© Viktorijos Adomėnienės nuotr.

„Vyriausybės paskelbtas Aukštojo mokslo pertvarkos planas tikrai drąsus. Abejonių kelia jo įgyvendinimo perspektyvos“, – įsitikinęs Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto vicepirmininkas dr. Mantas Adomėnas.

Pasak Seimo nario, pristatytas planas yra gana abstraktus. Tokį dokumentą buvo galima svarstyti jau šių metų sausį ir visą šį laiką išnaudoti Universitetų statutų ir kitų teisės aktų rengimui.

„Jau dabar Seime formuojasi konkrečios interesų grupės, nepatenkintos tokiu drąsiu optimizacijos planu. Tikrai sulauksime bandymų blokuoti pokyčius. Premjeras, kuris metų pradžioje turėjo iniciatyvą savo rankose ir laiko, per kurį buvo galima pasirengti planuojamiems pokyčiams, jį prarado. Viskas, panašu, nusikels į rudens sesiją arba į labai neapibrėžtą ateitį“, – kalbėjo M. Adomėnas.

Nerimą kelia ir kai kurios plano detalės, pavyzdžiui, Mykolo Romerio universiteto (MRU) prijungimas prie Vilniaus universiteto, kuris ir taip turi stiprų Teisės fakultetą, o ne prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU), kaip buvo siūlyta. Tokio sujungimo pasekmės labai žalingos – Lietuvoje liks tik viena teisės mokykla.

Seimo narys abejoja ir dėl siūlymų turėti technologijų universitetą Klaipėdoje. Pasak M. Adomėno, Klaipėdoje šiuo metu veikia nedidelis ir nepakankamai stiprus universitetas. Arba reikės labai didelių investicijų, arba tai bus ne universitetas, o kažkoks kompromisas tarp universiteto ir instituto.

„Plane visiškai nieko nekalbama apie mokslo institutus. Jei norime turėti tarptautinio lygio universitetus, dabar praktiškai savarankiškai veikiančius valstybinius institutus, jų potencialą reikia įjungti į visą aukštojo mokslo sistemą, ieškoti sinergijos“, – sakė M. Adomėnas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: