Jimmy Wales © Vilmanto Ramono nuotr./KaunoZinios.lt

Pagaliau tai įvyko. Ilgai laukta, didžiausia ir garsiausia Baltijos šalyse progreso konferencija LOGIN 2012 atvėrė savo duris tiesiog neįtikėtinam skaičiui dalyvių.

Ieškantieji naujo tikėjimo, pradedantieji startuper‘iai, marketingistai, būsimasis ofisinis planktonas, jaunimas trokštantis žinių, prisiekę Apple, Samsung, Google, Facebook ir kitų bažnyčių tarnai gegužės 31 – birželio 1 d. rinkosi iš visos Lietuvos ir daugelio kitų pasaulio kraštų išvysti ir išgirsti kokią gerąją naujieną žada jiems Naujųjų laikų pranašai.

Kalbama, kad išpirkti beveik visi bilietai, o dalyvių skaičius siekė veik 3000 žmonių. Tuo buvo galima lengvai patikėti – Litexpo parodų rūmai buvo tiesiog sausakimši. Į renginį lankytojus masino tokios garsios pavardės kaip Jimmy Wales’as („Wikipedia“), Joshua Partridge’as („Yahoo!“), Tiit’as Paananen’as („Skype“) ar tokios vietinio lygio įžymybės, kaip Vilniaus meras Artūras Zuokas, dalyvavęs diskusijoje apie išmaniuosius miestus. Lyginat su buvusiomis konferencijomis ypač džiugino didelis moteriškosios lyties dalyvių skaičius, liudijantis informacinės visuomenės ir IT technologijų skverbimosi brandą mūsų šalyje.

Konferencijoje galima buvo pasiklausyti apie remarketingą (dar vadinamą „retargetingu”) – pakartotinės rinkodaros paslaugą, kuri leidžia surasti buvusius interneto svetainės lankytojus visame internete ir jiems parodyti reklamą, susijusią su prieš tai aplankytu tinklalapiu. Taip pat išgirsti Andriaus Užkalnio pasakojimą apie tai, kaip jis išsuko save, kaip prekės ženklą ir dabar gali rašyti nors ir apie šiukšlių išvežimą Kupiškio daugiabučiuose, ir jį vis tiek skaitytų tūkstančiai. Esą, viskas ką jis paliečia tampa populiaru ir pelninga, nes jis, kaip vienas žymiausių Lietuvos žmonių, užsiima tamsiosios minios gluminimu, o tie, kas supranta šaipymąsi, šaiposi drauge su juo.

Nelabai aišku kaip ši kalba siejosi su progresu ar pačia konferencija, tačiau tai buvo vienas labiausiai gyvybingų ir įkvepiančių pranešimų visame LOGIN 2012 renginyje ir Užkalniui neprireikė nei vienos pristatymo skaidrės, kad pasiektų jauną informacijos alkstančią ausį pamokančia gyvenimiška mintimi: „Viršuje būti vieniša, bet maitina geriau“.

“Soundcloud” atstovas Mark’as Dewings’as savo pranešime nudžiugino reto originalumo įžvalga – esą ateitis internete priklauso būtent garsui, o ne video formatui. Greičiausiai kiekvienas žmogus turi teoriją, kad jo žmona – gražuolė, o vaikai vunderkindai, bet norimo dalyko priėmimas už esamą savo srities profesionalų nepuošia.

Apie „Wikipedia“ įkūrėjo Jimmy Wales’o pranešimą taip pat negalima pasakyti kažko pagiriamo. Jei teisūs gandai, pasiekę redakcijos ausis, apie astronomines sumas išleistas siekiant J.Wales‘o atvykimo į Lietuvą, tai pinigai paleisti pavėjui pranešimo turinio atžvilgiu (J.Wales savo pranešime išdėstė „Wikipedia“ pradžiamokslio įžangos pirmąjį skyrių), tačiau pačiai konferencijai vizitas buvo naudingas tiek 2012 metų sėkmės kontekste, tiek didinant žinomumą pasaulyje ir pritraukiant naujus garsius pranešėjus ateityje.

Apskritai, LOGIN 2012 šykščiu gerų žodžių, ne todėl, kad kažkas nepavyko, ar gailėčiausi, kad ten nuvykau. Nors buvo daug įgarsinimo problemų, nesuprantamas sprendimas esant daugybei milžiniškų ekranų netransliuoti J.Wales‘o pasisakymo nors viename iš jų. Tiesiog norėtųsi, kad renginio organizatoriai suvoktų – publika susidomėjo, žmonės atvyko, atvyks ir kitais, ir gal būt dar kitais metais. Bet neužtenka tiktai atvykti, susiburti drauge. Tai jau pasiekta. Žmonės atvyksta pasisemti žinių, sužinoti apie naujausias tendencijas, ateities prognozes, perspektyvas. Jei jau moki už patekimą į specializuotą, tam tikros srities renginį iki šimto litų už bilietą, vadinasi tu domiesi ta sritimi ir tavo bagažas nepriklausomai nuo amžiaus nėra pradinuko lygio. Ir jeigu kaip pernai klausydamas „The Pirate Bay“ įkūrėjo Peterio Sunde, ar šiemet „Wikipedia“ įkūrėjo Jimmy Wales’o, kitų pranešėjų, tikiesi, kad išgirsi iš jų kažką įkvepiančio, inovatyvaus, galinčio pakeisti tavo asmeninį likimą. Tikiesi, kad pranešėjams tai nebus tik dar vieno eilinio pliuso užsidėjimas darbotvarkėje. To nuoširdžiausiai linkiu LOGIN 2013 ir kitoms ateities konferencijoms.

Aplankykite KaunoZinios.lt fotoreportažo iš konferencijos LOGIN 2012 albumą. Fotografijų autorius Vilmantas Ramonas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: