Prezidentė dalyvauja Europos Vadovų Tarybos posėdyje. LR Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ R. Dačkus

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo Europos Vadovų Tarybos susitikime, kuriame buvo ieškoma būdų kaip uždaryti nelegalios migracijos kelius iš Turkijos į Graikiją ir sumažinti į Europą plūstančius pabėgėlių srautus.

ES vadovai siekė paspartinti veiksmų plano su Turkija įgyvendinimą, kuris padėtų suvaldyti vieną didžiausių migracijos krypčių. Aptarti susitarimo įgyvendinimo sąlygų ES vadovai dar kartą susitiko su Turkijos premjeru Ahmetu Davutoğlu. Po šio susitikimo priimtas bendras pareiškimas, kuriuo prisiimami konkretūs įsipareigojimai dėl nelegalios migracijos srautų į Europą mažinimo.

Naujai iš Turkijos į Graikijos salas atvykstantys nelegalūs migrantai nuo kovo 20 d. bus grąžinami atgal, o į ES iš Turkijos bus perkeliami tik sirų karo pabėgėliai. Lietuva siekė, kad šis susitarimas nepadidintų į ES šalis nares perkeliamų pabėgėlių skaičiaus, dėl kurio buvo sutarta anksčiau. Į šį reikalavimą atsižvelgta – jeigu bus viršyti sutarti skaičiai programa bus peržiūrėta ar nutraukta.

Šiuo susitarimu taip pat pagreitinama ir ES finansinė parama Turkijai padėsianti spręsti migracijos krizę.

„Nuo popierinių kovos su nelegalia migracija susitarimų ir pasyvaus pabėgėlių perkėlimo Europos Sąjunga pagaliau pereina prie realesnių migracijos krizės prevencijos veiksmų. Turkijos kelio uždarymas labai svarbus, tačiau vis tiek tik dalinis sprendimas, vienas iš daugelio, kuriuos dar turime įgyvendinti“, – sakė šalies vadovė.

Pasak Prezidentės, migracijos krizei suvaldyti gyvybiškai svarbu užtikrinti visų ES išorės sienų apsaugą. Sumažinus srautus per Turkiją ir Graikiją būtina neleisti atsirasti naujiems alternatyviems nelegalios migracijos keliams. Tam reikia aktyviau keistis žvalgybine informacija tarp ES šalių ir kovoti su žmonių kontrabanda.

“Turime pasiųsti labai aiškią žinią – ES sienos bus akylai saugomos, ekonominiai migrantai, prisidengiantys karo pabėgėlių statusu nebus įleidžiami – Europa jiems užsidaro”, – sako Prezidentė.

Pasak Prezidentės, kur kas veiksmingiau būtų teikti didesnę pagalbą pabėgėliams per tarptautines organizacijas už ES ribų, arčiau jų namų ir gyvenamųjų vietų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: