigė prof. J. Aleksos simfoninio ir operinio dirigavimo klasę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje 1986 m. Tais pačiais metais debiutavo Kauno valstybiniame muzikiniame teatre F.Loewe miuziklu „Mano puikioji ledi”. Nuo 1990 m. Julius Geniušas yra šio teatro vyriausiasis dirigentas ir diriguoja didžiąją dalį repertuaro spektaklių. Nuo 1990 m. (išskyrus 2003 – 2006) jis dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kauno fakulteto solinio dainavimo katedros operos studijoje. Julius Geniušas taip pat dirigavo spektaklius Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, kur pastatė F. Leháro operetę „Linksmoji našlė” (2003). 1996 ir 1997 m. bendradarbiavo su Čikagos lietuvių opera. Julius Geniušas rengia simfoninės muzikos programas, diriguoja operas ir simfoninės muzikos koncertus Latvijoje, Estijoje, Vokietijoje, JAV. Nuo 2004 m. dirigentas bendradarbiauja su LVSO, paruošė kompozitoriaus B.Dvariono simfoninių kūrinių programą, buvo antruoju dirigentu statant operas „Bohema”, „Užburtoji fleita”, „Pajacai”.

2004 m. J. Geniušas apdovanotas Estijos Respublikos Baltosios žvaigždės ordinu. 2010 m. pelnė Kauno teatralų metinio prizo „Fortūna“ diplomą už svarų indėlį į Kauno valstybinio muzikinio teatro kūrybinę veiklą ir Kauno miesto muzikinį gyvenimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: