Saulius Skvernelis ?Spaudos konferencijos kadras

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje pritarta tam, kad beveik 1 mlrd. eurų  būtų išskirta papildomam socialinių priemonių skirtų sušvelninti pandemijos žalą paketui.

„Norime, kad kuo greičiau Seimas tai priimtų. Darbo vietų subsidijavimas yra ypač svarbu artimiausioje perspektyvoje“, – po Vyriausybės posėdžio pareiškė premjeras Saulius Skvernelis, pažadėjęs 200 eurų vienkartinę išmoką ketinama skirti tiems asmenims, kurie yra arčiausiai skurdo ribos.

„Kalbu apie rizikos grupes, senjorus, kurie patyrė įvairiausių sunkumų. Matome ekspertų pasisakymus – jiems norėčiau pasakyti, kad tai yra socialinė grupė, gyvenanti pakankamai sunkiai. Ji šiomis sąlygomis negali apibėgti dešimties ar daugiau parduotuvių, rasti pigiausių produktų. Jie neturi galimybės kažką tai užsiauginti ir tai parduoti turgelyje ar prie prekybos centro. Dėl to priimtas sprendimas – vienkartinė 200 eurų išmoka“, –teigė premjeras.

Siūloma, kad 33 proc. nuo MMA (200,31 euro) gautų asmenys, kurie neturi teisės į kitas nedarbo socialinio draudimo išmokas ir 7 proc. nuo MMA (42,49 euro) būtų skiriama tiems, kurie kitas nedarbo socialinio draudimo išmokas gauna. Šioms išmokoms prireiks 265 mln. eurų.

200 eurų dydžio vienkartinė išmoka būtų išmokėta 2020 metų rugpjūčio mėnesį be atskiro asmens prašymo, išskyrus atvejus, kai asmeniui atitinkama išmoka bus paskirta po 2020 metų liepos 1 dienos. Tokiu atveju vienkartinė išmoka bus išmokėta kartu su pirma paskirta atitinkama išmoka.

Senatvės pensijas gauna apie 611 tūkst. asmenų, jų gaunama vidutinė pensija kovą siekė 376 eurus. Invalidumo pensijas gauna 34,7 tūkst. asmenų, vidutiniškai po 300 eurų. Netekto darbingumo pensijų gavėjų buvo 133,3 tūkst., kuriems vidutiniškai mokėta po 245 eurus.

Taip pat subsidijos pasieks ir darbdavius bei darbuotojus: Pusę metų bus subsidijuojama ne mažiau kaip 50 proc. iš prastovų grįžtančių ir prieš tai darbo neturėjusių asmenų darbo užmokesčio. Net 100 proc. pagalba bus teikiama darbdaviams pirmaisiais mėnesiais, stiprėjant įmonių pajėgumams ji bus palaipsniui mažinama. Planuojama, kad ši priemonė pasieks 210 tūkst. darbuotojų. Jai numatoma skirti 380 mln. eurų.

Kita paketo dalis skirta žmonėms, praradusiems darbą, sugrąžinti į darbo rinką. Bus taikomas remiamas įdarbinimas, taip pat teikiama parama mokymuisi naujai kvalifikacijai įgyti. Tam dvigubai didinamos lėšos profesiniam mokymuisi. Keičiamas pameistrystės rėmimas – numatoma didesnė darbo užmokesčio kompensacija, taip siekiant pritraukti į šios formos mokymąsi daugiau asmenų. Iš viso tam bus skirta daugiau kaip 10 mln. eurų.

Gera žinia laukia savarankiškai dirbančių ir verslių žmonių – jie taip pat turės papildomą galimybę steigti darbo vietas, ypač regionuose. Verslūs darbo netekę žmonės galės pasinaudoti vietinėmis užimtumo iniciatyvomis netaikant 50 proc. garanto, o negalią turintys darbingo amžiaus žmonės galės pasinaudoti savarankiško užimtumo rėmimo priemone. Tam numatoma apie 5,6 mln. eurų pagalba.

Taip pat numatoma trumpinti socialinio būsto nuomos laukimo terminus, o jo negavusiems žmonėms per nustatytą laiką savivaldybės turės užtikrinti rinkoje nuomojamo tinkamo būsto nuomos mokesčio kompensaciją asmeniui ar šeimai, kurios „grindys“ yra apie 32 eurai asmeniui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: