Žygimantas Pavilionis / asmeninio archyvo nuotr.

Šiandien Užsienio reikalų komitetas vienbalsiai pritarė vadinamojo Magnickio įstatymo įgyvendinimui Lietuvoje. 

Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno Gabrieliaus Landsbergio ir kitų frakcijos narių iniciatyva buvo teikiamas Įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties pakeitimo projektas, kuriame ne ilgesniam kaip 5 metų laikotarpiui uždrausta į Lietuvą atvykti asmenims, jeigu yra rimtas pagrindas manyti, kad užsienio valstybėje užsienietis yra padaręs sunkų nusikaltimą asmeniui ir dėl to buvo pažeistos visuotinai pripažintos žmogaus teisės ir laisvės, korupcinio pobūdžio nusikalstamą veiką ar pinigų plovimo požymius atitinkančią nusikalstamą veiką. Taip pat asmenims, kurie kurstė ar kitaip dalyvavo darant tokias nusikalstamas veikas ir (ar) dėl šių priežasčių užsienietis yra įtrauktas į kitos Europos Sąjungos valstybės narės, Europos laisvosios prekybos asociacijos ar Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos valstybės narės nacionalinį užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti, sąrašą.

Džiaugiuosi, kad Užsienio reikalų komiteto nariai teigiamai įvertino šią mūsų frakcijos teiktą iniciatyvą. Lietuva, viena iš pirmųjų ES valstybių įsiklausė į Europos Parlamento rekomendaciją priimti tokį įstatymą. Pasauliui siunčiame aiškų signalą, kad nusikaltimai prieš žmogaus gyvybę, orumą, teises, korupcinio pobūdžio nusikaltimus neturi sienų“, sakė šio įstatymo projekto pranešėjas komitete dr. Žygimantas Pavilionis.

Pabrėžtina, kad įstatyme atsirado formuluotė, jog užsieniečiui nepranešama apie priimtą sprendimą uždrausti jam atvykti į Lietuvos Respubliką, jeigu šios informacijos pateikimas pakenktų valstybės saugumo, gynybos, visuomenės saugumo, nusikalstamų veikų prevencijos, tyrimo, nustatymo ir baudžiamojo persekiojimo interesams. Dėl tų pačių priežasčių neteikiami ir tokio sprendimo motyvai.

Dabar belieka viltis, kad Seimo dauguma pritars vadinamajam Magnickio įstatymui ir tai sutaps su simboline lapkričio 16-ąją, Sergejaus Magnickio mirties data. Tokiu gestu pagerbtume teisininką S. Magnickį, tą dieną žuvusį nuo Kremliaus žudikų“, – priminė Ž. Pavilionis.

Politinė atsakomybė spręsti dėl į Lietuvą neįleidžiamų asmenų deleguota Užsienio reikalų ir Vidaus reikalų ministerijoms, o ne vienasmeniškai Migracijos departamentui.

Tokį įstatymą priimti kol kas ryžosi Estija, Didžioji Britanija, Jungtinės Amerikos valstijos ir Kanada.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: