Andrius Kubilius / europarl.europa.eu archyvo nuotr.

Europos Parlamento narys Andrius Kubilius siūlo Lietuvai imtis iniciatyvos ir pradėti globoti vieną iš  Ukrainos regionų, o Lietuvos savivaldybėms to regiono bendruomenes (hromadas), kurios dėl metus tebesitęsiančio karo yra nusilpusios finansiškai ir neturi pajėgumų atstatyti Rusijos kariuomenės sugriautų pastatų ir infrastruktūros. 

Tokią idėją bendraudamas su vietos valdžios atstovais jis iškėlė lankydamasis sename Ukrainos mieste Černigove, kuris yra netoli Rusijos ir Baltarusijos sienos. 

Jau pirmosiomis karo dienomis per Černigovą ir aplinkinius kaimus link Kijevo veržėsi Rusijos kariuomenė. Dalį aplinkinių kaimų ir miestelių okupantai užėmė, bet Černigovas, net ir bombarduojamas, atsilaikė. Po mėnesio, balandžio pradžioje, okupantai atsitraukė, nes Kijevo taip ir neužėmė. Černigovo taip pat neužėmė, tačiau paliko daugybę griuvėsių, ne tik pačiame mieste, bet ir kaimuose: sugriauti daugiabučiai ir privatūs namai, mokyklos ir ligoninės“, – dalijosi įspūdžiais A. Kubilius.  

Pasak jo, patys černigoviečiai pradėjo atstatymo darbus: savivaldybė atstatinėja daugiabučius, pačios bendruomenės (hromados) rūpinasi statybinėmis medžiagomis, kurių gamyba Ukrainoje karo metu yra smukusi, miesto jaunimas padeda nuo griuvėsių išvalyti sugriautus kaimus, šeimos remontuoja ar atstato savo privačius namus. 

Kadangi hromados yra nusilpę finansiškai (vienos hromados biudžetas smuko dvigubai), centrinė valdžia taip pat neturi resursų padėti vietiniams atstatymo darbams, tarptautinė pagalba atstatymui kol kas mažai matosi, tuo tarpu Maršalo plano milijardai Ukrainos atstatymui pasirodys dar negreitai, O žmonės išvaduotose teritorijose nebenori gyventi griuvėsiuose“, – teigia EP narys.   

A. Kubiliaus teigimu, kadangi Černigovo apskrityje yra 57-ios hromados, o Lietuvoje – 60 savivaldybių, Lietuva galėtų imtis „globoti“ Černigovo (ar kurią nors kitą) apskritį, o šalies savivaldybės imtųsi globoti po vieną hromadą. 

Hromados yra įvairaus dydžio, kaimiškose vietovėse jose gyvena tik po 6-7 tūkst. žmonių, taigi ir mažesnėms Lietuvos savivaldybėms tai būtų pakeliama našta“, – mano europarlamentaras.

A. Kubiliaus teigimu, tokia „globa“ galėtų apimti pasirūpinimą statybinių medžiagų tiekimu, reikalingos techninės įrangos namams ir butams prieinamumu. Be to, tokia globa reikštų ir paramą hromadai ieškant kitų tarptautinių partnerių ar fondų indėlio į atstatymą. 

Tokia Lietuvos iniciatyva sulauktų ir kitų ES valstybių dėmesio. Tikėtina, kad ir kiti Ukrainos regionai (kurių yra apie 20) sulauktų atskirų ES valstybių „globos““, – įsitikinęs europarlamentaras. 

Jis pažymi, kad Lietuva daug gali: valstybė padeda ginklais, visuomenės lyderiai surenka milijonus bairaktarams ir radarams, savanoriai veža generatorius ir visureigius. 

Bet ateina metas naujiems iššūkiams: padėti Ukrainai atsistatyti. Po vieną veikdami – to nepadarysime, bet imdamiesi visi kartu – kiekviena savivaldybė, kiekvienas miestas ir miestelis – galime tokią “globą” padaryti labai efektyvia. Nes ji tikrai yra reikalinga“, – sako EP narys A. Kubilius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: