© Agnės Sinkevičiūtės nuotr. KaunoZinios.lt

Opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) taryba trečiadienį patvirtino šešėlinės Vyriausybės sudėtį be vieno jos nario – šešėliniu kultūros ministru siūlyto parlamentaro Manto Adomėno.

Pastarąją kandidatūrą sukritikavo partijos Politikos komiteto pirmininkas Vytautas Landsbergis, kuriam kliuvo M.Adomėno organizuotos Seimo rinkimų ir partijos pirmininko rinkimų kampanijos nekorektiškas braižas.

“Aš pasakiau, kad tai žmogus, kuris stokoja politinės kultūros, tai jo kandidatūra į kultūros ministrus yra netinkama”, – BNS savo kritikos M.Adomėnui esmę trečiadienį atpasakojo V.Landsbergis.

Pats M.Adomėnas tokią kritiką taryboje atmetė, o V.Landsbergį vadino nemokančiu garbingai pralaimėti.

“V.Landsbergio kaltinimai dėl neva paskleistos reklamos prieš jį neturi absoliučiai jokio pagrindo. Labai apmaudu matyti, kad moralinis Tėvynės sąjungos autoritetas nusileido iki pigaus kerštavimo lygio už mano paramą partijos pirmininko rinkimuose Andriui Kubiliui. Paskelbęs, kad “nekeršys” V.Landsbergis parodė, kad visiškai negeba garbingai pralaimėti”, – BNStrečiadienį sakė M.Adomėnas.

“Manau, kad šešėlinė Vyriausybė pernelyg svarbi iniciatyva, kad dėl profesoriaus V.Landsbergio šmeižtų ji būtų stabdoma, todėl pasisiūliau pasitraukti iš šešėlinės Vyriausybės kultūros ministro pozicijos, nors kūriau Tėvynės sąjungos 2008 metų ir 2012 metų rinkimų kultūros srities programas, dalyvavau formuojant kultūros politiką. Kreipsiuos į Priežiūros komitetą, kad įvertintų tą šmeižikišką informaciją, kurią profesoriui V.Landsebrgiui suteikė jo parankiniai štabe”, – kalbėjo M.Adomėnas.

M.Adomėną taryboje tvirtai parėmė ir partijos pirmininkas A.Kubilius, kuris kategoriškai nepritarė V.Landsbergio siūlymui išbraukti M.Adomėną iš šešėlinių ministrų.

Taryba pirmiausia balsavo dėl viso šešėlinio ministrų kabineto, koks buvo patvirtintas prezidiumo. Tačiau pasiūlytam šešėliniam ministrų kabinetui nebuvo pritarta. Už balsavo 24, prieš 14, susilaikė 8 tarybos nariai.

Po šio balsavimo trečiadienį taryboje pats M.Adomėnas pasisiūlė pasitraukti iš šešėlinio kabineto ir balsuoti dėl jo sudėties be vieno nario – šešėlinio kultūros ministro.

Tokiam – nepilnos sudėties šešėliniam kabinetui taryba trečiadienį pritarė.

Partijos Priežiūros komitetas aiškinsis susidariusią situaciją ir M.Adomėnui pareikštus priekaištus dėl nekorektiškai organizuotos rinkimų kampanijos.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos prezidiumo prieš mėnesį patvirtintame šešėliniame Ministrų kabinete finansų ministro portfelis patikėtas buvusiam tuometinio premjero patarėjui Mykolui Majauskui, ” šešėlinis” ūkio ministro postas teko dabartiniam Kauno merui Andriui Kupčinskui, susisiekimo – parlamentarui Jurgiui Razmai.

Šešėlinį kabinetą konservatoriai išplėtė ir dviem naujomis ministerijomis – Regionų plėtros ir Bendruomenių reikalų.

Vadinamojoje šešėlinėje Vyriausybėje, kurios vadovas – opozicijos lyderis konservatorių partijos pirmininkas Andrius Kubilius, aplinkos ministro postas teko Seimo nariui Pauliui Saudargui, energetikos – buvusiam ūkio ministrui Dainiui Kreiviui, socialinės apsaugos ir darbo – Rimantui Dagiui, teisingumo – Stasiui Šedbarui, vidaus reikalų – Arvydui Anušauskui, sveikatos apsaugos – Antanui Matului, švietimo ir mokslo – Valentinas Stundys.

Šešėliniu žemės ūkio ministru konservatorių gretose tapo Kazys Starkevičius, kuris šias pareigas ėjo ir buvusioje 15 – oje centro dešinės Vyriausybėje, šešėlinė krašto apsaugos ministrė – Rasa Juknevičienė, šešėlinis užsienio reikalų ministras – Audronius Ažubalis.

Regionų plėtros ministrė konservatorių kabinete paskirta Seimo narė Agnė Bilotaitė, bendruomenių reiklų ministru – buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras buvusioje Vyriausybėje Donatas Jankauskas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: