Ekologinis žemės ūkio produkcijos perdirbimas ir visuomenės švietimas Baltijos jūros regione
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Šių metų birželio 17 d. Garliavos Juozo Lukšos gimnazijoje vyko konferencija Kauno rajono bendrojo lavinimo mokyklų vadovams, mokytojams, sveikatos priežiūros specialistams ir sveikatos konsultantams, kurioje pristatyta 2007-2013 m. Baltijos jūros regiono programos projekto BERAS „Ekologinis žemės ūkio produkcijos perdirbimas ir visuomenės švietimas Baltijos jūros regione“ veikla.

Konferencijoje dalyvavo svečiai iš valstybinių institucijų: LR Seimo nacionalinės sveikatos tarybos sekretoriato vadovas Romualdas Žekas, LR Švietimo ir mokslo ministerijos švietimo kokybės ir regioninės plėtros departamento vyr. specialistė Regina Vasiliauskienė, LR Sveikatos apsaugos ministerijos sveikatos mokymo ir ligų prevencijos vaikų sveikatos skyriaus vedėja Daiva Žeromskienė ir to paties skyriaus visuomenės sveikatos administratorė Nijolė Paulauskienė, Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotoja Nijolė Benikienė ir vyr. specialistės Dalia Brazienė, Sondra Pakalnienė ir Zita Jankauskaitė.

Konferenciją atidarė Kauno rajono švietimo centro direktorė, BERAS projekto vadovė, Laimutė Ruzgienė. Projekto koordinatorė – Kauno rajono švietimo centro metodininkė – Edita Žaromskienė pristatė projekto tikslus, uždavinius, veiklas bei laukiamus rezultatus, taip pat papasakojo apie š. m. gegužės 25-27 dienomis Jarnoje (Švedija) vykusį partnerių susitikimą–konferenciją (daugiau informacijos rasite čia).

Klausytojus sudomino pasakojimas apie Jarnos darnaus maisto bendruomenę (Sustainable Food Society). Šioje bendruomenėje, vadovaujantis antroposofine filosofija, vystoma ekologinė žemdirbystė, skatinamas vietinio maisto vartojimas mokyklose, ligoninėse, restoranuose; veikia ekologiško maisto parduotuvės, ekologiškas bankas, viešbutis, restoranas.

Siekiant ugdyti atsakingus vartotojus daug dėmesio skiriama mokinių, jų tėvų, mokytojų, mokyklų vadovų, valgyklų darbuotojų ir visuomenės švietimui. Pranešėja akcentavo, kad valgant ekologišką maistą, geriant švarų vandenį bei nenaudojant buitinės chemijos priemonių, prisotintų fosfatų junginiais, galima ženkliai sumažinti Baltijos jūros taršą.

Konferencijoje dalyvavo projekto partnerių Lietuvos žemės ūkio universiteto ir Heifer Baltijos labdaros fondo atstovai. Daiva Šileikienė, LŽŪU Ekologijos katedros asistentė, skaitė pranešimą tema „Sveikas ir saugus maistas – sveikos gyvensenos mokykloje formavimo veiksnys.“

Dr. Laima Česonienė, LŽŪU Ekologijos katedros docentė, kalbėjo apie geriamojo vandens kokybę Lietuvoje. Heifer Baltijos labdaros fondo darbuotojas Paulius Svitojus pristatė Heifer autobusiuką – mobilų informacijos centrą.

Šio centro tikslas – supažindinti visuomenę su Baltijos jūros taršos problemomis, skatinti Baltijos jūros šalių gyventojus tapti atsakingais vartotojais. Ūkininkams šiame centre bus teikiama informacija, kaip nuo intensyvios žemdirbystės pereiti prie ekologinio ūkininkavimo, mokiniams, mokytojams, studentams ir dėstytojams – ekologinio švietimo programos, Baltijos jūrai palankaus maisto vartojimo rekomendacijos – „Švarios Baltijos dieta“. Pageidaujantys gali šį autobusiuką pasikviesti į savo bendruomenes.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Sponsored video

Taip pat skaitykite: