(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Tęsiant pažintį su Japonijos kultūra, trečiadienį, birželio 2 dieną 16 ir 18 val. VDU menų galerijoje „101″ vyks arbatos ceremonija su meistrės Sodan Saito mokinėmis.

Arbatos ceremonija, arba chanoyu – japoniškai „arbatos būdas” – tai vienas iš senoviškų Japonijos menų. Tekančios saulės šalyje yra keletas arbatos ceremonijos tradicijų. Mes galėsime pamatyti dar XVI amžiuje meistro Rikyu išgarsintą chanoyu, Omotesenke šeimos perduodamą Fushin-an kambaryje. Tradiciją per šimtmečius iki mūsų dienų išsaugojo keturiolika Omotesenke šeimos kartų.

Chanoyu tradicija nėra vien tik formos tęstinumas. Kartu tai bandymas žengti pirmyn kartu su istorija. Kiekvienas laikotarpis įkvepia tradiciją naujam gyvenimui – taip iš kartos į kartą perduodama tradicija tampa gyva kultūra.

Arbatos ceremonija – tai bendravimas mintimis tarp šeimininko ir svečio, dalinantis puikaus arbatos skonio teikiamu malonumu.

Arbatos tradicijos sekėjai mokosi suprasti jos dvasią atlikdami kasdienę praktiką. Jų užduotis – arbatos ceremonijai įkvėpti gyvybės šiuolaikiniame gyvenime. Gilesnis žmonių susidomėjimas chanoyu nuoširdžiai džiugina šio meno meistrus.

Chanoyu ritualą VDU menų galerijoje „101″ pristatys arbatos ceremonijos meistrės Sodan Saito Byakudan-no-kai (japoniškai „Sandalmedžio grupė”) mokinės iš Danijos.

Sodan Saito pradėjo mokytis arbatos ceremonijos 1960 metais Omotesenke mokykloje. Chanoyu paslapčių ji moko nuo 1975-ųjų. Meistrė sukūrė savo mokinių grupę Byakudan-no-kai.

Byakudan grupės Danijoje narės Hiroko Petersen, Kazue Fujii ir Setsuko Monno Bergholdt aktyviai pristato arbatos ceremonijos tradiciją šioje šalyje, taip pat organizuoja arbatos ceremonijos renginius Danijos taikomosios dailės muziejuje, Kopenhagos universitete, Tokai universiteto Europos centre (Tokijas, Japonija) ir pan.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: