Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos mokytojai viešėjo Vokietijoje
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Birželio 15-20 dienomis Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos mokytojai dalyvavo kvalifikacijos tobulinimo seminare „Gabių ir talentingų vaikų ugdymo patirtis Vokietijos Heseno žemės švietimo įstaigose“.

Kas sieja Kauno rajono Akademijos Ugnės Karvelis gimnaziją su Vasario 16-osios gimnazija Vokietijoje? Lietuvybė ar Lietuva?

„Pabuvę Vasario 16-osios gimnazijoje supratome – tai lietuvybės sala Europoje. 2010 m. gimnazija iškilmingai minėjo 60-ties metų gyvavimo jubiliejų. Toks laiko tarpas leidžia įvertinti ne tik žmogaus, bet ir mokyklos gyvavimo prasmingumą, vertę ir indėlį į kitų žmonių, tautų ir net valstybių gyvenimus. Ir šiandien jau galima teigti, kad Vasario 16-osios gimnazijos gyvenimas turi ypatingą vertę“, – sakė Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos direktorius Arūnas Bučnys.

Vasario 16-osios gimnazija kartu su kitomis Vokietijos Hesseno žemės gimnazijomis dalyvauja ypatingai gabių mokinių ugdymo programoje. Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos direktorius Arūnas Bučnys, sužinojęs apie šią gilias tradicijas turinčią programą, su Vasario 16-osios gimnazijos direktore dr. Brone Narkevičiene sutarė dėl galimybės šia patirtimi pasidalinti ir su Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos mokytojais.

Dr. Bronė Narkevičienė geranoriškai susipažindino su Vasario 16-osios gimnazijos patirtimi bei organizavo išvyką į Lesingo gimnaziją, kuri jau dešimtmetį dalyvauja gabių mokinių ugdymo programoje. Vokietijos žemėje minėta programa akredituojama kas treji metai). Šios gimnazijos direktorius dr. Jurgenas Haistas rodė didžiules mokymosi ir poilsio erdves, mobilią informacinių technologijų klasę, turtingas gamtos mokslų laboratorijas, atskirą muzikos kabinetų bloką, įvairiu inventoriumi aprūpintas sporto sales su vandens sporto baze ir kt. Papasakojo, kad gimnazijoje mokosi ir puikiai sutaria 1200 įvairiausių tautybių mokinių.

Antroje seminaro dalyje direktorius pristatė vieną iš trijų ypatingai gabių mokinių ugdymo programos patarėjų, kuri seminaro dalyvius iš Kauno rajono supažindino su gabių mokinių ugdymo programos Lesingo gimnazijoje ypatumais, papasakojo apie darbą su gabiais mokiniais. Čia jie turi plačią užsienio kalbų pasirinkimo galimybę, kai kurie dalykai dėstomi užsienio kalbomis, didelis dėmesys gimnazijoje skiriamas projektinei veiklai.

„Tačiau tuo mūsų pažintis su Vokietijos gabių mokinių ugdymo programa neapsiribojo. Asmeniškai Dr. Bronė Narkevičienė suteikė progą apsilankyti ir seniausiame Vokietijos reformatų įkurtame Marburgo universitete, kuriame geras Lietuvos draugas prof. dr. Detlef H.Rost vedė seminarą „Ypatingas gabumas: sąveika ir ugdymas“.

Profesoriaus ir jo komandos betarpiškas ir nuotaikingas bendravimas visus maloniai nuteikė, o seminare išgirstos idėjos įkvėpė jas pritaikyti ir mūsų gimnazijoje. Po seminaro supratome, kad tiktai komanda (mokytojas, tėvai, vaikas ir psichologas) gali ne tik atpažinti ypatingus gabumus, bet ir padėti juos ugdyti“, – pasakojo A. Bučys.

Gyvi pokalbiai, diskusijos užsimezgė tada, kai, negailėdami savo laiko, dr. Bronė Narkevičienė ir prof. dr. Detlef H.Rost, aprodė lietuvaičiams nepaprastai gražų, viduramžiais alsuojantį Marburgo miestą.

„Džiaugiamės, kad, pasak dr. B.Narkevičienės, tapome pirmąja Lietuvos gimnazija, betarpiškai susipažinusia su Vokietijos Hesseno žemės ypatingai gabių mokinių ugdymo programa. Dėkojame Vasario 16-osios gimnazijos direktorei dr. B.Narkevičienei ir kitiems gimnazijos darbuotojams už šiltą priėmimą ir rūpestį mumis visos kelionės metu.

Kartu esame dėkingi Kauno rajono švietimo centro direktorei L.Ruzgienei daug prisidėjusiai prie to, kad gimnazijos darbuotojai galėjo išvykti į šį kvalifikacijos tobulinimo seminarą pagal Lietuvoje akredituotą kvalifikacijos kėlimo programą.“, – sakė Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos direktorius.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: