simasius.popo.lt archyvo nuotr.

Teisingumo ministerija parengė rezoliucijos projektą Europos Parlamentui (EP), kuriuo atkreipiamas tarptautinės bendruomenės dėmesys į Rusijos daromą neteisėtą spaudimą Lietuvai – pradėtą Sausio 13-osios bylos prokurorų ir teisėjų persekiojimą. Šio dokumento iniciatyvą prieš kurį laiką teisingumo ministras Elvinas Jankevičius aptarė su naujai išrinkto EP Piliečių laisvės, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto (LIBE) vadovu Juanu Fernandu Lopez-Aguilaru, Lietuvai atstovaujančiais europarlamentarais.

Rezoliucijos projekte smerkiami Rusijos Federacijos institucijų bet kokie veiksmai, sudarantys prielaidas persekioti nepriklausomos valstybės teisėjus ir prokurorus, atliekančius konstitucinę pareigą vykdyti teisingumą Lietuvos tautai ypatingai svarbioje byloje. Lietuvos teisėjai yra ir visos Europos Sąjungos (ES) teisėjai, todėl bet koks poveikis prieš juos vertintinas kaip ES teisinės valstybės principo pažeidimas.

Džiaugiuosi, kad aktyvios Lietuvos pastangos padėjo tarptautiniu lygmeniu kelti Sausio 13-osios bylą ir jos teisėjų bei prokurorų nepriklausomumo problemą, – sako teisingumo ministras E. Jankevičius. – Ministro Pirmininko pavedimu buvo imtasi veiksmų, siekiant suteikti kuo daugiau tarptautinio viešumo Sausio 13-osios bylai, kuo plačiau informuoti tarptautinę bendruomenę, tarptautines teisines institucijas, ypač naujos kadencijos Europos Sąjungos institucijų narius apie Rusijos priešiškus veiksmus prieš Lietuvos teisėjus ir prokurorus. Liepos mėnesį šį klausimą aptarėme su naujai išrinkto EP Parlamento LIBE vadovu, kuris palaikė tokios rezoliucijos EP idėją. Buvo sutarta, kad rudenį šis klausimas bus įtrauktas į komiteto darbotvarkę“.

Teisingumo ministras apsilankė Hagoje įsikūrusioje ES teisinio bendradarbiavimo agentūroje – Eurojuste, vienijančiame 28 valstybių atstovus, ir supažindino jos prezidentą Ladislavą Hamraną, kolegijos narius su Lietuvai ypatingos svarbos byla bei Rusijos keliamomis grėsmėmis jos tyrėjams ir teisėjams. Ministras įteikė oficialų laišką, kad apie trečiosios šalies neteisėtus veiksmus būtų informuotos Eurojusto narės ir būtų užkirstas kelias galimai piktnaudžiauti gerai veikiančio teisinės pagalbos mechanizmo priemonėmis, siekiant areštuoti, sulaikyti ar prašyti išduoti Lietuvos pareigūnus, patiriančius politiškai motyvuotą persekiojimą.

Šį klausimą teisingumo ministras akcentavo ir ES šalių Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų tarybos posėdyje Liuksemburge.

Tiriant Sausio 13-osios bylą, Lietuva siekė aktyviai bendradarbiauti su Rusija, tačiau iš 289 teiktų teisinės pagalbos prašymų tik 5 buvo iš dalies įvykdyti, o paskutinis iš jų – 2008 m.

Pernai Rusijos Federacijos tyrimų komitetas iškėlė baudžiamąją bylą prieš Lietuvos prokurorus, kurie dalyvavo Sausio 13-osios bylos tyrime, o šiemet – ir prieš teisėjus nagrinėjusius šią bylą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: