(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Sausio 22 dieną miesto savivaldybėje meras susitiko su Kauno 2-osios klinikinės ligoninės ir Raudonojo Kryžiaus ligoninės vyriausiaisiais gydytojais Tautvydu Jankausku ir Kęstučiu Mazurkevičiumi.

Susitikime dalyvavo Gydytojų sąjungos pirmininkas Liutauras Liutauras Labanauskas, Raudonojo Kryžiaus ligoninės vyr. gydytojo patarėjas Arvydas Rimkevičius, 2-osios ligoninės gydytoja Gražina Žiedelienė ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius.

Susitikimo metu buvo kalbėta apie minėtų ligoninių sujungimą arba prijungimą.

„Esu pasirengęs išklausyti jūsų nuomones. Yra toks Vyriausybės nutarimas. Aš dar susitiksiu su LR Seimo Sveikatos komiteto pirmininku Antanu Matulu ir su sveikatos ministru Algiu Čapliku. Jeigu nesikeis Vyriausybės sprendimas, teks spręsti Kauno miesto tarybai. Emocijos viešoje erdvėje man nepatinka“, – sakė meras Andrius Kupčinskas.

Antrosios ligoninės vyr. gydytojas T. Jankauskas sakė:

„Visada mažesnės įstaigos jungiamos prie didesnių. Reikėtų atlikti analizę, o paskui priimti sprendimą. Mums pritaria ir gydytojų sąjunga“.

„Buvo Vyriausybės išvažiuojamasis posėdis Kaune. Tada ministras A. Čaplikas sakė:

„Jeigu Kauno savivaldybei nepriimtinas sprendimas prijungti Raudonojo Kryžiaus ligoninę prie Kauno universitetinių klinikų, tai siūlykite kitą sprendimą“. Dėl budo – sujungimo ar prijungimo aš nesiginčiju. Jeigu nesikeis Vyriausybės sprendimas, mes jį turėsime priimti iki balandžio mėnesio“, – sakė meras A. Kupčinskas.

„Apie sujungimą žinome jau senokai. Įstaigų steigėjui mes negalime nurodinėti. Politikai tam ir renkami. Ramybės nėra ir mūsų kolektyve. Būkim atviri – problema būsimos ligoninės administravimas“, – sakė Raudonojo Kryžiaus ligoninės vyr. gydytojas K. Mazurkevičius.

„Analizė būtų naudinga. Ministerija neatliko savo darbo. Dabar kalti tie, kurie ką nors daro. Pasaulio Banko nuostata, kad Lietuvoje per daug ligoninių, bet dėl to negalima jungti ligoninių mechaniškai. Atlikim analizę ir tada matysim, ar reikia jas sujungti. Tie patys kriterijai taikomi ir dideliems miestams ir rajonų ligoninėms, o taip negali būti“, – sakė L. Labanauskas.

Raudonojo Kryžiaus ligoninės vyr. gydytojo pavaduotojas A. Rimkevičius priminė, kad buvo atlikta Lietuvos gydymo įstaigų analizė, ją atliko Pasaulio Bankas. „Išvadose pasakyta, kad Kaune reikėtų palikti Klinikas ir vieną stiprią gydymo įstaigą. Kitose šalyse poliklinikų funkcijas atlieka gydymo įstaigos. Dėl ligoninių sujungimo sustotų Europos Sąjungos lėšų įsisavinimas“, – sakė A. Rimkevičius.

Kauno regionui antrinio ir tretinio lygio ligoninėse reikėtų 1800 lovų. Raudonojo Kryžiaus ligoninėje yra 300 vietų, o 2-ojoje – 700.

„Mūsų ligoninė teikia daugiau paslaugų. Dirba 900 žmonių. Mums iki šiol neaišku, kas bus su kitais skyriais, jeigu Raudonojo Kryžiaus ligoninėje liks tik traumų skyrius. Kas bus su mūsų ligoninėje dirbančiais gydytojais, – sakė 2-osios ligoninės gydytoja Gražina Žiedelienė.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Z. Abramavičius ramino pasitarimo dalyvius: „Čia tik proceso pradžia. Bus sudaryta darbo grupė, kuri ir svarstys sujungimo ar prijungimo procesą, aiškinsis, kas geriau Kaunui. Darbo grupė spręs, ką kur perkelti“, – sakė Z. Abramavičius.

„Tikiu, kad tai ne paskutinis susitikimas. Daug kas paaiškės, kai susitiksiu su Seimo Sveikatos komiteto pirmininku Antanu Matulu ir ministru Algiu Čapliku. O dabar siūlau abiejų ligoninių vyriausiesiems gydytojams ir administracijos direktoriaus pavaduotoju Z. Abramavičiumi susėsti prie bendro stalo ir labai rimtai aptarti visus įmanomus variantus“, – pabaigoje susitikimo sakė meras A. Kupčinskas.

Gydytojai šiam pasiūlymui pritarė. Jie pageidauja, kad kuo greičiau būtų sudaryta darbo grupė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: