Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Šiandien Žmogaus teisių komitete grįžome prie Lietuvoje esančių migrantų ir prieglobsčio prašytojų žmogaus teisių užtikrinimo klausimo.

Šiai dienai Lietuvoje fiziškai yra likę apie 550 neteisėtų migrantų arba asmenų, kurių prieglobsčio prašymas dar nagrinėjamas; drastiškai sumažėjus šių asmenų skaičiui, materialinės apgyvendinimo sąlygos užsieniečių registracijos centruose yra ženkliai pagerėjusios; išduoti 296 leidimai dirbti, faktiškai dirba viso labo 10 asmenų.

Tenkinta mažiau nei 5 % prieglobsčio prašymų (139 asmenims prieglobstis suteiktas, 2515 prašymų atmesti); 2022 metais 637 migrantai grąžinti į kilmės valstybes savanoriškai (mokant 1000 eurų „kompensaciją“), 438 asmenims sudaryta galimybė kirsti Lietuvos-Baltarusijos sieną dėl humanitarinių priežasčių.

Iš kelių tūkstančių iš Lietuvos į kitas Europos Sąjungos valstybes išvykusių migrantų pagal Dublino reglamentą į Lietuvą atgal grąžinta iki 20 asmenų; patvirtintos informacijos, kad asmenys nebūtų grąžinami į Lietuvą dėl kankinimui prilygstančių apgyvendinimo sąlygų, institucijos neturi; grąžinami asmenys dažnu atveju pakartotinai kreipiasi dėl prieglobsčio suteikimo, VSAT nepateikė informacijos, dėl kelių pasišalinusių ir grąžintų asmenų buvo kreiptasi į tesimą dėl jų sulaikymo.

Kritiškai vertintinas pasiūlymas „apgręžimo praktiką“ įtvirtinti įstatymu, nes projekte numatoma „apgręžimą“ taikyti visoje Lietuvos teritorijoje (neapsiribojant pasienio teritorija), nepaliekant galimybės „neapgręžti“ pažeidžiamų asmenų (pavyzdžiui, šeimų su mažais vaikais); toks siūlomas teisinis reguliavimas nesuderinamas su Europos Sąjungos Teisingumo Teismo sprendimu prieš Lietuvą, kuriame nurodyta, kad taikoma „apgręžimo praktika“ paneigia Europos Sąjungos teisėje įtvirtintą teisę prašyti prieglobsčio.

Lietuvos valstybės priimami spendimai migracijos srityje turėtų būti tvarūs. Nors situacija šiuo metu yra ramesnė, turime padaryti viską, kad praėjusios vasaros „hot mess“, vėl išaugus migracijos srautams, nepasikartotų. Dar būtų gerai, kad priimami sprendimai neprieštarautų tarptautiniams įsipareigojimams ir žmogaus teisėms. Čia tik tarp kitko.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: