(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Sausio 5 d. LR Užsienio reikalų ministerijoje atidaryta projekto „Misija Sibiras’10” ekspedicijos fotografijų paroda. Šią atidarė užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) prezidentas Šarūnas Frolenko.

„Malonu, kad kiekvienais metais atsiranda Lietuvos jaunimo, prisimenančio savo tėvų, senelių ir prosenelių nueitą sunkų kelią, pasiryžtančio prisiliesti prie istorijos, savo rankomis pastatyti kryžių ant tautiečius amžino poilsio Sibire priglaudusių kapų, sutikti gyvų anų dienų liudininkų“, – sakė A. Ažubalis.

Anot jo, simboliška, kad parodos atidarymas vyksta Lietuvai labai skaudžios ir svarbios istorinės datos – Sausio 13-osios dvidešimtmečio minėjimo, susijusio su pasišventimu, pasiaukojimu ir aukomis, išvakarėse.

Jo nuomone, jaunimo rengiamos ekspedicijos į trėmimo vietas taip pat suartina Lietuvos ir Rusijos žmones.

„Tai maža, tačiau itin svarbi dalis siekiant artimesnio Lietuvos ir Rusijos visuomenių dialogo, tarpusavio pasitikėjimo didinimo“, – sakė ministras.

Ministras padėkojo Rusijos užsienio reikalų ministerijai ir Rusijos ambasadai Lietuvoje už pagalbą jauniems Lietuvos istorinės atminties įprasmintojams atliekant šią kilnią misiją.

Sakydamas sveikinimo kalbą LiJOT prezidentas Š. Frolenko džiaugėsi, jog projektas vyksta jau penktus metus iš eilės, yra matomas ir reikalingas: „Nebūtų visuomenės palaikymo – nebebūtų ir projekto, tačiau ši iniciatyva palaikoma tiek jaunosios kartos, tiek ir vyresniosios, nes tai – viena iš priežasčių joms palaikyti tarpusavio dialogą”.

2006-aisiais metais pats su pirmąja ekspedicija pabuvojęs Sibire. Š. Frolenko prisiminė jausmus ir išgyvenimus, kuriuos patiria šių ekspedicijų dalyviai: „Jaunimas, kuris vyksta į Sibirą tvarkyti tautiečių kapų ir susitikti su ten dar gyvenančiais, yra visada stipriai motyvuotas ir užsidegęs. Vis dėlto labiausiai jų akys spindi po to, kai pasitinkame juos grįžtančius po ekspedicijos traukinių stotyje: būtent tada pamatai, jog jausmas Tėvynei ir žmogui tampa daug brandesnis ir stipresnis nei buvo iki tol”.

Užsienio reikalų ministerijoje atidaryta fotografijų paroda pateikta trimis kalbomis – lietuvių, anglų ir rusų. Tokiu būdu jos organizatoriai siekia supažindinti su projektu ne tik lietuvius, bet ir užsienio svečius.

Jaunimo reikalų departamento informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: