Vilija Blinkevičiūtė / © KaunoZinios.lt nuotr.

Išties tai atviras laiškas Jums, susisiekimo ministre Rokai Masiuli.

Viešai pasipiktinote, kad pirmadienį Europos Parlamente, balsuojant dėl Mobilumo paketo įtraukimo į darbotvarkę, pasigedote Lietuvos europarlamentarų. Mobilumo paketo projektas, numatantis transporto įmonių veiklą ir darbuotojų socialines garantijas ES, buvo įtrauktas į Parlamento darbotvarkę. Jūs apkaltinote dėl to Lietuvos atstovus.

O dabar – stop, ministre. Nebemuškit kartoninių būgnelių, o nuoširdžiai atstovaukit visiems Lietuvos žmonėms, ne tik stambiajam verslui. Ministre, pamenate, kai buvome susitikę Briuselyje? Tikrai pamenate. Pateikiau Jums tris klausimus dėl Mobilumo paketo, į kuriuos neišgirdau atsakymo.

Pirmas. Kokie atlyginimai mokami vilkikų vairuotojams, dirbantiems Lietuvos įmonėse? Lietuviškas minimalus atlyginimas plius komandiruotpinigiai, dienpinigiai, gal net kokie kiti priedai, nuo kurių mokesčiai nei „Sodrai“, nei biudžetui neskaičiuojami? O tai reiškia, kad vairuotojai socialiai apdrausti labai menkai susirgus, sunegalavus, praradus darbingumą. Pensija laukia taip pat maža. Mobilumo pakete kaip tik ir kalbama, kad vairuotojams būtų mokami bent minimalūs tų šalių, kuriose jie dirba, atlyginimai. Vežioji krovinius, pavyzdžiui, po Prancūziją, mokėk vairuotojui prancūzišką atlyginimą.

Ministre, jei jau taip teatrališkai rūpinatės transporto įmonių pelnais ir nacionaliniu biudžetu (man jis taip pat labai rūpi) – papildomas klausimas: kiek mokesčiai nuo minimalių vairuotojų atlyginimų papildo nacionalinį biudžetą? Padėsiu Jums: minimaliai.

Antras klausimas. Kiek užsieniečių, asmenų iš trečiųjų šalių, dirba Lietuvos transporto įmonėse? Į šį klausimą taip pat neatsakėte. Nepatogus klausimas, nes daugumoje Lietuvos įmonių vairuotojų yra ukrainiečiai, baltarusiai, moldavai. Jie sutinka dirbti už minimalų atlyginimą, be socialinių garantijų. Dauguma Lietuvos vairuotojų jau pabėgo iš Lietuvos ir dirba kitų valstybių įmonėse Vakaruose. Ir uždirba vakarietiškai, ir garantijas turi.

Trečias. Ar Jūs dažnai miegate savo darbo kabinete? Jei miegate, nieko gero. Visi normalūs žmonės, taip pat ir vairuotojai bei ministrai, turi miegoti lovose. Turi pailsėti. Mobilumo pakete siūloma uždrausti vairuotojams miegoti vilkikų kabinose. Sutinku, Mobilumo paketas kelia daug diskusijų, vertinamas nevienareikšmiškai, ypač neigiamai Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Vengrijos ir Bulgarijos vežėjų bei ministrų. Ministre, ar atkreipėte dėmesį, kad rašau ne „lietuvių, latvių, lenkų, vengrų ar bulgarų“ (kaip teigiate Jūs), bet tų šalių „vežėjų bei ministrų“.

Manau, kad reikia atsižvelgti ir į Lietuvos verslo, ir į samdomą darbą dirbančiųjų interesus. Ir nereikia verkti krokodilo ašaromis: bus dar tų balsavimų Europos Parlamente dėl Mobilumo paketo. Ne vienas ir ne du. Didžiosios kovos tik prasideda. Linkiu jose dalyvauti asmeniškai, o ne iš Vilniaus bokštų. Ministre, mano balsavimas dėl Mobilumo paketo labai priklausys nuo to, kaip atsakysite į mano tris pateiktus klausimus. Svarbu juk ne tik verslo įmonės, bet ir jose dirbantys žmonės – jų atlyginimai ir socialinės garantijos.

P. S. O aš balsuosiu už Mobilumo paketo atidėjimą todėl, kad šis klausimas nėra iki galo išdiskutuotas ir nėra rastas visoms ES šalims priimtinas sprendimas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: