© Živilės Žilionytės nuotr. KaunoZinios.lt

Gegužės 31 dieną Kauno tardymo izoliatoriuje nuteistieji mažiesiems parengė lėlių teatro spektaklį pagal brolių Grimų pasaka „Raudonkepuraitė“.

Spektaklis buvo skirtas vaikų gynimo dienai. Jame lėlės buvo pagamintos pačių nuteistųjų, toks renginys Lietuvoje įvyko pirmąjį kartą.

Į spektaklį tik su kvietimais

Kadangi spektaklis vyko tokioje neįprastoje aplinkoje, jį galėjo matyti tik žmonės kurie yra nuteistųjų giminaičiai, taip pat buvo pakviesti ir žiniasklaidos atstovai, kurie apie savo atvykimą turėjo informuoti iš anksto. Žurnalistams buvo leista įsinešti tik fotoaparatus, o kitus vertingus daiktus buvo patarta palikti spintelėje. Visus lankytojus pasitiko apsaugos darbuotojai, kurie kruopsčiai patikrino dokumentus ir tik tuomet leido eiti toliau.

Spektaklis – geros nuotaikos užtaisas

Kauno tardymo izoliatoriaus nuteistieji prieš spektaklį buvo geros nuotaikos, o  pamatyti spektaklį susirinko pilna salė žiūrovų. Kadangi spektaklis buvo skirtas vaikams, jie ir užsiėmė pirmasias eiles.

Nuteistieji nuoširdžiai bendravo su publika. Spektaklis buvo iš tų į kuriuos įtraukiamas ir salėje sėdintis žiūrovas. Mažesnieji spektaklio žiūrovai turėjo galimybę papūsti į dūdą. Dauguma žiūrovų ir administracijos darbuotojai gavo bandelių.

Spektaklio pradžioje nuteistieji visgi priminė žiūrovams, kad jie yra tardymo izoliatoriuje. Tai buvo padaryta paukščiuko narve pavidalu, kuris išskridęs iš narvo dalyvavo visame spetaklyje.  Spektaklis buvo su šiuolaikintas. Jame buvo galima išgirsti tokių frazių kaip durų kodas P18. Spektaklyje buvo iliustruotos trys scenos: namai, miškas ir senelės namai.  Nuteistieji nepamiršo,  kad  spektaklis skirtas vaikams todėl smurto scenos buvo paslepiamos po uždanga N-14.

Spektaklis buvo humoristinis. Nuteistieji sugebėjo sukurti jaukią atmosferą, to dėka buvo galima užsimiršti esant tardymo izoliatoriuje. Žiūrovus taip pat nustebino kalinių kūrybiškumas kuriant lėlės bei aktoriniai subėgėjimai Taip pat vienas iš nuteistųjų turėjo galimybę pademonstruoti savo talentą groti dūdą.

Pasibaigus spektakliui žiūrovams buvo pristatytas spektaklio dailininkas Ignas. Spektakliui vadovavęs Kauno valstybinio lėlių teatro aktorius ir režisierius A. Žiūrauskas. Pastarasis juokavo, kad tokios trupės, kuri visada susirenka laiku ir  niekur neskuba jis nėra turėjęs. Taip pat prisipažino, kad  jam buvo malonu su jais dirbti. Nuo nuteistųjų jis gavo atminimo dovanėlę.

Šio spektaklio kūrimas kaliniams buvo prasmingai praleistas laikas, terapija, bei įšūkis dirbant komandoje. Tai yra psichologų ir socialinių darbuotojų komandos tęstinės veiklos  rezultatas.  Tikimąsi, kad tokių renginių vyks daugiau, nes jie padeda lengviau kaliniams interguotis visuomenėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: