Kandidato į Lietuvos Respublikos Prezidentus Aurelijaus Verygos rinkimų programos ir komandos pristatymas. ELTA / Josvydo Elinsko nuotr.

Pirmadienį savo programą pristatęs Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas artėjančiuose prezidento rinkimuose Aurelijus Veryga teigia siekiantis ginti tradicinės šeimos vertybes.

„Nuosekliai puoselėsiu ir ginsiu tradicines vertybes – šeimą, Tautą, valstybę, kalbą, istoriją, pilietiškumą ir demokratiją. Nepalaikysiu ir pats neteiksiu siūlymų jungtis prie tarptautinių konvencijų, griaunančių tradicinės šeimos instituto sampratą, nepritarsiu vienos lyties asmenų partnerystės įteisinimui, spręsdamas dėl Seimo priimtų įstatymų vadovausiuosi tradicinės šeimos ir vaiko gerovės principais“, – spaudos konferencijos metu teigė A. Veryga.

Pagrindiniai konkurentai – G. Nausėda ir I. Vėgėlė

A. Veryga teigia, kad pagrindiniai jo varžovai rinkimuose bus tradicines vertybes propaguojantys kandidatai – dabartinis prezidentas Gitanas Nausėda ir politinių reitingų viršūnėje pastaruoju metu besilaikantis advokatas Ignas Vėgėlė.

„Galime šnekėti apie tuos (konkurentus – ELTA), kurie deklaruoja tradicines vertybes. Iš kai kurių sprendimų dabartinis prezidentas yra kažkuo panašus, taip pat Ignas Vėgėlė yra to pačio politinio spektro kandidatas“, – žurnalistams teigė A. Veryga, pridurdamas, kad apskritai visus savo priešininkus vertina vienodai.

„Visus priešininkus vertinu rimtai. Yra pati didžiausia klaida ką nors nuvertinti“, – pažymėjo politikas.

Jis taip pat akcentavo, kad politiniuose reitinguose tarp jo ir G. Nausėdos bei I. Vėgėlės matomas atotrūkis nėra rodiklis, lemsiantis galutinius rinkimų rezultatus.

„Kad dabartinės apklausos rodo vienas ar kitas tendencijas, manau, dar nieko nereiškia“, – sako A. Veryga.

„Prognozės yra tokios, kokios yra. Tie politikai, kandidatai, kurie yra aiškūs ir šiuo metu veikiantys, turi daugiau šansų, bet tai nereiškia, kad kiti, kurie yra mažiau žinomi, neturi šansų išsiveržti ir tapti ryškesniais“, – teigė A. Veryga, pažymėdamas, jog kandidatai turi būti vertinami ne pagal reitingus, bet atliktus darbus.

„Norėtųsi, kad žmonės žiūrėtų į darbus, kas yra daroma“, – sakė kandidatas.

Migrantai neišspręs demografijos problemų

Kaip vieną aktualiausių temų kandidatas nurodo demografines problemas. Jo teigimu, dėl šios priežasties reikia inicijuoti emigrantų grįžimo į Lietuvą programą ir gimstamumo skatinimu.

„Lietuvai susiduriant su vienais didžiausių demografinių iššūkių pasaulyje, privalome nusimesti rožinius akinius ir nustoti kalbėti apie tai, kad turime susitaikyti su gyventojų skaičiaus mažėjimu ir tiesiog atverti duris migrantams. Jei tauta nyks – visa kita praranda bet kokią prasmę“ , – teigė „valstietis“.

„Kartu su Seimu ir Vyriausybe bei visomis politinėmis jėgomis ieškosime galimybių reikšmingai didinti vaiko pinigus, iki 5 proc. sumažinti gyventojų pajamų mokestį tėvams su trimis vaikais ar panaikinti šį mokestį auginantiems daugiau nei tris vaikus. Drauge su šeimos politiką, kaip valstybės gerovės pagrindą matančia politine jėga, didinsime paramą jaunoms šeimoms įsigyjant būstą. Visiems vaikams iki 16 metų sieksime užtikrinti nemokamą viešąjį transportą“, – pridūrė jis.

Visuotinis šaukimas į kariuomenę – perteklinė priemonė

A. Veryga mano, kad Lietuva privalo ruoštis gynybai ir pasirengti galimų grėsmių atrėmimui.

„Turime ne panikuoti, bet ruoštis valstybės gynybai ir būti pasirengę atremti bet kokias grėsmes. Vykstant karui Ukrainoje, teroristams užpuolus Izraelį, vis geriau suprantame, kad turime tapti tokiomis šalimis kaip Šveicarija ar Suomija, kurių piliečiai valstybės grėsmėms ruošiasi nuolat ir kiekvienas“, – sakė kandidatas.

Tačiau, pasak jo, visuotinis šaukimas į kariuomenę – perteklinė priemonė, kurios nereikia Lietuvai.

„Nepalaikysiu visuotinio šaukimo į kariuomenę idėjos, laikydamas tai pertekline priemone. Skatinsiu moksleivių patriotinio ugdymo ir pilietiškumo stiprinimą bei karinio parengimo kursų atsiradimą universitetuose ir kolegijose. Karinio parengimo kursai turėtų būti pripažinti alternatyva šaukimui į karinę tarnybą būtinajam rezervui formuoti“, – aiškino A. Veryga.

Užsienio politikoje turi būti ginami Lietuvos interesai

Kandidatas tikina, kad užsienio politika turėtų būti orientuota į Lietuvos interesų gynimą. Jis minėjo ir ypatingą dėmesį regionams ir jų plėtrai.

„Užtikrinsiu, kad siekdama gauti ES finansavimą, Lietuva neprisiimtų nepasvertų ir gyventojams nepakeliamų įsipareigojimų, pavyzdžiui, įvesti visuotinį nekilnojamojo turto mokestį“, – pabrėžė A. Veryga.

„Dėsiu maksimalias pastangas, kad Lietuvos žemdirbiai gautų teisingas tiesiogines ES išmokas, kurios leistų vienodomis sąlygomis konkuruoti su kitų ES šalių žemdirbiais“, – sakė kandidatas.

Prioritetas sveikatai

A. Veryga teikia dėsiantis pastangas, siekiant išsaugoti regionų sveikatos įstaigų tinklą.

„Vetuosiu bet kokią iniciatyvą, kuri sieks mažinti šios srities tinklą regionuose. Sieksiu, kad sveikatos sistemos lėšos nebebūtų naudojamos biudžeto balansavimui ir pasiektų jas sumokėjusius pacientus bei jiems pagalbą teikiančius medikus“, – aiškino jis.

„Siūlysiu plėsti vaistų be priemokos sistemą ir skatinsiu priimti sprendimus dėl ligoninių vaistinių steigimo. Teiksiu siūlymus ir sprendimus, kurie pradėtų realią kovą su narkotinių medžiagų platinimu. Skatinsiu plėsti priklausomybės ligų prevencijos, gydymo ir reabilitacijos įstaigų tinklą, teiksiu siūlymus didinti bausmes už narkotikų platinimą, ypač vaikams“, – sakė „valstietis“.

Žada kovoti prieš šešėlinę ekonomiką

A. Veryga tikina siūlysiantis mokestinę reformą, kuri būtų nukreipta prieš šešėlinę ekonomiką ir mokesčių vengimą.

„Palaikysiu sprendimą taikyti 9 proc. PVM maisto produktams nuo 2026 metų. Kartu su Seimu ir Vyriausybe skatinsime verslo ir darbo vietų kūrimą regionuose – suteiksime mokesčių lengvatas kaimo gyvenamosiose vietovėse investuojant ne mažiau kaip 1 mln. eurų  ir sukuriant daugiau kaip 10 naujų darbo vietų“, – pridūrė kandidatas.

A. Veryga pabrėžia, kad reikia atsikratyti dvigubų standartų praktikos skiriant valstybės pareigūnus ir užtikrinti kad neišlaukę būtino ,,atšalimo“ laikotarpio politikai neturėtų galimybių užimti skiriamų pareigų aukščiausiose nepolitinėse valstybės struktūrose ir institucijose.

„Valstietis“ akcentavo, kad pagrindiniams gyventojų poreikiams užtikrinti skirtos sritys netarnautų vien pelno siekimui. Jo nuomone, valstybė turi susigrąžinti ir  AB „Ignitis grupė“, kontrolę, išpirkdama akcijas iš privačių investuotojų. Kandidatas taip pat numato ir Valstybinio komercinio banko steigimą.

Pristatyta rinkimų štabo komanda

A. Verygos rinkimų štabo veiklą koordinuos Vaida Pranarauskaitė, už komunikaciją bus atsakinga Audronė Jankuvienė. Rinkimų štabe taip pat dirbs savanorių koordinavimo vadovė Gintarė Veličkienė, susitikimų organizatorė Aušra Daugėlienė, Prezidento rinkimų iždininkė Neringa Lavrenovė. Štabui talkins visuomeniniai kandidato ambasadoriai iš akademinės bendruomenės, šalies merai, tradicines vertybes puoselėjantys politikai, kultūros, socialinio sektoriaus atstovai ir kt.

ELTA primena, kad A. Veryga pirmadienį Užutrakio dvare vykusios spaudos konferencijoss metu pristatė savo rinkiminį štabą ir programą. Renginyje dalyvavo grupė Seimo LVŽS frakcijos narių, savivaldybių merų, visuomenės atstovų.

Šiuo metu apie keliamas ar remiamas kandidatūras prezidento rinkimuose yra paskelbusios 5 politinės partijos. Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus rinkimuose atstovaus premjerė Ingrida Šimonytė, Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos kandidatas bus Seimo narys, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Lietuvos regionų partija rems Kazlų Rūdos merą Mantą Varašką, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ iškėlė Giedrimo Jeglinsko, o Laisvės partija – buvusio Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo kandidatūrą.

Taip pat žinomi dar 5 save išsikėlę kandidatai: gydytojas Eduardas Vaitkus, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus, advokatas Ignas Vėgėlė ir teismo kaltu dėl sukčiavimo pripažintas aktyvistas Antanas Kandrotas, anksčiau į LRT generalinius direktorius bandęs kandidatuoti Zenonas Andrulėnas.

Apie antrosios kadencijos siekį praėjusį ketvirtadienį paskelbė prezidentas Gitanas Nausėda.

Lietuvos socialdemokratų partija sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose žada priimti vasarį, Darbo partija – sausį.

Lietuvos prezidento rinkimai vyks 2024 m. gegužės 12 d.

Martyna Pikelytė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: