(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) atkreipia dėmesį, kokiais atvejais tėveliai turi galimybę prašyti darbdavio papildomos poilsio dienos per mėnesį, vadinamojo „mamadienio“ arba „tėvadienio“.

Nors tai nėra naujovė, tačiau praktikoje pasitaiko, kad darbuotojai ir darbdaviai ne visada aiškiai supranta, kokios jų teisės ir pareigos, susijusios su šia papildoma poilsio diena.

Kas yra „mamadieniai“ ir „tėvadieniai“?

Vadovaujantis Darbo kodeksu, darbuotojams, auginantiems du vaikus iki 12 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę.

Auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 12 metų – dvi dienos per mėnesį arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Tikslas – auginantiems vaikus tėvams suteikti papildomą poilsio dieną, kad tėvai pabūtų kartu su vaikais, galbūt aplankytų sveikatos priežiūros įstaigas ar išspręstų kažkokius kitus vaikams svarbius klausimus.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad „mamadienius“ gali paimti ir mama, ir tėtis (t.y. jei paima mama, nereiškia, kad tėtis paimti negali, priklauso abiems), todėl lygiateisiai šias dienas galima būtų vadinti ir „tėvadieniais“.

Papildomą laisvą dieną – apmoka darbdavys

SADM atkreipia dėmesį, kad „mamadienius“ ir „tėvadienius“ apmoka darbdavys. Norėdamas pasiimti šią laisvą dieną, darbuotojas turėtų rašyti prašymą darbdaviui. Konkreti šios poilsio dienos suteikimo tvarka nustatoma darbuotojo ir darbdavio susitarimu.

Kaip tėveliai naudojasi šia galimybę turėti papildomą poilsio dieną, priklauso to nuo, kaip darbuotojas susitaria su darbdaviu. Pavyzdžiui, šalys gali susitarti, kad tai bus yra 5-tą kiekvieno mėnesio dieną, taigi, jų vadovai planuoja ir organizuoja laiką iš anksto atsižvelgdami į šį faktą.

Kiti – darbuotojai pasirinka kiek kitokią tvarką – „mamadienius“ ima pagal poreikį, kai reikia nueiti su vaiku pas dantistą, į polikliniką ir pan. – tokiu atveju susitaria, kad apie tai praneš, pavyzdžiui, prieš savaitę.

„Mamadieniai“ nesumuojami ir nejungiami prie atostogų

Darbo kodeksas nenumato galimybės darbuotojui nepasinaudojus nustatytu laiku priklausančiu papildomu poilsio laiku jį perkelti kitam laikui arba prijungti prie kasmetinių atostogų. Kitaip tariant, darbo sutarties šalys negali savo susitarimu nepanaudoto poilsio laiko sumuoti, perkelti į kitą mėnesį ar pridėti prie atostogų (šis papildomas poilsio laikas yra tikslinio pobūdžio).

Ministerija ragina tėvelius nebijoti naudotis tokia savo teise, tačiau reikėtų pasitarti su darbdaviu ir rasti abipusiai patogų laiką.
Gyventojai, norėdami pasikonsultuoti dėl „mamadienių“, turėtų kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: