(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lapkričio 3 dieną Kauno miesto savivaldybė mažojoje salėje vyko apvalaus stalo diskusija tema – „ŽIV prevencija tarp švirkščiamųjų narkotikų vartotojų Kaune“, kurią organizavo Kauno miesto socialinių paslaugų centras bei Jungtinių tautų Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo biuras (UNODC).

Diskusijoje dalyvavo Jungtinių tautų Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo biuro Regioninio projekto koordinatorė Signe Rotberga, projekto koordinatorė Lietuvoje Loreta Stonienė, Narkotikų kontrolės departamento prie LRV atstovai, mero pavaduotojas Algimantas Kurlavičius, socialinių, sveikatos ir šeimos komiteto pirmininkė Loreta Kudarienė, savivaldybės administracijos atstovai, Socialinių paslaugų centro darbuotojai ir kiti.

Daugelyje šalių švirkščiamųjų narkotikų vartotojams gydymas nuo priklausomybės ir ŽIV/AIDS prevencija ir priežiūra yra ribotai prieinama. Be to, nelegalių narkotikų vartotojus bendruomenės paprastai išstumia į visuomenės pakraštį, o šie stengiasi slėptis nuo valstybinių, ypač teisėtvarkos įstaigų. Jie dažnai vengia naudotis gydymo ir kitų įstaigų paslaugomis, nes bijo būti užregistruoti kaip nelegalių narkotikų vartotojai ir nubausti.

Siekiant sustabdyti ŽIV/AIDS epidemijos plitimą tarp švirkščiamųjų narkotikų vartotojų ir kalinimo įstaigose, Jungtinių tautų Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo biuras Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje iki 2010 metų įgyvendina projektą „ŽIV/AIDS prevencija ir priežiūra tarp švirkščiamųjų narkotikų vartotojų bei nuteistųjų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Šio projekto metu buvo suteikiama įvairiapusiška pagalba ir organizuojamos įvairios programos: adatų ir švirkštų programa, priklausomybės nuo narkotikų gydymas, savanoriškos ŽIV konsultacijos bei testavimas, lytiškai plintančių infekcijų prevencija ir gydymas, tuberkuliozės prevencija, diagnostika bei gydymas ir t.t.

Diskusijos metu buvo pristatyta ataskaita, kaip sekėsi įgyvendinti šį projektą Lietuvoje. Buvo pristatyti pranešimai šiomis temomis: Paslaugų švirkščiamųjų narkotikų vartotojams apžvalga, plėtra ir ateities planai Lietuvoje, ŽIV/AIDS epidemiologinė situacija: sergamumo rodikliai, demografinė charakteristika, rizikingos elgsenos ypatumai, Priklausomybių gydymas: esama situacija ir ateities planai, „Žemo slenksčio“ paslaugos Kauno mieste.

Po diskusijos Jungtinių tautų Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo biuro Regioninio projekto koordinatorė Signe Rotberga susitiko su Kauno miesto meru Andriumi Kupčinsku aptarti šio projekto tęstinumo galimybes.

„Norime pagirti Kauno miesto socialinių paslaugų centro darbuotojus už puikų darbą ir bendradarbiavimą įgyvendinant šį projektą. Žinome, tikimės, jog ir kitais metais pavyks gauti lėšų, kad šis projektas būtų tęstinis, tuomet į jį galėtų įsitraukti ir daugiau suinteresuotų institucijų“, – kalbėjo Regioninio projekto koordinatorė Signe Rotberga.

Kauno miesto vadovas pritarė, jog ši socialinė problema labai aktuali ir būtina imtis priemonių jai spręsti. „Sunkmečio metu sunku tikėkis gauti finansavimą, tačiau bendromis pastangomis, bendradarbiaudami galime rasti išeitį. Galbūt projektas galėtų būti finansuojamas iš Sveikatos fondo lėšų. Reikia tikėti, kad projektas nenutruks ir bus tęsiamas kitais metais“, – mintimis dalinosi meras A. Kupčinskas.

Regioninio projekto koordinatorė Signe Rotberga patikino: jeigu kitais metais projektui nebus rasto lėšos, Jungtinių tautų Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo biuras tikrai ateityje bendradarbiaus su Kauno miestu, Sveikatos apsaugos ministerija, Narkotikų kontrolės departamentu, organizuos apmokymus, dalinsis gerąja patirtimi. „Be šio projekto ir Kauno miesto socialinių paslaugų centro indėlio nebūtume pasiekę tokių gerų rezultatų jūsų mieste“, – sakė Signe Rotberga.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: